0
Mobiel

Huawei: digitale transformatie is voorwaarde voor uitrol 5G

woensdag 7 maart 2018 | 15:02 CET | Achtergronden

Huawei presenteerde op het Mobile World Congress een visie op 5G en een end-to-end portfolio van producten voor core netwerk, transport, radionetwerk en de eerste chipset, de Balong 5G01. Ook al is de portfolio gereed, wanneer operators werkelijk 5G gaan lanceren, bleef ook in Barcelona nog onduidelijk. Haast iedere operator test met 5G, maar is afhankelijk van vergunningen om uit te kunnen rollen. Bovendien is het voor mobiele operators nog zoeken naar de verdienmodellen. Huawei organiseerde voorafgaand aan het congres in Barcelona een eigen Digital Transformation Forum. Ryan Ding, president van de Carrier Business Group, benadrukte opnieuw dat mobiele operators nu hun actiepunten hebben. De mobiele sites moeten gemoderniseerd worden om ze gereed te maken voor de uitrol van 5G. Ook de backhaul en het transportnetwerk moeten gereed zijn. 

Ook het beheer van het netwerk moet op een nieuwe manier worden opgezet, met end-to-end virtualisatie van netwerkfuncties en veel deep learning/machine learning rondom OSS/BSS. Huawei wil daarvoor een ‘Intent Driven Network’ (IDN) ontwikkelen. Het management van netwerken is nog gericht op het beheer van fysieke hardware, stelt Huawei. Door AI toe te passen, kan de nadruk verschoven worden naar het beheer van diensten en de servicekwaliteit. 

Dat is de enige manier om de operationele kosten in het gareel te houden, zeggen ook operators zoals Deutsche Telekom. Een deel van de consultancy diensten wordt vooruitgeschoven als Autin. Dit impliceert overigens wel dat er geen beperkingen meer zitten in die fysieke hardware, maar dat het netwerk altijd genoeg capaciteit heeft om functies radicaal te vereenvoudigen danwel elk probleem met AI te benaderen. 

Cloudification van netwerken

En dus is ‘cloudification’ een thema. Die cloudification is voor de netwerkfuncties, maar ook voor de user data. Daarbij is mobiele video uiteraard belangrijk, maar ook analyse van big data. Naar verwachting gaan sensornetwerken zorgen voor een stortvloed aan data. De beste manier om verstopping te voorkomen, is om de data niet te versturen, maar meteen te verwerken. De mobiele operators hebben veel resources en hopen dat ze die effectief te gelde kunnen maken voor klanten met IoT. 

Alle mobiele operators maken de afweging waar ze hun cloud fysiek huisvesten: centraal, verspreid over steden of zelfs aan de rand van het netwerk. De fysieke huisvesting van het radio- en core netwerk verandert net zo goed mee. Huawei heeft daarnaast de afgelopen kwartalen veel R&D gestoken in ‘architecture cloudification’. 

Dankzij de CPRI/eCIPRI interface voor fronthaul kan een mobiele site veel lichter worden gemaakt. Een actieve antenne heeft genoeg aan elektriciteit en glasvezel. De baseband units voor het radionetwerk kunnen best ook 5 tot 10 kilometer verderop staan in een knooppunt. De cloud komt daar dan naast te staan. 

Huawei breidt de portfolio voor het datacenter ook verder uit. Op Mobile World Congress werd Dorado 18000 V3 gelanceerd, een all-flash oplossing voor in datacenters. Bij die gelegenheid werd ook gemeld dat KPN in 2017 all-flash heeft gekocht, met een omvang van 10 PB. 

China Mobile wil in 2020 live 5G

China Mobile spreekt van een ‘effectieve commerciële lancering’ in 2020, vertelt CTO Liu Guanghuyi. De operator heeft die tijd nog nodig om de netwerkapparatuur te testen in relatie tot core netwerk en clouddiensten. Dat zal in de loop van 2018 leiden tot scenario’s voor het uitrollen van de netwerken. 
China Mobile verwacht een sterke groei van het mobiele dataverkeer. Evolved Mobile Broadband (eMBB) is voor consumenten een belangrijke toepassing, maar het is niet de enige reden geweest waarom de industrie 5G te ontwikkelt. 

China Mobile wil de komende twee jaar ook intensief gaan testen met industriële bedrijven om toepassingen te ontwikkelen voor verticale sectoren, zoals energie-/nutsbedrijven, transport & logistiek en industriële automatisering. China Mobile heeft in feite al beloofd om op Mobile World Congress 2019 showcases gereed te hebben voor industrieën. Pre-commerciële netwerken voor 5G zullen geleidelijk worden opgewaardeerd tot commerciële netwerken, in eerste instantie in spectrum lager dan 6 GHz. 

Ook Korea en Japan behoren tot de voorlopers met breedband voor consumenten, zo test Korea Telecom met live broadcast over 5G. NTT DoCoMo ontwikkelt 5G zeker niet alleen voor de Spelen van Tokio in 2020. De operator verwacht eMBB als eerste toepassing voor 5G New Radio en ook wat latency-kritische toepassingen, vertelt de veelgevraagde spreker Takehiro Nakamura. 

De diensten voor Massive Machine Type Communications (MMTC voor miljarden apparaatjes) komen pas in een latere fase op 5G te zitten. Deze toepassingen blijven de komende jaren op 4G (eLTE). 

Stand-Alone 5G is nog in ontwikkeling

De komende jaren kan de sector dus vooruit door 5G erbij te zetten op plaatsen waar 4G al volledig aanwezig is, als een 5G eiland in een 4G netwerk. Op termijn zullen er nog 4G eilanden zijn in een 5G netwerk, maar de eerste versie van de 5G-standaard is sowieso voor Non-Stand Alone (NSA) bedoeld. De SA versie is nog niet klaar.

DoCoMo ziet de komende jaren een beperkte rol voor NSA in de steden. Los van het feit dat Stand-Alone nog niet gereed is, (Release 16 staat voor 2019 gepland) weet Nakamura ook nog niet waarvoor Stand-Alone (SA) 5G de komende jaren nodig is. 5G SA komt pas tot wasdom zodra het NGC (Next Generation Core Network) gereed is, met volledige implementatie van Network Slicing en veel Big Data. De digitale transformatie moet voor die tijd al worden opgepakt, stelt Huawei. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe