0
IT

Huawei presenteert CloudAir netwerken tijdens roadshow

vrijdag 15 september 2017 | 16:20 CET | Achtergronden
Huawei heeft op Mobile World Congress 2017 CloudAir gelanceerd. Dit wordt steeds concreter, meldt Huawei in een update. Een aantal mobiele operators in Europa begint met de uitrol van Massive MIMO, antennes voor mobiele sites die zijn opgebouwd uit een patroon van 64 kleinere dipool antennes. Daarmee wordt het mogelijk om de mobiele kanalen heel nauwkeurig te richten op de omgeving (niet alleen naar de grond, maar ook naar hoogbouw) of op groepen gebruikers. 

De Turkse operator Turkcell heeft in de badplaats Antalya een site voorzien van Massive MIMO, met FDD spectrum in de 1800 MHz-band. Daarmee kan een capaciteit van 480 Mbps worden gehaald in 20 MHz aan spectrum. 

Huawei toerde in september met twee trucks langs Nederlandse klanten steden met een demonstratie van nieuwe netwerkdiensten en zakelijke diensten. De capaciteit van deze Massive MIMO antennes is volgens Huawei vijf keer zo groot als met een bestaande 4x4 MIMO opstelling. De capaciteit wordt niet gericht op één gebruiker, maar verdeeld over acht parallelle streams. Er zijn geen smartphones met tientallen antennes en die zijn ook niet te verwachten. 

Ook Vodafone UK gaat M-MIMO uitrollen, te beginnen bij grote stations, stadions en universiteiten in Bristol, Cardiff, Glasgow, London en Manchester. 

Vraag naar bandbreedte blijft groeien

De upgrade aan de base stations wordt allereerst gepland op de drukste locaties. Huawei voorspelt dat binnen enkele jaren veel extra capaciteit gevonden moet worden, ook in bestaande LTE-netwerken. 

De hoeveelheid spectrum die een operator kan inzetten, ligt vast in vergunningen. Er komen weliswaar nieuwe licenties zoals 700 MHz en 3,5 GHz en er is wat licentievrij spectrum, maar ook dat is eindig.

CloudAIR is: “LTE, tenzij”

Onder de naam CloudAIR  ontwikkelt het bedrijf een aantal nieuwe technologieën om bestaand spectrum beter in te zetten. 

CloudAIR doorbreekt de scheiding tussen verschillende RAT’s (Radio Access Technologies) namelijk 2G, 3G en 4G. Alle frequentieruimte wordt gepoold en het uitgangspunt voor de netwerken wordt: “LTE, tenzij”. 

Een beperkte hoeveelheid frequenties blijft gereserveerd voor 2G en 3G, zodat mobieltjes zonder LTE ook streepjes dekking hebben. 

Alleen als er tijdelijk vraag is naar 2G of 3G, wordt het aangeboden, de rest van de tijd niet. Daarbij wordt ook het vermogen van de versterkers gespreid over de RAT’s die op dat moment nodig zijn (‘Power Cloudification’). 

Deze ‘Spectrum Cloudification’ biedt volgens Huawei perspectief aan operators om de migratie naar nieuwe technologie geleidelijk uit te voeren. Concreet betekent het dat LTE kan worden uitgerold in de 2100 band, zonder dat UMTS er uit moet in een volledige refarming. 

De beschikbare frequenties worden dus in beginsel altijd voor 4G gebruikt, met de lage frequenties zoals 800 en 900 voor dekking en de hoge voor capaciteit, zoals 1800, 2100 en 2600. In de hogere banden hebben operators vaak ook meer capaciteit beschikbaar in de vorm van bredere vergunningen van 20 of 30 MHz. Binnen enkele jaren komen er nog enkele banden bij. 

Mobiele sites centraal aansturen

Om de capaciteit efficiënter in te zetten, worden alle mobiele sites in een gebied gemanaged vanuit één punt. Op de site zelf staan dan alleen nog antennes en Remote Radio Heads, de baseband units verhuizen naar een centrale locatie. 

Er zit overigens ook een praktisch aspect aan: antennes worden steeds complexer. Dat betekent dat het noodzakelijk kan zijn om de rest van de apparatuur weg te halen, omdat de boel anders te zwaar dreigt te worden voor de dakconstructie.
Huawei heeft 8-band antennes ontwikkeld, die alle banden ineens bestrijken, of meerdere sectoren vanuit één behuizing. Van de gebruikelijke drie grijze antennes (sectoren) blijft er dan één over. 

Deze ontwikkeling is niet nieuw, maar kan nog een stap verder worden doorgevoerd: alle mobiele sites in een heel gebied worden vanaf één punt aangestuurd, zowel alle sites als alle frequenties.

Die capaciteit kan worden verdeeld over gebruikers en toepassingen. Websurfen, muziek of video is minder kritisch op de stabiliteit van de internetverbinding, doordat de ontvanger kan bufferen. 

Bellen is wel kritisch voor vertragingen. Dat geldt in nog sterkere mate voor VR en augmented reality. De latency in een headset moet laag zijn om duizeligheid te voorkomen. (Dat is ook de reden dat de AI processor in de smartphone of headset zit). 

Dit biedt ook een oplossing voor handovers en Cell Edge problematiek. In het grensvlak  tussen twee verschillende mobiele masten is het technisch uitdagender om een goede verbinding op te zetten. Als de aansturing centraal gebeurt – Channel Cloudification – is het mogelijk om een gebruiker te volgen terwijl die zich verplaatst. 

CloudAIR, CloudRAN, CloudEdge

Huawei ontwikkelt ook diensten voor datacenter en cloud. Die activiteiten vallen onder de Enterprise Business Group, die qua omzet kleiner is dan de Carrier Business Group. Huawei presenteert deze productlijnen nadrukkelijker als onderdeel van het grotere geheel. 

Edge Computing is het concept om data niet te verwerken in een centraal datacenter, maar dichter bij de rand van het netwerk. Dat is om te voorkomen dat massale hoeveelheden sensordata heen en weer worden gepompt, terwijl alleen het resultaat van belang is. 

Het is ook belangrijk voor toepassingen die gevoelig zijn voor latency. Door rekenwerk dichter bij de gebruiker uit te voeren, wordt het sneller geleverd. 

Edge Computing hoeft niet te betekenen dat letterlijk iedere mobiele site een mini datacenter wordt. De lengte van het glasvezel an sich speelt een kleine rol, het zijn de hops en switches die per keer milliseconden latency veroorzaken. 
De afstand kan ook kilometers zijn, zolang het maar een snel pad is. 

Voor Nederland zou dat kunnen betekenen dat de Mobile Edge voor een groot deel van de Randstad ‘gewoon’ komt te zitten in de ring van datacenters rond Amsterdam. 

Overigens vereist dit model een zeer exacte tijdsynchronisatie en aanpassingen in de topologie van netwerken. Een deel van deze technologie is ook nog helemaal niet af, omdat het onderdeel is van de toekomstige 5G roadmap. 

Maar ook hier geldt dat de grote vendors hun technologie zo snel mogelijk te gelde willen maken. Voor de mobiele operators is het van belang om hun investeringen te spreiden. 

Datacenter on tour

Een van de Huawei producten is een kant en klaar datacenter, dat in zeecontainers wordt geleverd en snel kan worden geïnstalleerd. Het modulaire FusionModule systeem kan klein worden besteld, vanaf één kabinet, tot groot, met rijen geschakelde containers. Huawei levert ze zelfs uit voorraad. 

In landen als Maleisië en Kenia heeft Huawei zulke datacenters neergezet. Een ander voorbeeld is in Thailand, op de campus van het KMITL, de technische universiteit in Ladkrabang. Er draaien applicaties en een WiFi-netwerk voor de gehele campus.

Voor Nederland ligt de oplossing dan weer minder voor de hand. Gemeenten zien containerparken niet graag verschijnen. Een andere factor is dat er rond Amsterdam veel datacenters zijn die colocatie aanbieden en die ook nog volop ruimte hebben. 

Er zijn echter steden, zoals Madrid, waar je als bedrijf geen colocatieruimte kan huren, of pas over twee jaar. FusionModule kan daar een optie zijn. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe