0
Breedband

Google herstructurering leidt tot meer inzicht in het internetbedrijf

woensdag 26 augustus 2015 | 00:38 CET | Achtergronden

Google verandert zijn structuur en naam. De naam verandert in Alphabet en de activiteiten worden gesplitst. De naam Google blijft voorbehouden aan de internetactiviteiten. Hoe de overige activiteiten precies voorgesteld zullen worden, zal begin 2016 blijken bij de bekendmaking van de resultaten over 2015 Q4. De onderneming beoogt hiermee de niet-internetactiviteiten een grotere zelfstandigheid te geven, ieder met een eigen CEO. Sundar Pichai wordt de CEO van Google, terwijl de oprichters van Google bij Alphabet aan de slag gaan, Larry Page als CEO en Sergey Brin als President.

Op dit moment roept de geplande verandering veel vragen op. Wat er exact gaat veranderen, is nog niet geheel duidelijk. Zeker is wel dat Alphabet geen internetbedrijf is, maar een technologiebedrijf waarmee de oprichters hun meest visionaire plannen gestalte willen geven. In dat opzicht is er een bepaalde verwantschap met Elon Musk, een van de oprichters van PayPal (onlangs afgesplitst van eBay). Ook hij is een visionair met grootse toekomstplannen (o.a. Tesla voor elektrische auto's, SpaceX voor ruimtevaart en Space Internet voor internettoegang via satelliet, met Google als aandeelhouder van de laatste). Hoe de structuur er precies uit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Duidelijk is wel dat medisch onderzoek een prominente plaats inneemt. Van Google, het internetbedrijf, zal duidelijk worden hoe de groei en de marges zich ontwikkelen, ontdaan van de verlieslatende overige activiteiten.

Onderdelen Alphabet

Met de informatie die nu beschikbaar is, kunnen we een aantal onderdelen van Alphabet identificeren. Opvallend is de aandacht voor medisch onderzoek.

 • Google: de internetactiviteiten (search, ads, maps, YouTube, Gmail, Android, Chrome, apps, Google Now, Google Photos etc.).
 • Niantic Labs: apps.
 • Google [x]: uiteenlopende projecten, zoals Project Loon (internettoegang via ballonnen), Project Wing (drones) en de zelfrijdende auto.
 • Google Fiber: FTTH in een groeiend aantal Amerikaanse steden.
 • Nest Labs: smart home (slimme thermostaat, rookmelder) en de nieuwe versie van Google Glass (voor bedrijfsmatige toepassing).
 • Calico: geneeskundig onderzoek gericht op levensverlenging (de dood als ziekte).
 • Life Sciences: technologie zoals de slimme contactlens die het bloedsuikergehalte meet voor diabetespatiënten.
 • Google Ventures: investeringen in start-ups, met in portefeuille o.a. Uber, 23andme, About.me, HubSpot, Kobalt, The Orange Chef en Cloudera.
 • Google Capital: investeringen in ondernemingen die het start-up stadium voorbij zijn, zoals SurveyMonkey en LendingClub.

Daarnaast zijn er nog genoeg projecten en activiteiten waarvan niet duidelijk is waar ze terecht komen, zoals het mobiele onderzoek in de unit Advanced Technology And Projects (ATAP) en de smart city activiteiten (Sidewalk Labs).

Bedoelingen

Ten aanzien van de bedoelingen en gevolgen is het volgende waarschijnlijk of denkbaar:

 • Alphabet is geen internetbedrijf en heeft daardoor alle ruimte om in technologie te investeren.
 • De internetactiviteiten van Google krijgen een zekere focus. Doordat andere activiteiten (vaak verlieslatend) eruit gehaald worden, zullen de cijfers beter duidelijk maken hoe het met dit onderdeel gaat en zullen de marges stijgen.
 • Door van de onderneming een technologieconglomeraat te maken, krijgen alle onderdelen een zekere zelfstandigheid. Dat betekent ook meer ruimte voor overnames en de mogelijkheid om onderdelen af te splitsen.
 • Het is de vraag in hoeverre de verslaglegging transparanter wordt. Ook nu rapporteert Google de omzet in twee componenten: advertenties (90%) en overige (10%), met name hardware (zoals Nexus, Chromecast, Chromebook, Chromebox en de nieuwe OnHub WiFi-router), Google Play (content) en Google for Work (zakelijke diensten). Als de omzetverdeling straks bestaat uit Google en overige, dan verandert er niet veel. Wel ligt het voor de hand dat Google ook op het niveau van het operationeel resultaat een splitsing zal gaan maken. De vraag is dus vooral in hoeverre de categorie overige wordt uitgesplitst (tot 2013 rapporteerde de onderneming op dit niveau afzonderlijk voor Google en Motorola).

Begin 2016 weten we meer.

 tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe