0
Mobiel

Huawei werkt in X-Labs aan drones en VR via 5G

vrijdag 24 november 2017 | 15:53 CET | Achtergronden

Op het Global Mobile Broadband Forum (MBBF) in Londen heeft Huawei een update gegeven van de vorig jaar gelanceerde Xlabs Wirelesss strategie. Het is een open platform om samen te werken met alle spelers en partners, om zo een ecosysteem te creëren voor de voorbereiding en toepassingen voor 5G. 

In een jaar tijd is veel gebeurd. Inmiddels wordt er samengewerkt met 271 industrie-partners en zijn er meer dan 50 projecten opgezet, vertelt Peter Zhou chief marketing officer van Huawei Wireless Solutions in Londen. Huawei zich tot doel gesteld om via deze projecten de toepassingen voor 5G al te ontwikkelen, hoewel de  standaard nog zeker 12 tot 18 maanden op zich laat wachten. Volgens Huawei kunnen de ervaringen uit deze projecten het proces van standaardiseren en testen versnellen en bijdragen aan de ontwikkeling van 5G producten. Een voorbeeld is de ontkoppeling van de downlink en uplink voor 5G, die is goedgekeurd en gestandaardiseerd zal worden door 3GPP.

Als focusgebieden is er in het begin gekozen voor connected drones, robots, VR/AR, en auto/vervoer. Op het congres in Londen maakte Zhou bekend dat Huawei een nieuw gebied heeft toegevoegd: namelijk e-health.  

Connected drones: Digital Sky Initiatief gelanceerd en live demo

Op het MBBF lanceerde roterend CEO Ken Hu van Huawei het Digital Sky-initiatief. Volgens hem zijn we al meer dan dertig jaar bezig om vooral mensen te verbinden met het internet en nu gaan we ook ‘alles’ verbinden wat zich bevindt tot 300 meter in de lucht, net zo hoog als The Shard, het hoogste kantoorgebouw van Londen. Het belangrijkste doel is om de ontwikkeling van drone-applicaties te stimuleren en het bevorderen via een verbeterde dekking van het ‘low airspace’ netwerk.

Het initiatief zal ook non-line-of-sight (NLOS) –besturing van drones en hoge datarates ondersteunen in dit lage luchtruim, legt Zhou uit. Afhankelijk natuurlijk van wettelijke beperkingen, hoopt Huawei via het initiatief uiteindelijk meer dan 30 procent van de commerciële drones op mobiele netwerken te krijgen. En een digitale ‘low airspace’ luchtruimte te creëren die geschikt is voor commercieel gebruik in 2020. 

In oktober 2017 werd 's werelds eerste Digital Sky Hub opgericht in Shanghai. Het lab is bedoeld om gezamenlijke inspanningen aan te moedigen om demo's voor drone-applicaties op te zetten. In 2018 worden hubs opgezet in Europa, Canada, Korea en andere locaties over de hele wereld. Op het congres in Londen werd er voor het eerst een live video getoond van een drone in Guangzhou China. Deze werd uitgevoerd met commerciële ondersteuning van 4.5G-netwerken voor NLOS vluchtbesturing en gegevensoverdracht. 

Huidige 4.5G netwerken kunnen dus al drones aansturen die lager vliegen dan 120 meter, maar met de 5G-netwerken met ultra-high bandbreedte, extreem lage latency, hogere betrouwbaarheid en brede dekking zullen drones nog meer mogelijkheden krijgen. 

e-Health: Huawei and MGI tekenen MOU tav wireless telemedicine

Huawei heeft e-health als nieuwe focusgebied gekozen, vooral gezien de enorme groeimogelijkheden. Telemedicine kan onder andere geografische beperkingen elimineren, doordat artsen en patiënten niet langer in dezelfde kamer hoeven te zijn. Telemedicine toepassingen die verband houden met externe real-time operaties, zoals ultrasone detectie op afstand of chirurgie op afstand, zijn moeilijk te implementeren vanwege hun eisen aan hoge bandbreedte en lage latency. Hierbij moet beeldoverdracht en de ‘force feedback’ bijvoorbeeld strak worden gesynchroniseerd, wat moeilijk te realiseren is in huidige netwerken.

Om dit segment een push te geven heeft Huawei recent een intentieverklaring (MoU) getekend met MGI. In 2018 zullen de twee partijen samenwerken om draadloze remote ultrasone diagnosetoepassingen te bieden op basis van de draadloze verbindingstechnologieën van Huawei en het externe ultrasone diagnosesysteem van MGI. Het wordt de eerste combinatie van mobiele netwerktechnologieën en real-time toepassingen voor telemedicine.

Ontwikkeling van VR/AR in cloud

VR en AR kunnen video, gaming en virtuele sociale media radicaal veranderen, maar de gebruikerservaring en beschikbaarheid zijn twee belangrijke problemen die de ontwikkeling van de VR-industrie belemmeren. 

VR kan momenteel op twee manieren worden geïmplementeerd. Een daarvan is het combineren van goedkope head mounted displays (HMD) met smartphones. Deze zijn betaalbaar, maar nog beperkt in beeldkwaliteit en draagcomfort. De andere benadering is met  high-end headsets met krachtige pc's via bekabelde verbindingen. Dit kan een betere visuele ervaring bieden, met als nadelen hoge kosten en slechte mobiliteit vanwege de kabels. 

Huawei heeft recent met TPCAST een intentieverklaring getekend om een 5G cloud VR- rendering oplossing te ontwikkelen. TPCAST is van plan om een ultra-low latency codec en real-time VR data control protocol aan te bieden, terwijl Huawei 5G-netwerktechnologieën levert. TPCAST en Wireless X Labs willen complexe beeldverwerking die nu lokaal wordt uitgevoerd migreren naar de cloud voor real-time cloud-rendering van interactieve VR-inhoud.

VR en AR kunnen ook worden gebruikt voor andere gebieden zoals gezondheidszorg, toerisme en onderwijs. Huawei wil proactief samenwerken met telecomoperators, VR / AR fabrikanten, contentproviders en andere spelers in de industrie. Het bedrijf denkt dat gezamenlijke inspanningen zullen bijdragen aan de voortdurende verkenning van innovatieve en diverse VR-applicaties in vele industrieën.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe