0
Mobiel

Huawei: doorbouwen in Europa via branding en online

woensdag 21 januari 2015 | 15:47 CET | Achtergronden

Huawei beleefde een succesvol 2014 mede dankzij sterke verkopen van zijn smartphones. Het Chinese bedrijf verwacht over 2014 een omzetstijging van 20 procent. De groei van Huawei's Consumer Business, verantwoordelijk, rapporteerde een bovengemiddelde groei van 32 procent, gedreven door de prestaties van zijn mid-en high-end devices.

Huawei denkt dit jaar 100 miljoen smartphones te kunnen verschepen, een verdubbeling ten opzichte van 2013. Het bedrijf wil zich desondanks niet in een prijzenoorlog storten. Huawei heeft niet de ambitie zich te gaan meten met opkomende spelers als zoals het eveneens Chinese Xiaomi, dat onlangs zijn expansieplannen naar Europa in de ijskast zette om zich te richten op bestaande markten. 

In plaats daarvan zal Huawei meer te duchten hebben van Lenovo, dat zich met Motorola Mobility op zak, uitbreiding in Europa en de VS ten doel heeft gesteld. Of van LG, dat zich na een lastige periode weer op de kaart wist te zetten.

Zowel Huawei, Xiaomi als Lenovo realiseren robuuste groeicijfers vanwege de sterk toegenomen vraag naar smartphones in Azië, Afrika, het Midden-Oosten en in toenemende mate Zuid-Amerika. Sales in Europa en vooral in de VS, zijn weliswaar stijgende, maar nog marginaal. Momenteel zou Huawei nog slechts vijf procent van de Europese smartphonemarkt bedienen (Kantar). In Europa concurreert Huawei niet alleen met de gevestigde namen, maar in toenemende mate ook met lokale partijen zoals het Franse Wiko, dat betaalbare, maar goed gespecificeerde smartphones biedt.

De rol van submerk Honor

Om meer armslag te hebben in de voor Huawei belangrijke Europese markt, lanceerde het bedrijf eind oktober vorig jaar zijn submerk Honor in Europa. Honor richt zicht op de midrange-markt met betaalbare, maar uitgebreide smartphones. In de serie verschenen de afgelopen maanden onder meer de Honor 6 (299,99 euro) en de Honor 3C (139,99 euro).

Huawei hanteert voor Honor in Europa een online salesstrategie, vergelijkbaar met dat van Xiaomi. Ook Lenovo maakte eind vorig jaar bekend via een nieuw te creëren business unit connected devices direct online te gaan verkopen. Mogelijk zal het van Google overgenomen Motorola Mobility een belangrijke rol gaan spelen in deze verkoopstrategie. Vorig jaar werden er zo'n 20 miljoen Honor-smartphones wereldwijd verkocht. Daarmee zou het merk circa een kwart van het totaal aantal verkopen van Huawei-smartphones in 2014 vertegenwoordigen.

Het gros van de winst behaalde Huawei de afgelopen jaren echter met de verkoop van devices in de Ascend-serie via carriers en retailpartners. Huawei lanceerde in 2014 onder meer de phablet Ascend Mate 2 4G en de high-end Ascend P7. Daarnaast introduceerde Huawei vorig jaar enkele budgettoestellen in de Y-serie, bedoeld voor opkomende markten. Hoogstwaarschijnlijk zal Huawei tijdens het Mobile World Congress (02-05 maart) zijn nieuwe topmodel onthullen, de Huawei P8.

De komende jaren wil Huawei doorbouwen op de basis die het de afgelopen jaren legde door fors te investeren in de europeanisering van zijn merk. Hierdoor positioneerde Huawei zich bij Europese carriers als betrouwbaar, en vooral goedkoper, alternatief voor marktleiders Samsung en Apple. Huawei zal zich de komende jaren blijven richten op het vergroten van zijn naamsbekendheid om zijn mid- en high-end devices beter over het voetlicht te brengen bij de Europese consument. Interessant zal zijn hoe Huawei's submerk Honor zich in Europa zal gaan ontwikkelen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe