0
Mobiel

Huawei: 'omnipresent' breedband is de basis voor smart cities

maandag 20 oktober 2014 | 10:39 CET | Achtergronden

Huawei ontwikkelt een portfolio van netwerken en diensten voor de megasteden van morgen. Het bedrijf ontwikkelt Enterprise diensten specifiek voor een aantal sectoren, waaronder overheid, transport en energie. In de steden komen die allemaal samen. Omnipresent breedband vormt de basis voor alle functies van een stedelijke omgeving, vertelt Lin Xijiang, marketing director Industry Solutions bij Huawei's Enterprise Business Group.

Huawei’s Enterprise Business Group ontwikkelt datacenters, met een portfolio van diensten. Huawei heeft zes verticale markten geïdentificeerd waarop het bedrijf zich richt. Dat zijn overheid en publieke diensten (inclusief onderwijs, media en gezondheidszorg), verder transport; energie; de financiële sector; grote bedrijven en tot slot het mkb.

ICT als infrastructuur

Voor al deze sectoren geldt dat storage en computing een belangrijk deel van de dienstverlening vormen, maar dat de specifieke toepassingen verschillend zijn. 80 procent van onze ingenieurs houdt zich bezig met softwareontwikkeling”, zegt Xijiang. “We zijn een ICT Infrastructuur Provider.”

Voor de sector onderwijs maakt Huawei campusnetwerken, archivering en cloud computing voor onderzoek. In de bancaire sector ligt de nadruk meer op de beveiliging van datanetwerken en desktopapplicaties en op het netwerk voor bankfilialen. In de energiesector gaat de aandacht uit naar slimme meetnetwerken en LTE voor machine-to-machine toepassingen.

De specifieke netwerkoplossingen voor overheden variëren van datacenters tot intranet en extranet backbones en werkplekken. Voor ziekenhuizen gaat het eveneens om bedrijfsnetwerken, aangevuld met zorg op afstand. Vergrijzing is in China een belangrijk vraagstuk. Een deel van de oplossing wordt gezocht in eHealth, zoals het op afstand monitoren van bloeddruk en bloedsuiker.

Ontwikkeling in steden

En in de stad komen alle ontwikkelingen samen op het gebied van ICT als infrastructuur. De trek van het platteland naar de steden is onstuitbaar en een steeds groter deel van de wereldbevolking woont in (mega)steden.

In de visie van Huawei kenmerken steden zich door een hoge beschikbaarheid van breedband. Glasvezel, 4G en over enkele jaren 5G zijn essentieel om Cloud Computing en Universal Communications alom beschikbaar te maken.

De visie is van toepassing op nieuwe megasteden, maar ook op bestaande steden zoals Amsterdam, vertelt Xijiang. “Smart City is een concept. We gebruiken het voor alle middelen die het informatieniveau van een stad vergroten.”

Slimme mobiliteit

Het spreekt voor zich dat er investeringen nodig zijn in nieuwe netwerken. Maar ook de bestaande infrastructuur wordt stap voor stap aangepast, verwacht Xijiang.

Een voorbeeld is GSM-R, dat wordt gebruikt voor spraak en dataverkeer door de spoorwegen. De huidige systemen zijn gebouwd op GSM en GPRS, maar Huawei heeft een 4G-oplossing ontwikkeld die in de bestaande kasten langs het spoor kan worden ingebouwd.

De Future Oriented Railway Communication Solution is bestemd voor de vervoerders, maar daarnaast is de verwachting dat 4G connectiviteit geleidelijk ook in de trein en in metrotunnels beschikbaar is. Er zijn al metrolijnen in Azië met dekking voor LTE-A.

Maar ze noemt ook autonoom rijden als voorbeeld, iets waar alle grote automobielfabrikanten mee bezig zijn. “In een 4G omgeving kan je een auto tot op een meter nauwkeurig laten rijden via draadloze verbindingen. In een 5G omgeving kan die afstand worden teruggebracht tot intervallen van 3 centimeter, een verschil van dag en nacht.

Die sprong naar een veel lagere latency is nodig voor snelle controlesystemen. Want alleen GPS is niet genoeg voor autonome voertuigen, je hebt ook communicatie nodig tussen de auto’s onderling (V2V) en met de weg (Vehicle to Infrastructure). Er is veel informatie nodig die niet alleen aan boord van de auto bewaard of verwerkt kan worden. Daarom is een goede verbinding met de cloud nodig.

Toepassingen voor overheid

Ook overheid en publieke diensten worden verweven met connectiviteit. Huawei ontwikkelt ook toepassingen voor openbare orde en politie, zoals videosurveillance, meldkamers en commandocentra, onder de noemer ‘Safe City’. Door bestaande en nieuwe technieken te combineren kan de politie effectiever optreden.

Een concrete toepassing is een netwerk van HD videocamera’s voor surveillance in de publieke ruimte. De hogere beeldkwaliteit van nieuwere camera’s maakt ze effectiever, maar stelt ook hogere eisen aan de connectiviteit in het netwerk en de faciliteiten om beeldmateriaal te archiveren en te doorzoeken.

Het bedrijf heeft in Amsterdam getest met een platform dat beelden van een beveiligingscamera in een winkel live kan streamen naar de meldkamer van de politie. Daar kunnen de beelden worden bekeken en doorgestuurd naar de agenten die op de melding af gaan. Huawei heeft portofoons ontwikkeld met LTE en een beeldscherm.

Samen met de Amsterdamse politie is een demovideo gemaakt. Daarin wordt een winkeldiefstal opgelost in de fanshop in de Amsterdam Arena, dankzij het feit dat agenten sneller ter plaatse zijn en al over videobeelden van de verdachten beschikken.

Op deze manier kan de effectiviteit van de politie worden vergroot zonder extra agenten in dienst te nemen, zegt Huawei.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe