0
Breedband

Facebook Q3: hoge groei, maar achter in de evolutie op Google en Amazon

donderdag 3 november 2016 | 11:33 CET | Achtergronden

Facebook maakte beter dan verwachte resultaten bekend over het derde kwartaal. In de toelichting was de onderneming voorzichtig ten aanzien van 2017, wat de de koers in de nabeurshandel omlaag dreef. De groei is vooralsnog intact, maar volledig aan de advertentiemarkt toe te schrijven. Hardware (de Oculus VR headset) en het monetariseren van de messaging apps moeten in de toekomst aan de groei bijdragen. Een vergelijking met Alphabet ligt voor de hand. Ook die onderneming heeft moeite te diversificeren. Van de drie grote internetfirma's steekt Amazon er in dat opzicht ver boven uit.

Omzet 7 mrd

De omzet van Facebook passeerde in Q3 van 2016 weer een mijlpaal. In totaal ging het door de 7 miljard dollar heen. De groei handhaaft zich, eigenlijk al sinds eind 2011, boven de 50 procent (daarvoor lag de jaar-op-jaargroei boven de 100%). Wat het gebruik betreft passeerde de mobile-only MAU (monthly active users) de 1 miljard gebruikers. Eerder lukte dat met de algehele MAU (Q3 2012), de DAU (daily active users, Q3 2015) en de mobiele DAU (Q2 2016). Gegeven de huidige stand en groei zal de volgende mijlpaal van 1 miljard in Azië te vinden zijn.

Ten aanzien van de winstgevendheid: de operationele marge bereikte het hoogste niveau sinds Q2 van 2014. De investeringen (capex) lagen boven de 1 miljard dollar, waardoor de vrije kasstroom een record neerzette van 2,48 miljard dollar. De liquiditeitenpositie steeg naar 26,1 miljard dollar, uiteraard ook het hoogste punt ooit.

De omzet valt op een aantal manieren te splitsen:

 • Geografisch. Noord-Amerika is twee maal zo groot als Europa en drie maal Azië. De groei loopt uiteen van 48 procent in Europa tot 63 procent in Azië.
 • Advertenties en overige. De laatste categorie bestaat uit betalingsverkeer voor games, een krimpend segment. Ook de Oculus komt hier terecht, maar dat is nog nauwelijks te zien. Dit segment bepaalt slechts 2,8 procent van de omzet (een jaar geleden 4,5%). De bulk komt dus uit advertising, wat met 59 procent groeide. Onderliggend is de groei daarvan te splitsen in de groei van de ad impressions (+50%) en gemiddelde price-per-ad (+6%). Facebook zet vol in op video als belangrijkste communicatievorm. Dat schept veel ruimte voor reclame.
 • Advertising kan nog gesplitst worden in desktop en mobiel. Mobiel was in Q1 2012 nog nihil en draagt nu 84 procent bij. Vorig jaar was dat 78 procent, maar er is wel sprake van verzadiging, want vorig kwartaal werd de 84 procent ook al bereikt. We berekenen daaruit de omvang (5,73 mrd dollar) en tevens de omvang van de desktopmarkt (1,09 mrd dollar). De laatste laat daarmee een groei van 15 procent zien, door Facebook deels toegeschrijven aan het succesvol blokkeren van ad blockers.

Groeivertraging

Vanwege de hoge en toegenomen groei, waarschuwt Facebook voor een terugval in de groei vanaf Q4 2016. De operationele kosten (opex) gaan iets lager uitvallen dan eerder verwacht, maar de capex stijgt door investeringen in datacenters. In de toelichting kondigt Facebook een zevende datacenter aan (in New Mexico). De kasstroom zal negatief beïnvloed worden door het overnemen van de belastingafdracht over personeelsopties.

Strategie

Ten aanzien van de strategie meldt Facebook:

 • Innovatie vindt plaats op drie terreinen: connectivity, kunstmatige intelligentie en VR/AR (virtual en augmented reality). Hieronder vallen uiteenlopende zaken, zoals Free Basics (zero-rating), Telecom Infra Project (ontwikkeling van telecominfrastructuur) en Oculus (de VR-headset).
 • Er zijn drie prioriteiten: de verschuiving naar mobiel verder kapitaliseren, meer adverteerders aantrekken en de kwaliteit van advertenties verhogen (relevanter en efficiënter). Van belang hier is de monetarisatie van de messaging apps. Facebook definieert drie stadia, waarbij WhatsApp zich in de eerste bevindt, Messenger in de tweede en Instagram in de derde. De laatste is er nu rijp voor om cash te gaan genereren. zoals met de recent aangekondigde 'shoppable tags'. Instagram heeft overigens de 500 miljoen MAU, 300 miljoen DAU en 100 miljoen DAU van de feature Stories bereikt.

Diversificatie

Facebook heeft een behoorlijke geografische spreiding bereikt van de omzet, maar de afhankelijkheid van de advertentiemarkt (97,2%) is groot. In de huidige fase van structurele groei is dat gunstig, maar van diversificatie is vooralsnog nauwelijks sprake. Daar komt bij dat de Daydream View van Google goedkoper is dan de Oculus van Facebook.

Alphabet heeft een vergelijkbaar probleem, maar is duidelijk verder in de evolutie:

 • Google Advertising: 88,3 procent van de omzet.
 • Google Other: 10,8 procent van de omzet. Dit is: Google Play (content), hardware (zoals de Chromecast en de nieuwe lijn), service fees (cloud) en licensing.
 • Other Bets: 0,9 procent van de omzet. Hieronder vallen Nest (smart home apparatuur), Google Fiber (waarvan de expansie voorlopig gestopt is) en licensing.

Amazon is nog een stap verder. Het splitst de omzet in producten (e-commerce) en diensten (AWS, Prime, overige) en tevens in Noord-Amerika, Internationaal en AWS (Amazon Web Services). Daaruit herleiden we de volgende verdeling:

 • Producten (e-commerce): 68,3 procent van de omzet.
 • Diensten (Prime e.a.): 21,8 procent van de omzet.
 • AWS: 9,9 procent van de omzet.

Voorlopig zet Facebook in op advertising, video en communicatie. Voor de langere termijn is diversificatie noodzakelijk. Met een groeiende kaspositie zijn er voldoende mogelijkheden. Alphabet heeft veel ijzers in het vuur maar de echte koning van de internetsector is Amazon.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe