0
Breedband

Impact IoT vergelijkbaar met de opkomst van internet of smartphone

donderdag 4 februari 2016 | 14:24 CET | Achtergronden

M2M, IoT, IoE, connected of smart homes en offices, smart cities en connected cars, LoRa, HaLow, LoRaWan: het aantal termen op het gebied van en wat ermee wordt bedoeld is even divers als het aantal initiatieven. Dat maakt het een uitdaging om grip te krijgen op wat – laten we het voor het gemak bij één term houden – het Internet of Things aan kansen te bieden heeft voor hardware-vendors, operators, distributeurs, gespecialiseerde aanbieders en andere partijen.

Grote impact IoT

AT Kearny schrijft in een recent verschenen rapport dat alle sectoren de gevolgen van de proliferatie van het IoT-ecosysteem ondervinden. De grootste impact zal zijn op de sectoren hospitality, health, smart home en de industriële sector. In ander recent onderzoek stelt Intel dat consumenten een grote, met name positieve impact verwachten van de mogelijkheden die IoT zal bieden. Zo wil 79 procent van de Nederlandse respondenten uit de studie graag slimme apparaten inzetten in het huishouden, zoals slimme energiemeters, thermostaten en thuisbeveiliging, die op afstand uitgelezen en aangestuurd kunnen worden. 52 procent heeft belangstelling voor zelfrijdende auto’s, waarmee onder meer Google, Apple en diverse autoproducenten experimenteren.

Bijna de helft van alle nieuwe werkprocessen en –systemen zal tegen 2020 een bepaald IoT (Internet-of-Things)-element bevatten, verwacht onderzoeksbureau Gartner. Ook dit bureau schrijft over een snel groeiende invloed van het Internet-of-Things ecoysteem, zowel op consumenten- als bedrijfsmatige toepassingen. Zeker naarmate de kosten dalen om apparatuur en devices met sensors uit te rusten en via internet aan andere devices, sensors of systemen te koppelen. Gartner stelt dat veel voorheen onpraktische toepassingen op IoT-gebied als gevolg van de dalende kosten voor onder meer sensoren nu wel praktisch worden.

Groeikansen voor operators
ABN Amro ziet in ieder geval genoeg groeikansen voor Nederlandse operators in het IoT-ecosysteem. De waarde zit vooral in de software en diensten en dan met name in een aantal groeisectoren. De bank heeft de marktverkenning gepubliceerd in een sectorrapport over de sector TMT (Technologie, Media en Telecom), opgesteld in samenwerking met Telecompaper. Bij Internet of Things (IoT) draait het om de communicatie tussen ‘slimme’ apparaten. Zonder netwerken van telecomaanbieders zijn deze verbindingen meestal niet mogelijk. Operators kunnen nieuwe inkomsten genereren met specifieke toepassingen, waarvoor zij dan wel specialistische kennis moeten opbouwen. Voor Nederland verwacht ABN Amro een groei van de IoT-omzet van 50 procent per jaar, al is dat vanaf een lage basis. Vooral zakelijke toepassingen kunnen voor groei zorgen. De digitalisering van communicatie dwingt de telecomsector om zichzelf opnieuw uit te vinden, stelt ABN Amro. De omzet uit apparaten valt in het niet bij de omzet uit platforms en clouddiensten.

Zakelijke markt versus consumenten-toepassingen
Vooral zakelijke toepassingen kunnen voor groei zorgen, meent ABN Amro. De adoptie onder consumenten van IoT-achtige devices, zoals voor het connected of smart home, bleek volgens Telecompaper-onderzoek uit 2015 ook nog vrij beperkt te zijn. Slechts een kleine groep early adopters blijkt op dit moment zo’n connected device te bezitten zoals een slimme thermostaat. Onder deze early adopters blijken voornamelijk 20-29 jarigen te vallen. Het aandeel Nederlanders dat verwacht de komende twaalf maanden zo’n connected devices aan te schaffen, ligt wel hoger dan het daadwerkelijk bezit.

Van de connected devices lijkt de adoptiegraad van de slimme thermostaat (zoals Toon en Nest) onder de Nederlandse consumenten het grootst. Vier procent van de Nederlanders geeft aan zo’n device al in hun bezit te hebben. Deze slimme meter biedt real time inzichten in energieverbruik in huis en kan op afstand met een applicatie bediend worden. Ruim een tiende van de Nederlanders (12%) verwacht bovendien binnen een jaar een slimme thermostaat aan te schaffen. Verder geeft drie procent van de Nederlanders aan een beveiligingscamera te hebben waarbij men beelden live via smartphone of tablet kunnen bekijken. Twee procent heeft de mogelijkheid van op afstand regelbare verlichting en tevens twee procent rolluiken en/of zonwering. Een rookmelder die een bericht stuurt naar de smartphone of tablet wanneer hij brand detecteert, is nog slechts in het bezit van één procent van de Nederlanders. Wel verwacht 11 procent deze rookmelder binnen een jaar aan te schaffen.

Exponentiële toename
Kleine basis of niet, de groei in devices, platforms, toepassingen en geld lijkt exponentieel toe te nemen, als we een paar getallen naast elkaar zetten. Naar harde cijfers omgerekend stelt AT Kearny bijvoorbeeld dat de Europese markt voor IoT in 2025 een omvang van zo'n 80 miljard euro zal bereiken. IDC gaat nog wat verder voorspelt dat de IoT-markt mondiaal in 2019 al goed is voor een omzet van 1,3 biljoen dollar. Bekeken vanuit sectoren voorspelt IDC dat productie en transport de komende jaren het meest zullen uitgeven aan IoT, respectievelijk 165,5 miljard dollar en 78,8 miljard dollar in 2015.

Juniper Research verwacht dat de markt voor smart home-diensten in 2020 een waarde zal vertegenwoordigen van 100 miljard dollar. Volgens het onderzoeksbureau is dat meer dan een verdubbeling van de waarde in 2015. De wereldwijde omzet van consumentgerichte IoT-devices komt tussen 2015 en 2020 uit op meer dan 330 miljard dollar, verwacht Navigant Research volgens Digitimes.

Er zullen eind 2016 zo’n 1,6 miljard ‘connected things’ aanwezig zijn in smart cities, een groei van 39 procent ten opzichte van 2015. Commercieel gebruikte gebouwen nemen het voortouw als segment, met 518 miljoen connected things, zo stelt Gartner. Tot en met 2017 zullen ‘slimme gebouwen’ leidend zijn in de IoT-markt voor smart cities. Daarna nemen connected homes het stokje over met net iets meer dan 1 miljard connected things in 2018. Eind 2016 zullen er wereldwijd zo'n 6,4 miljard connected devices wereldwijd zijn, van thermostaten en tv's tot auto's en vuilnisbakken, zo voorspelde Gartner recent verder.

Verder zal een steeds groter deel van de mobiele dienstenomzet van operators (naar verwachting 200 miljard dollar in 2020) uit IoT- en IoT-gerelateerde oplossingen komen, meent ABI Research.

LoRa, LoraWan, RIOT
Er is een toenemend aantal netwerken specifiek voor IoT-doeleinden. Ook in Nederland en België zijn er diverse initiatieven.

  • KPN’s Internet-of-Things-netwerk ging 4 november live in Rotterdam en Den Haag. In 2016 gaat KPN zijn LoRa (long range) netwerk verder uitrollen in Nederland. Het netwerk is vooral bedoeld voor devices die weinig energie en mobiele datacapaciteit gebruiken en die regelmatig maar kort contact leggen met andere devices of met centrale systemen. KPN kondigde 27 januari aan dat het de uitrol van het LoRa-netwerk gaat versnellen.
  • Proximus begint juni 2015 in België en Luxemburg met de uitrol van een draadloos netwerk gebaseerd op LoRa-technologie. Eind 2015 moest het LoRa-netwerk in de grootste steden in België beschikbaar zijn, in 2016 in heel België en Luxemburg.
  • De Nederlandse IoT-startup The Things Network verwacht in de zomer van 2016 een dekkend LoRaWAN-netwerk te hebben in de meeste Nederlandse steden. Onder meer in Eindhoven, Rotterdam en Den Haag zijn hiertoe initiatieven begonnen.
  • Hostingbedrijf Intermax heeft in de regio Rotterdam een RIOT-Internet-of-Things netwerk gebouwd op basis van Low Power Wide Area Networking-technologie.
  • De stad Antwerpen, Digipolis en iMinds rollen in Antwerpen een Internet-of-Things (IoT)-netwerk uit op basis van LoRa-technologie (‘Long Range Low Power’).
  • Het Antwerpse bedrijf Wireless Things ging in januari 2016 van start in Antwerpen, Brussel, Mechelen, Gent, Hasselt, Leuven, Sint-Niklaas en Sint-Truiden. Wireless Things ontwikkelt een LoraWAN-netwerk voor M2M-toepassingen met lage bandbreedte.
  • Engie gaat voor medio 2016 in heel België een M2M-netwerk bouwen op basis van de al langer bestaande M2M-gerichte SigFox-technologie. Telenet ontwikkelt de opstelpunten voor de antennes en de verbinding met het core-netwerk.

Niet alleen hosanna
Het is niet alleen hosanna qua IoT. Gartner verwacht dat drie op de vier IoT-projecten tegen 2018 tot tweemaal zoveel tijd vergen als oorspronkelijk gepland, met de bijbehorende extra kosten. Hoe ambitieuzer en complexer het project, hoe groter de waarschijnlijkheid van een langere duur en extra kosten. Omdat er met IoT ook sprake is van een nieuw soort technologiemodel, zal er vaker dan bij introductie van bestaande en bekende technologie sprake zijn van overschrijdingen in tijd en/of kosten.

Voor bijna de helft van alle consumenten gelden security-zorgen en privacyrisico’s als belangrijkste drempels voor het aanschaffen van een IoT-device of om van IoT-diensten gebruik te maken, blijkt uit een studie van Accenture. Onder IoT-devices vallen volgens Accenture onder meer smartwatches, fitness bands en smart home-apparatuur. Van de mensen die een of meer van dergelijke devices bezit of er een wil kopen, stelt 69 procent te weten dat deze devices gehackt kunnen worden, met storingen of gestolen data als gevolg. 37 procent van de groep met IoT-devices of aankoopplannen in deze richting stelt dan de komende tijd voorzichtiger te zijn met het gebruik van deze devices of dienstverlening op IoT-gebied. 24 procent heeft zelfs besloten het kopen van een IoT-device of gebruik van een IoT-dienst uit te stellen wegens privacy- of security-zorgen.

Missionariswerk
Er is in ieder geval nog veel missionariswerk te verrichten. Zo is het grote publiek nog niet erg bekend met Internet-of-Things toepassingen, concludeert Strategy Analytics, en vertrouwen is een must voor succes van IoT-toepassingen bij consumenten. De belangstelling voor toepassingen is groot op het moment dat een specifieke casus wordt voorgelegd als oplossing voor een alledaags probleem. Gemak blijkt een aanjager, terwijl de al genoemde zorgen over privacy juist een rem zetten. Consumentenonderzoek in VK en VS laat zien dat consumenten willen weten wat de balans is tussen kosten (aanschaf) en voordelen op de langere termijn. Daarnaast telt bedieningsgemak mee en naadloze interactie tussen apparaten.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe