0
Mobiel

Ericsson biedt meerwaarde voor telco's op weg naar 5G

woensdag 5 juli 2017 | 15:10 CET | Achtergronden

Het potentieel van 5G is er nu al. Mobiele operators kunnen nu al nieuwe technologieën implementeren en nieuwe omzet genereren, stelt Ericsson. Het bedrijf hield op 28 juni de jaarlijkse Customer Innovation Days in Aken. De vendor toonde nieuwe functies en ideeën die mogelijk zijn dankzij de evolutie van de core netwerken naar 5G. Ericsson heeft in Herzogenrath, vlak bij Aken, een R&D centrum met 510 medewerkers. Het Eurolab Aachen is geopend in 1991, met het GSM-netwerk van Mannesmann Mobilfunk (nu Vodafone Duitsland) als dé grote klant. Het ontwikkelt technologie voor LTE en core netwerken en is nu het ICT Development center voor de industrie – niet alleen de telecomindustrie, maar de Duitse of Europese industrie in brede zin. 

5G als smeerolie voor biljoenen aan telco-omzet

5G wordt ontwikkeld op drie assen tegelijk. Een daarvan is een hoge bandbreedte per gebruiker, tot enkele gigabits per seconde. Daarnaast gaat het om hoge capaciteit in de netwerken per vierkante kilometer, zowel in throughput als in aantal gebruikers. De derde innovatie is ultralage latency gekoppeld aan ultrahoge betrouwbaarheid. 

Alle aandacht voor de nieuwe technologie in het radionetwerk (New Radio, nieuwe frequentiebanden, carrier-aggregatie, MIMO antennes etc.) neemt niet weg dat ook in het core netwerk heel veel vernieuwing plaatsvindt. De al eerder ingezette overgang naar software defined en virtualisatie gaat onverdroten door. 

En doordat 5G een doorontwikkeling is van 4G, zijn alle innovaties ook te gebruiken in de huidige netwerken. Ericsson en Arthur D. Little hebben in 2015 een studie uitgevoerd naar het potentieel van die digitale revolutie voor mobiele operators. Mondiaal wordt die omzet berekend op 3,28 biljoen dollar in 2026. Ruim een derde, 1,23 biljoen dollar, komt uit 5G-gerelateerde diensten.

175 miljard dollar potentieel in de EU

Voor Europa wordt het potentieel geschat op 175 miljard dollar. De maakindustrie is met 19 procent de grootste individuele sector, voor energie & nutsbedrijven met 17 procent. Openbare orde, gezondheidszorg en openbaar vervoer komen alle drie op 13 procent. 

In een aantal sectoren, zoals vervoer, heeft Europa het meeste potentieel van alle regio’s, meer dan Noord-Amerika, Azië of China. Die medaille heeft overigens ook een keerzijde: Europa heeft ook het meest te verliezen qua werkgelegenheid en welvaart, als het de boot mist met de ontwikkeling van 5G. 

Elke industrie moet zich transformeren om bij te blijven. De Duitse overheid en het bedrijfsleven steken veel tijd en aandacht in “Industrie 4.0”. Ook de Mittelstand, het innovatieve middelgrote bedrijfsleven is er heel sterk mee bezig. Alle producten moeten tijdig ‘connected’ zijn. Ericsson werkt samen met Duitse bedrijven en met de nabije RWTH Aachen University, de grootste technische universiteit van Duitsland. 

Van proof-of-concept tot demo 

Tijdens de Customer Innovation Days liet Ericsson een groot aantal demonstraties zien, voor pers en delegaties van mobiele operators. De nadruk lag niet op radiotechnologie, maar op de toepassingen voor telco’s. Omdat operators de eerste investeringen dragen, is het belangrijk dat ze in gesprek kunnen gaan met hún klanten. 

Een van de voorbeelden is de Connected Travel Companion Platform: een kruising tussen een knuffelbeest en een smartphone. Het is een project samen met Lufthansa en Deutsche Bahn. Die vervoerders hebben per jaar 70.000 UM-etjes (Unaccompanied Minor), kinderen die op reis gaan zonder begeleiding van een volwassene. Sommige kinderen zijn pas vijf. Voor de maatschappijen is dit VIP-segment commercieel aantrekkelijk, maar vooral in het hoogseizoen is het lastig om er voldoende personeel voor in te zetten. 

De kinderen krijgen een knuffel mee met daarin GPS , mobiel mobiel internet en een scherm. Ouders kunnen zien hoe de reis verloopt en zelfs een videogesprek voeren. De companion kan via AI vragen van het kind beantwoorden en toont aan de volwassen begeleiders ook alle reisinformatie, zoals mogelijke vertragingen of omboekingen. Deze app zou ook al kunnen werken op 4G, maar de bedoeling van alle demo’s is om te laten zien dat het met 5G aan de horizon alleen nog maar beter zal worden. 

Een van de projecten van Ericsson is Federated Network Slicing, waarvan eerder dit jaar op Mobile World Congress al een demo werd gegeven. Het is lastig om een smartphone en mobiele data goed werkend te krijgen in roaming-scenario’s. Een operator moet ofwel de hele aansluiting uit handen geven aan het bezochte netwerk (de local break out), ofwel alle signaling en alle data telkens heen en weer sluizen. Het eerste betekent verlies aan controle, het andere verlies aan snelheid. 

Network slicing houdt in dat een operator op het bezochte netwerk een stukje ‘eigen netwerk’ kan inrichten door een aantal virtuele functies te creëren in dat netwerk. Voor de toepassingen wordt niet alleen gedacht aan smartphones, maar ook groter: robots in de mijnbouw. Die draaien altijd op plekken waar mensen beter uit de buurt kunnen blijven. Een mijnbouwbedrijf kan een eigen 4G/5G netwerk aanleggen, maar kan ook profiteren van een eigen wereldwijde network slice, zeker zodra ultra reliable, ultra low latency beschikbaar is. 

Die technologie wordt dus de komende jaren geleidelijk ontwikkeld, zowel in radionetwerken als in de core netwerken. De cloud –applicaties en netwerkfuncties kunnen al nu ontwikkeld worden. Het levert de mobiele operators extra omzet op. Niemand bij Ericsson verwacht een ‘big bang’ waarin 5G ‘ineens’ overal beschikbaar is.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe