0
Breedband

Ikea brengt smart home naar de massa

vrijdag 22 september 2017 | 13:23 CET | Achtergronden
Ikea startte enkele maanden geleden met de verkoop van slimme verlichting in een poging zijn naam op de ontluikende smart home-markt te verstevigen. Het Zweedse bedrijf heeft meerdere slimme producten in de pijplijn en is voornemens deze te laten communiceren met apparaten van andere merken. Met betaalbaarheid en ease of use voorop, maakt Ikea een goede kans een voortrekkersrol te gaan vervullen op de smart home-markt. 

Ieder jaar vernieuwt Ikea zijn producten en worden er gemiddeld 2.500 nieuwe producten toegevoegd aan zijn assortiment van betaalbare en eenvoudig te monteren woonproducten. Deze producten worden wereldwijd verkocht vanuit 403 winkels in 49 landen, goed voor een totaal van 915 miljoen store visits eind 2016. Verder bestaat de fysieke footprint van Ikea Group uit 41 Shopping Centers in 15 landen 38 distributiesites in 18 landen en ruim 20 ophaal- en bestelpunten in 11 landen. De omzet kwam in 2016 uit op 36,4 miljard euro, ruim 7 procent meer dan een jaar eerder.

Online heeft Ikea Group een sterke presence, maar 95 procent van de totaalomzet wordt nog altijd in fysieke winkels gerealiseerd. E-commerce is bij Ikea momenteel beschikbaar in 14 landen en het voornemen is dit aantal uit te breiden naar alle markten waarin het bedrijf actief is. 

"Het assortiment slimme verlichting wordt zeker nog uitgebreid met nieuwe producten. Zoals bekend starten we vanaf oktober officieel met de verkoop van nieuwe slimme kleurenverlichting. Wordt er bijvoorbeeld een kaarslamp toegevoegd aan het assortiment en zullen er komend jaar ook nieuwe mogelijkheden zijn op het gebied van geïntegreerde verlichting voor bijvoorbeeld de PAX kasten en keukens", zegt woordvoerster Sabine Kaars Sijpesteijn.

Trådfri 

Ikea stapte in 2015 in de smart home-markt toen het voor het eerste draadloze opladers voor mobiele telefoons verkocht en in andere producten integreerde. De toevoeging van slimme verlichting is de volgende fase in de opmaat naar een breder portfolio. De slimme verlichting wordt verkocht onder de naam Trådfri en is vanaf oktober compatible met applicaties van Amazon Alexa, Google Assistant en Apple HomeKit. Het product werkt met het ZigBee-protocol en op basis van afstandsbediening of de Trådfri-app is het mogelijk om lampen te dimmen, in drie stappen te switchen van warm naar koud licht of de verlichting aan te passen aan verschillende stemmingen.

Met de nieuwe producten kunnen gebruikers via Amazon Alexa of Google Assistant op basis van spraakbesturing de verlichting aanpassen. De kern van het Trådfri-systeem is een gateway die via een ethernet-verbinding verbinding met internet maakt en zodoende een lokaal Trådfri-netwerk optuigt die lampen in huis met elkaar verbindt.

"We zien dat Trådfri goed en boven verwachting wordt ontvangen door de Nederlandse markt. Nederlanders zijn doorgaans geïnteresseerd in nieuwe technologie op het gebied van gadgets en apps en we zien dat het gebruik van slimme verlichting dan ook makkelijk wordt ontvangen door de consument, licht woordvoering toe. 

Trådfri is veel minder uitgebreid dan bijvoorbeeld Hue van Philips en bovendien goedkoper. Waar Ikea vooral kiest voor lage prijzen en gemak, biedt Philips Hue veel meer keuze en compatibiliteit. Tegelijkertijd begint een starterspakket Trådfri, een set met verbindingshub, bij een prijs van 79,95 euro terwijl een slim verlichtingspakket van Philips al snel zo’n 100 euro duurder uitvalt. Uit het jaarverslag over 2016 blijkt dat Ikea Group vorig jaar wereldwijd in totaal 79 miljoen LED-lampen verkocht.

Apple ARKit

In juni van dit jaar kondigde Ikea een samenwerking aan met Apple voor de ontwikkeling van een shopping app op basis van augmented reality (AR). De nieuwe app, die werd aangekondigd tijdens Apple's Worldwide Developer's Conference on 5 June 2017 en op de IKEA Democratic Design Days, stelt gebruikers in staat om in AR een visuele weergave te krijgen van Ikea-producten in de eigen thuisomgeving nog voor tot aankoop is overgegaan. Volgens Ikea heeft de app het potentieel uit te groeien tot het grootste AR-platform wereldwijd. In 2013 bracht Ikea al een AR-app uit voor zijn catalogus waarmee producten in 3D te zien zijn.

Het platform maakt gebruik van Apple’s ARKit, een framework waarmee gebruikers van iOS-devices AR-ervaringen kunnen beleven zonder dat daarvoor een hardware-upgrade nodig is. In de eerste release zijn ruim 2000 IKEA producten beschikbaar. Het streven is ernaar om in de komende maanden alle producten die ook in de catalogus staan op te nemen in de app en nieuwe producten ook op regelmatige basis toe te voegen. Ook zal het in de toekomst mogelijk worden om producten via de app direct aan te schaffen. Ikea zelf omschrijft het platform als ‘AR voor de massa’.

Ikea onderstreept dat de app complementair is aan zijn fysieke winkelnetwerk en deze geenszins moet vervangen al zal technologie in zijn algemeenheid een prominentere plek gaat innemen in de operationele activiteiten van het bedrijf. De introductie van de AR-app is de laatste in een reeks productinnovaties bij Ikea. In mei sloot het bedrijf ook al een samenwerking met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Zweedse Lund University School of Industrial Design voor de ontwikkeling van meubels voor micro living op Mars.

"IKEA ziet grote potentie in smart homes. In de ontwikkeling van onze producten worden smart home-oplossingen steeds belangrijker. Onder andere functionaliteit, kwaliteit en betaalbaarheid zijn enorm belangrijk voor Ikea. We streven ernaar om oplossingen te bieden voor een beter dagelijks leven thuis door technologie in ons aanbod te integreren dat betaalbaar is, waardoor we de smart home-technologie toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. In de komende jaren komen er aanvullende lanceringen waarmee we smart home-oplossingen uitbreiden."tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe