0
Mobiel

Eindelijk balansverschuiving in duopolie smartphonemarkt

dinsdag 3 februari 2015 | 10:47 CET | Achtergronden

Samsung en Apple hielden eind vorig gelijke tred op de markt voor smartphones. Nadat Samsung lange tijd op voorsprong wist te blijven, bedienden het Zuid-Koreaanse bedrijf en Apple in december 2014 afzonderlijk zo'n 20 procent van de markt. De vraag is nu hoe het duopolie zich verder zal ontwikkelen.

De kans dat Apple de komende kwartalen steken zal laten vallen is klein. Het bedrijf rapporteerde onlangs een recordwinst dankzij de verkoop van de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. China gold in het kwartaal als belangrijke groeimarkt en realiseerde er een omzetgroei van 70 procent, de hoogste procentuele groei van alle regio's.. Apple verkocht in Q1 FY15 74,4 miljoen iPhones, 45 procent meer op jaarbasis. Voor het lopende kwartaal gaat Apple uit van een omzetstijging van zo'n 20 procent en een brutomarge van 38,5-39,5 procent versus 37-38 procent een jaar geleden.

Apple verkocht in Q1 FY 21,4 miljoen iPads, 17 procent minder dan een jaar geleden, maar nog altijd goed voor een omzet van zo'n 8,9 miljard dollar. In Q1 FY14 verkocht Apple nog 14 procent meer iPads. De daling van afgelopen kwartaal is tevens de eerste in de vijfjarige geschiedenis van de iPad. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de algehele markt voor tablets minder hard groeide vanwege verzadiging in westerese markten en de opkomst van phablets, vooral populair in opkomende markten. Naar verwachtig zal Apple dit jaar een nieuw model iPad introduceren dat groter is dan de huidige modellen, goed voor mogelijk een nieuwe sales boost.

Het aanhoudende succes van Apple in de markt voor connected devices is goed nieuws voor de Apple Watch die in april commercieel beschikbaar zal komen. Hoewel de markt voor wearables nog redelijk jong is, is de verwachting dat de smartwatch van Apple deze markt definitief zal openbreken, mogelijk geholpen door killer app Apple Pay.

Naast de aanval op mobiele betaaldiensten, sprong Apple met de lancering van iOS8 in de zomer van 2014 tevens in de markt voor mobile health. De healthKit-API's van iOS 8 bieden de mogelijkheid voor gezondheids- en fitness-apps om met elkaar te communiceren, bij voorkeur op een Apple Watch.

Samsung: heruitvinden en herpakken

Terwijl Apple het iOS-ecosysteem verstevigt met succesvolle devices, software en diensten, lijkt Samsung verder ten prooi te vallen aan de 'commodisation' van handsets in het overbevolkte Android-segment. Hierdoor lijkt de formule van kostenintensieve marketingcampagnes voor high-end toestellen minder goed te werken, iets waar Samsung flink last van heeft. Ondanks de release van topmodel Galaxy S5 in februari vorig jaar incasseerde Samsung de daaropvolgende kwartalen aanzienlijke winstdalingen waardoor het bedrijf zich genoodzaakt zag het roer aan de top om te gooien.

Samsung neemt geen halve maatregelen: het is van plan in 2015 24 tot 30 procent minder smartphones uit te gaan brengen om zodoende meer zicht te hebben op het portfolio en efficiënter te kunnen opereren in een markt die in toenemende mate wordt opgeëist door een groeiend aantal Chinese Android-leveranciers waaronder Huawei, Lenovo en Xiaomi.

Samsung wil het afkalven van zijn marktleiderschap in de smartphonemarkt mede een halt toeroepen door het introduceren van high-end smartphones met gebogen beeldscherm zoals de Galaxy Note Edge. Maar ondanks vernieuwingen aan de buitenkant kan Samsung voorlopig alleen nog concurreren op specificaties, design en prijs. De kans dat het eigen besturingssysteem Tizen onderscheidend vermogen zal toevoegen aan Samsung-devices, lijkt vooralsnog klein. Samsung lanceerde na meerdere keren uitstel zijn eerste Tizen-smartphone pas vorige maand in India. Tizen had voor Samsung de opmaat moeten worden naar meer controle over software en services en daarmee de afhankelijkheid van Google moeten verkleinen. Die missie lijkt voorlopig weinig succesvol.

In het wearables-segment zet Samsung zijn kaarten op Tizen nadat het eerder smartwatches uitbracht op Android. Uit cijfers van onderzoeksfirma Canalys was Samsung op de markt voor smartwatches in de eerste zes maanden van vorig jaar goed voor een marktaandeel van 80 procent op basis van twee miljoen verscheepte devices. Naar verluidt zal Samsung nog dit kwartaal een smartwatch introduceren met een ronde kast waarover ook de Moto 360 van Motorola en de G Watch R (LG) beschikken.

Samsung zal de concurrentie met Apple dit jaar alleen nog maar gaan opvoeren met de introductie van enkele modellen die zijn gebaseerd op innovaties zoals het gebruik van gebogen displays, metalen behuizing, 2K displays en de eigen Exynos-processor. Deze zullen naar verluidt allen worden gebruikt in de Galaxy S6, die tijdens het Mobile World Congress (02-05 maart) zal worden gepresenteerd.

Samsung kan de huidige dip in principe zonder veel moeite overkomen indien het controle houdt over de kosten en zich dit jaar richt op winstgevendheid. Voorwaarde is dan wel dat zijn premiumaanbod de aandacht weet te trekken temidden van een zeer kritisch publiek. Wat dat betreft heeft Apple een streepje voor.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe