0
Breedband

Innogy: "nieuwe technologie zorgt voor lagere churn energiebedrijven"

vrijdag 24 februari 2017 | 14:35 CET | Achtergronden
Innogy, dat in Nederland actief is met de merken Essent en Energiedirect, kijkt alleen nog maar vooruit. De afsplitsing van moederbedrijf RWE eind vorig jaar zorgde ervoor dat het bedrijf de handen volledig vrij heeft om te kunnen innoveren in een zeer competitieve energiemarkt. De inzet van nieuwe technologieën is daarbij onmisbaar. “We moeten onze klanten een complete digitale experience bieden”, zegt Kuldip Singh, Digital Director bij Innogy. 

Het is een loodzware, maar noodzakelijke klus: een commodity product als een innovatief, technologisch product verkopen aan klanten die zich doorgaans zelden bezighouden met de energiehuishouding in bredere zin. De rekeningen worden betaald, een jaarnota volgt en eventueel wordt bekeken of het misschien loont om over te stappen naar de concurrent.  

Lean startup

Maar de missie van Innogy is allesbehalve kansloos. Het bedrijf is sinds oktober 2016 losgeweekt van de Duitse energiegigant RWE en is beursgenoteerd met een marktkapitalisatie van zo’n 20 miljard euro. Innogy, dat tot april vorig jaar doorging onder de naam RWE International SE, draaide in 2015 een omzet van 46 miljard euro bij een ebitda van 4,5 miljard euro. 

In H1 droegen Nederland en België 2 miljard euro bij aan de totaalomzet van Innogy, 22, 8 miljard euro. In totaal zijn circa 40,000 werknemers bij het bedrijf in dienst met 23 miljoen klanten. In Nederland doet Innogy zaken onder de retailmerken Essent en Energiedirect.nl,  en daarnaast Powerhouse als zakelijke oplossing . 

“Bij Innogy kunnen we de blik volledig vooruit richten. We werken in verschillende projecten, de zogeheten light houses, om de inzet van nieuwe digitale technologieën testen in een van onze landen, vervolgens ontwikkelen tot een blauwdruk om daarna op grote schaal uit te rollen naar andere landen. Daarnaast richten we ons via onze Innogy Innovation Hub op partnerships in de meest uiteenlopende gebieden zoals urban solutions en Big Data. Via het Generator Programme helpen we startups businessmodellen met een digitale focus te ontwikkelen”, zegt Singh. 

Innovation Hubs

In Silicon Valley werd veel inspiratie opgedaan. Een jaar geleden startte het RWE New Ventures via een miljoenenfonds samenwerking met Amerikaanse startups waarmee technologische innovatie tot prioriteit werd verheven. 

Zo werd in de VS geïnvesteerd in Bidgely, dat een app ontwikkelde waarmee consumenten het energieverbruik van verschillende huishoudelijke apparatuur kunnen meten. Via de samenwerking worden de producten van Bidgely nu ook in Duitsland aangeboden. “Bidgely is een schoolvoorbeeld van geslaagde innovatie. Zij ontwikkelen algoritmen en bieden hiermee real-time inzicht in het verbruik middels data disaggregatie. Op basis daarvan kun je denken aan nieuwe diensten zoals preventief onderhoud of vervanging door zuinigere apparaten. Ook social gamification elementen kunnen hier goed worden toegepast om de awareness en engagement van consumenten te vergroten ”

Verder bezit Innogy Innovation Hubs in Londen, Tel Aviv en Berlijn, met als doel om nieuwe business met partners samen te bouwen, dan wel helpen sneller te schalen.

Data-driven customer journey

Enkele jaren geleden zette Google-onderdeel Nest de slimme thermostaat op de kaart door een strak ontworpen, zelflerende connected thermostaat op de markt te brengen. Hoewel de verkoop niet direct storm liep, creëerde het apparaat wel de awareness bij consumenten ten aanzien van smart homes. Tot op heden is onduidelijk wat de killer app voor smart home is en uit welke hoek die zal komen, maar zeker is dat de digitalisering van miljoenen huishoudens in volle gang is. 

“We zien dat in sectoren als telecom, banking en travel e-commerce al een benchmark voor digitale customer experience is gezet. Dat is de standaard geworden waar iedereen aan gewend is geraakt.  De energiebranche moet hierin echter nog grote stappen maken. Innogy wil daarin voorop lopen, wij willen digital delight creëren voor onze klanten.  Nest, die wij in Nederland leveren via Essent, speelt daarin een belangrijke rol. Het is het entry device dat voor ons een belangrijke waardepropositie is. Het zorgt voor nadrukkelijk minder churn en creëert engagement”, legt voormalig Sanoma-COO Singh uit.

Maar Nest is ook hardware en in eerste instantie niet de core business van Innogy. Het gaat veel meer, en eigenlijk exclusief, over data, Big Data, waarin nieuwe kansen en mogelijkheden verscholen liggen. “Waar we vol op inzetten zijn aanpalende diensten die relevant zijn voor de klant: oplossingen waarmee zij ook daadwerkelijk zijn geholpen. Via die diensten neem je klanten mee op een customer journey en probeer je ze vast te houden.” 

Innogy biedt al sinds enkele jaren smart home-oplossingen via zijn propositie Innogy SmartHome, dat tot voor kort doorging onder de naam RWE SmartHome. Innogy biedt hiermee een suite aan connected producten waaronder een SmartHome Centrale, een SmartHome CV-module en een SmartHome Zoneregelaar. Eind vorig jaar kreeg de begeleidende app een overhaul waarbij de nadruk werd gelegd op gebruikersgemak en eenvoud. 

“Die koers houden we aan. We zitten nu in de volgende fase waarin we in plaats van platform driven, meer data driven zullen worden en relevante diensten ontwikkelen voor de klant.

Smart home in Nederland

Uit onderzoek door Telecompaper blijkt dat de kennis van Nederlandse consumenten over smart home-producten  groter is dan het daadwerkelijke bezit ervan. Een groot aantal consumenten kent de beschikbaarheid van producten, diensten en platforms op smart home gebied. 26 procent is nog helemaal onbekend met het fenomeen, aldus Telecompaper. 

Slimme thermostaten zijn het meest bekend onder Nederlanders. 65 procent heeft er van gehoord. Op de tweede plaats staan connected beveiligingscamera’s (39%) en de derde plek is gereserveerd voor op afstand beheersbare verlichting (37%). Zo’n 10 procent van de Nederlandse huishoudens beschikt al over een slimme thermostaat. Omgerekend naar aantallen gaat het om 600.000 stuks. Nog eens 8 procent verwacht tussen nu en een jaar een slimme thermostaat aan te schaffen. Dat bleek in december uit cijfers van Telecompaper.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe