0
Breedband

Google Fiber reageert niet op geruchten - overnames als volgende stap?

maandag 5 september 2016 | 14:11 CET | Achtergronden
Volgens geruchten verkeert Google Fiber in zwaar weer. Het aantal abonnees (eindgebruikers) zou tegenvallen met slechts 200.000, het aantal personeelsleden zou gehalveerd worden tot 500 en de kosten zouden met 90 procent omlaag moeten. Intussen gaat Google Fiber door en stuurt het in Nashville aan op vereenvoudiging van de regels rond het gebruik van palen waaraan kabels bevestigd moeten worden, wat door de zittende partijen schijnbaar wordt aangegrepen om deze nieuwkomer te dwarsbomen. AT&T maakte van de gelegenheid gebruik om in een blog post Google Fiber te kleinerenDe vraag is wat de volgende zet is van Google Fiber. Overnames liggen voor de hand.

Het gerucht, dat uit een enkele bron lijkt te komen, is niet bevestigd. Ondanks het breed uitmeten in verschillende media heeft Google Fiber niet gereageerd. Het is overigens geen onderdeel van Google maar van de Access & Energy groep van de holding Alphabet. En als zodanig is Google Fiber een van de belangrijkste 'Other Bets' binnen Alphabet (naast Nest, dat smart home apparatuur en platforms maakt), die gezamenlijk een omzet maakten van 185 miljoen dollar in Q2 van 2016. Als we uitgaan van een ARPU van 100 dollar, dan zou Google Fiber nu een kwartaalomzet maken van 60 miljoen dollar.

Terzijde: de abonnementen van Google Fiber zijn: 5 Mbps gratis (inmiddels afgeschaft in Kansas City en vervangen door 25 Mbps voor 15 dollar per maand), 100 Mbps voor 50 dollar per maand, 1 Gbps voor 70 dollar per maand, een double play met TV voor 130 dollar per maand en onbeperkt bellen binnen de VS voor 10 dollar per maand. Onlangs kwamen daar MKB-tarieven bij: 100 Mbps voor 70 dollar, 250 Mbps voor 100 dollar en 1 Gbps voor 250 dollar.

Draadloos als alternatief

Of Google Fiber inderdaad gaat snijden, laten we in het midden. Het tegenvallende abonnee-aantal is de afgelopen jaren door verschillende bronnen gerapporteerd en lijkt geloofwaardig. Vast staat verder dat de onderneming een sterk oog heeft voor kostenbesparingen in de aanleg. Toegang tot palen (zie boven) is daarvan onderdeel, maar ook het gebruik van draadloze technologie voor de 'last ten yards'. Onderdeel van dat laatste is de overname van Webpass maar ook het testen van de 3,5 GHz band. Barclays wees er onlangs op dat het hergebruik van bestaand dark fiber ook kan bijdragen aan het reduceren van de kosten, zoals in Huntsville.

Koop bestaande partij

Als er in het business model van Google Fiber een 'fatal flaw' zit, dan is het wel dat het de concurrentie aangaat met twee concurrenten: een telco (zoals AT&T of verizon) en een cableco (zoals Comcast of Time Warner Cable). De (dreigende) opkomst van Google Fiber heeft de afgelopen jaren geleid tot netwerkinvesteringen door beide typen, vooral AT&T dat zijn GigaPower FTTH-netwerk uitbreidt naar 100 steden. Zelfs Verizon, dat was gestopt met de uitbouw van het FiOS-netwerk, overweegt de draad weer op te pakken. Comcast is intussen bezig met Docsis 3.1 en met fiber. En ook kleinere partijen zagen een kans hun FTTH-netwerken uit te breiden (TDS, CenturyLink, Windstream, Consolidated Communications, Ting). Daardoor wordt het onderscheidend vermogen van Google Fiber kleiner.

Op dit moment is Google Fiber overigens actief in (wijken en gebouwen in) 13 steden, waaronder de beide Kansas City's, Austin, Atlanta en Salt Lake City. Daarnaast overweegt het 11 steden (o.a. Portland, Phoenix, San Jose en Los Angeles) en er zijn nog twee steden waar Webpass actief is (Miami en Boston).

Voor een nieuwkomer is het opkopen van een bestaande partij een slimme strategie. Het zorgt voor een vliegende start, met een lopend bedrijf met bestaande cash flow. En tegelijk neem je een concurrent uit de markt. Voorbeelden zijn CIF in Nederland en CityFibre in het VK. Google Fiber heeft tot nu toe slechts een enkele overname gedaan: iProvo in Provo, Utah. Wat ligt meer voor de hand dan dat Google meer van dit soort netwerken overneemt? Er zijn er genoeg in de VS, waarbij wel steeds de vraag is of de huidige eigenaren (veelal gemeenten of energiebedrijven) afstand willen doen van hun netwerk. Voorbeelden zijn LUS Fiber (Lafayette), Greenlight (Wilson), EPB (Chattanooga), ECFiber (Vermont), UTOPIA (Utah) en ook het private Sonic.net in Californië.

Tot slot AT&T. De negatieve reactie op Google Fiber komt vreemd over, zelfs 'on-Amerikaans'. Van een dergelijk mammoetbedrijf zou je lovende woorden verwachten aan het adres van een onderneming die het waagt de concurrentie aan te gaan. In plaats daarvan klinkt in de post eerder angst door voor wat de volgende stap van Google Fiber is.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe