0
Mobiel

HTC moet samenwerken om te overleven

woensdag 17 december 2014 | 10:31 CET | Achtergronden

2014 was voor HTC een relatief goed jaar. Het Taiwanese bedrijf wist de introductie van de HTC One M8 te vertalen in omzetgroei terwijl ook weer voorzichtig winst werd gemaakt. De vraag is of het broze herstel op lange termijn stand houdt temidden van de snel veranderende marktomstandigheden. Die kansen zijn vooralsnog klein.

Dat heeft enerzijds te maken met een toename van het aantal concurrenten en anderzijds het beperkte aanbod van HTC. Er ligt simpelweg weinig ruimte: HTC botst in toenemende mate met ambitieuze fabrikanten afkomstig uit China of India terwijl het high-end segment al enkele jaren op rij is vergeven aan Apple en Samsung. HTC leunt daarnaast op slechts een beperkt portfolio. Het bedrijf biedt de One-serie (Android/ Windows Phone) in het topsegment en het bedient de mid-end markt met zijn Desire-reeks (Android).

Meer armslag in 2015

Naar verluidt zal HTC pas volgend jaar zijn geluk gaan beproeven op de snelgroeiende markt voor wearables terwijl het in 2015 tevens de verzadigende tabletmarkt zal herbetreden. HTC werkte dit jaar wel al mee aan de nieuwe Nexus-tablet van Google en het introduceerde vanuit het niets de RE, een compacte videocamera in de vorm van een periscoop.

HTC wil volgend jaar meer armslag en is voornemens dit op eigen kracht te gaan bewerkstelligen. HTC heeft weinig schulden, 1,7 miljard dollar in kas en de capaciteit om zijn eigen fondsen te verwerven, zo onderstreepte de financiële topman van het bedrijf in oktober. Samenwerking met andere fabrikanten, hetzij door een overname of joint venture, behoort daarom niet tot te mogelijkheden. Het afgelopen jaar werden onder meer ZTE, Lenovo en Huawei aangemerkt als mogelijke kopers, maar werd nooit tot concrete actie overgegaan.

Die starre houding vanuit de top van het bedrijf kan de overlevingskansen van HTC aanzienlijk verkleinen. Het is niet zonder reden dat een groot aantal executives – met name die op marketingposities – het bedrijf de afgelopen jaren heeft verlaten waardoor een coherente sales- en marketingstrategie ontbrak. Verder zou er een uittocht op gang zijn van de mensen die aan de basis staan van producten van HTC, engineers en designers, al is dit nooit door HTC bevestigd.

In het spoor van Nokia, BlackBerry

De situatie bij HTC toont inmiddels veel overeenkomsten met fabrikanten die zich temidden van hun hoogtijdagen verslikten in de snelheid waarmee de markt voor mobiele devices zich ontwikkelde, daarbij niet zelden gehinderd door het topmanagement dat weigerde in te grijpen terwijl de feiten voor zich spraken. 

Zo verkocht Nokia zijn hardware business noodgedwongen aan Microsoft na een min of meer mislukte samenwerking en zag BlackBerry zich genoodzaakt zijn strategie grondig te wijzigen om zijn overlevingskansen te maximaliseren. Daarom zal HTC volgend jaar niet kunnen ontkomen aan een radicale koerswijziging, eventueel in de vorm van een uitgebreid samenwerkingsverband, bij voorkeur met een sterke, opkomende speler in de markt.

Kortom, HTC zal van goede huize moeten komen wil het volgend jaar een kans van slagen maken in een dichtbevolkte markt. 2015 zal nog meer dan 2014 in het teken staan van connected hardware, van wearables tot smart home. Daarin kan HTC een rol opeisen indien het innovatief en disruptief te werk gaat waardoor het merk zich opnieuw in de kijker speelt bij kanalen en kopers.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe