0
Mobiel

Huawei-CEO Ken Hu: 'Operators moeten beheer en inrichting netwerk radicaal omgooien'

vrijdag 17 november 2017 | 09:05 CET | Achtergronden

In 2025 zijn er wereldwijd 100 miljard mobiele verbindingen. Dit zullen vooral IoT-achtige verbindingen zijn, van zeecontainers tot lantaarnpalen. Maar ook een met internet verbonden koe kan behalve de boer ook de mobiele operator geld opleveren, zo betoogde Huawei-CEO Ken Hu op het Mobile Broadband Forum in Londen. De toekomst van mobiele netwerken is 5G, maar ook met 4G en 4.5 G kan digitale transformatie al gefaciliteerd worden. Dan moeten operators echter wel hun benadering van netwerkinrichting en -beheer radicaal moeten omgooien.

Huawei' achtste wereldwijde mobiele breedbandforum dat plaats vond in Londen op 15 en 16 november, had als thema ''Mobile reshapes the world'. Op dit evenement verzamelde zich meer dan 1.400 vertegenwoordigers van grote mobiele telecomoperators zoals Deutsche Telekom, Vodafone, BT en Telefonica, maar ook van verticale industrieën, standaardorganisaties en partners van over de hele wereld. Ken Hu, vicepresident en roterend CEO bij Huawei, schetste een wereld waarin alles met elkaar verbonden is en telecomoperatoren een bijna onbeperkte potentiële groei laten zien.

Enorme potentie aan verbonden objecten

Dat internetverbindingen al lang niet meer voorbehouden zijn aan mensen, blijkt wel uit de exponentiële groei van het aantal IoT-toepassingen en de enorme potentie aan met internet verbonden objecten in alle sectoren, zoals industrie en transport. Momenteel zijn er bijvoorbeeld 20 miljoen zeecontainers ter wereld en 300 miljoen led-straatlantaarns. Tegen 2025 zullen er 1,8 miljard watermeters zijn en elk jaar rollen 100 miljoen nieuwe fietsen van de werkvloer. 

"Elk van deze objecten is een potentiële nieuwe abonnee voor een operator," zei Hu. "Maar om een toekomst te ondersteunen waarin alle dingen met elkaar verbonden zijn, moeten telecomoperators de netwerkprestaties en het management verbeteren. Toekomstige netwerken moeten toepassingsgericht zijn, datagestuurd - en uiteindelijk intelligent. We moeten geloven dat alles kan worden verbonden. Deze kansen zijn reëel, maar om ze te grijpen, hebben we een nieuw businessmodel nodig." 

Scale-out en scale-up approach

Hu noemt dit nieuwe model de "scale-out en scale-up approach". Ten eerste adviseert hij telco's op te schalen om meer verbindingen te bieden. Dit genereert inkomsten en maakt de weg vrij voor schaalvergroting. Vervolgens kunnen ze met partners samenwerken om diensten met toegevoegde waarde te ontwikkelen op basis van specifieke behoeften van industriële toepassingen. Hiervoor heeft Huawei vorig jaar in Tokyo het Xlabs Wireless initiatief gelanceerd, om een ecosysteem te creëren en samen te werken met alle spelers in de diverse IoT-ecosystemen. 

In een jaar tijd is veel gebeurd. Inmiddels wordt er samengewerkt met 271 industrie-partners en zijn er meer dan 50 projecten gaande. Verder heeft Huawei speciale labs in onder andere München, Japan en de VS gebouwd. Als focusgebieden is er gekozen voor connected drones, VR/AR, robots en auto/vervoer. 

Op het congres in Londen maakte het bedrijf bekend een nieuwe gebied toe te voegen: namelijk e-health. Daarnaast werd ook het Digital Sky Initiatief gelanceerd. Huawei hoopt via het initiatief uiteindelijk meer dan 30 procent van de commerciële drones op mobiele netwerken te krijgen (afhankelijk van wettelijke beperkingen) en tegen 2020 digitale luchtruimten te creëren die geschikt zijn voor commercieel gebruik, na veldtests in 2019.

Versterken van netwerken

Om nieuwe diensten met toegevoegde waarde te ondersteunen, benadrukte Hu het belang van het versterken van netwerken. "Telco's kunnen beginnen met het versnellen van de inzet van 4.5G en het op LTE gebaseerde NB-IoT om de netwerkprestaties te verbeteren en de weg vrij te maken voor 5G.” 

Er zijn ook nu echter al genoeg voorbeelden volgens Huawei, die tonen wat er met de nu beschikbare mobiele technologieën al mogelijk is. In China bijvoorbeeld gebruiken melkveehouders NB-IoT als ondersteunende mobiele technologie om hun koeien te volgen - van hun gewoontes tot het meten van hun lichaamstemperatuur. Door dit nauwkeurig te volgen, kunnen ze de melkproductie drastisch verhogen en dus de winstgevendheid. 

Volgens Hu kan een ‘connected koe’ 420 dollar extra per koe per jaar genereren. Dat is een voordeel voor de eigenaars maar ook voor de mobiele operators. Immers, elke aangesloten koe is een nieuwe abonnee. In dit scenario kunnen operators verdienen aan het leveren van de module voor de kraag van de koe tot aan de verbinding en gegevensanalyse. Deze oplossing kan tot 10 dollar per koe per jaar opleveren en dit model is makkelijk op te schalen en zo word elke extra koe letterlijk een 'cash cow'. Wereldwijd is het een groot potentieel met meer dan 1 miljard nieuwe abonnees.

Nieuwe benadering netwerk nodig

Huawei voorspelt dat er 100 miljard verbindingen over de hele wereld zijn in 2025 en meent dat er dus genoeg noodzaak is om de prestaties van netwerken te verbeteren. Volgens de CEO van Huawei zijn netwerken echter ingewikkelder dan ooit tevoren, met een grotere vraag naar flexibiliteit, en krachtiger en betrouwbaarder dan de vorige. Traditionele benaderingen van netwerkbeheer zullen dit niet kunnen bijhouden. 

"Alle industrieën zijn nu digitale technologieën en kunstmatige intelligentie aan het omarmen. Niet alleen de productie en landbouw, maar ook dienstverlenende bedrijven, zoals management, logistiek, en de openbare veiligheid. De mobiele industrie is geen uitzondering. Mobiel is de enabler van dit proces en de basis van digitale transformatie. We moeten eerst mobiele netwerken slimmer maken om andere industrieën te helpen hetzelfde te doen."

Hiaten dichten door uitbouw ecosysteem

Naast inzet van slimme en nieuwe digitale technologie wees Hu erop dat de industrie hiaten moet dichten om het mobiele ecosysteem te versterken. "In het verleden hebben we ons gericht op het verbinden van mensen. Dat was te vergelijken met het planten van een enkele boom. Nu zijn we dingen aan het verbinden. Dat is hetzelfde als het planten van een heel bos. We moeten samen een ecosysteem opstellen en verder uitbouwen.”

Tijdens het evenement, toonde Huawei ook haar nieuwste producten voor wat ze noemen hun '5G era'. Het doel van de Mobile Broadband Forum is om meer diepgaande discussie en samenwerking tussen mondiale telecom operators, verticale branches, en andere spelers over de hele waardeketen te bevorderen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe