0
Breedband

HTC blaakt van zelfvertrouwen met connected products

donderdag 25 februari 2016 | 12:22 CET | Achtergronden

HTC heeft zijn zinnen gezet op het Internet of Things (IoT) en op connected products in het bijzonder. Het Taiwanese bedrijf hoopt de dalende verkoop van smartphones te compenseren met de lancering van een suite aan producten waarvan de UA Healthbox en de Vive Pre tot de flagships behoren. "We moeten wel evolueren om als bedrijf succesvol te transformeren", zegt Wolfgang Muller, Executive Director Business Development & Emerging Devices bij HTC.

De pijnpunten van HTC zijn inmiddels wel bekend. Al enkele jaren op rij heeft het bedrijf te kampen met dalende omzetten en een krimpend marktaandeel. In het laatste kwartaal van 2015 incasseerde HTC een nettoverlies van 3,4 miljard Taiwanese dollar (circa 92,3 miljoen euro) terwijl een jaar eerder nog een winst van een half miljard Taiwanese dollar werd geboekt. HTC gaf geen outlook voor dit jaar.

Gezonde vraag

Ondanks de aanhoudende tegenwind lijkt er ook hoop te gloren voor HTC. Tijdens het Mobile World Congress (MWC) behoorde het bedrijf tot een van de blikvangers op het congres. Meeliftend op de sterk toegenomen interesse voor virtual reality (vr), kon HTC’s vr-headset Vive rekenen op warme belangstelling van pers en publiek. 

Maar de pogingen van HTC om op te krabbelen, beperken zich niet tot vr. Integendeel, begin dit jaar introduceerde HTC in samenwerking met de Amerikaanse fabrikant van sportartikelen Under Armour de UA Healthbox, een serie slimme apparaten waarmee gebruikers hun gezondheid kunnen monitoren. UA Healthbox bestaat uit een fitness wearable, hartslagmonitor en een slimme weegschaal, die bediend kunnen worden via de voor iOS en Android beschikbaar UA Record-app. 

De UA Healthbox is momenteel alleen beschikbaar in de Verenigde Staten (VS), maar in Q2 2016 zal HTC het aanbod uitbreiden naar Europa en Azië. De voortekenen zijn in ieder geval goed, zegt Muller. Volgens de topman lag de vraag van de UA Healthbox 150 procent hoger dan verwacht en de box was binnen een dag uitverkocht. Hoewel wearables tegenwoordig alom zijn vertegenwoordigd en op diverse prijspunten wordt aangeboden, biedt HTC volgens Muller een unieke propositie. 

”Met de UA Healthbox heeft HTC afgerekend met silo’s. In tegenstelling tot andere aanbieders, leveren wij een geïntegreerd aanbod. Met de UA Healthbox spreek je niet over een product, maar over een compleet nieuw platform voor activity en fitness.” 

'Volgend jaar de vluchten plukken'

Muller erkent de verslechterde positie van HTC op de markt voor smartphones. Tegelijkertijd onderstreept hij de ontwikkeling waarin smartphones een commodity worden en is er nog nauwelijks winst te behalen voor het gros van de leveranciers. Momenteel pakt Apple zo’n 90 procent van alle winst op smartphones. Om die reden voegde HTC twee nieuwe pijlers toe aan zijn organisatie, namelijk vr en connected products/ IoT. 

HTC verwacht dat deze categorieën in 2017 ‘substantieel’ meer aan de totaalomzet van HTC zullen bedragen. Eind vorig jaar lanceerde HTC nog Customer-Link, een nieuw platform voor connected-car diensten dat is ontwikkeld in samenwerking met Volkswagen Taiwan. “Met elke verandering komen er nieuwe uitdagingen. Voor HTC vielen deze op zich mee. We realiseren ons vooral dat we niet alles zelf moeten doen, maar op zoek moeten gaan naar de juiste partners.”

De bedoeling is dat deze partners nieuwe producten in samenwerking met HTC naar de markt worden gebracht. HTC zal volgens Muller dan ook niet optreden als ‘lead brand’ in de marketing ervan, maar in plaats daarvan vertrouwen op zijn partners. Voor de UA Healthbox is dit het snelgroeiende Under Armour, voor de Vive zijn dat Valve en HP. “Je zult HTC dan ook nooit eigen fitness- of activity-producten zien uitbrengen”, zegt Muller. “De focus van HTC ligt op design.”

Hoewel HTC zich in eerste instantie richt op fitness en activity, liggen er genoeg kansen op uit te breiden naar healthcare, al liggen daarvoor geen concrete plannen op tafel. “Maar zeg nooit nooit. Als je kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van connected care dan liggen er voor een bedrijf als HTC genoeg mogelijkheden om de juiste partner te vinden.” 

Op de vraag of er momenteel gesprekken lopen met bijvoorbeeld ziekenhuizen of medische centra, laat Muller in het midden. "Je moet je als technologiebedrijf goed realiseren dat je niet zomaar in healthcare kunt stappen zonder de juiste basis. Verder blijven we kijken naar alles wat connected kan wordentp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe