0
Breedband

Kees Verhoeven (D66) over IoT: "Niets doen is geen optie"

maandag 18 december 2017 | 13:37 CET | Achtergronden
Binnen het politieke speelveld werpt D66 zich op als de partij die digitalisering, en de impact daarvan op de maatschappij, hoog in het vaandel heeft staan. De partij merkte bijvoorbeeld al in relatief vroeg stadium de kansen en bedreigingen van het Internet of Things op en als het aan D66-kamerlid Kees Verhoeven ligt, blijven de sociaal-liberalen vinger aan de pols houden om de voortrekkersrol van Nederland binnen Europa te waarborgen. “Digitalisering is een onderwerp dat vandaag de dag gewoon op de politieke agenda hoort.”

Het nieuwe kabinet wil meer werk gaan maken van een digitaal slagvaardig Nederland. Het moet niet alleen bij plannen en vergezichten blijven, maar beleid moet worden omgezet in zichtbare acties. Deze acties moeten zowel consumenten als het bedrijfsleven randvoorwaarden bieden bij technologische aangelegenheden zoals de opkomst van meer connected devices en in het kielzog daarvan issues als privacy en cybersecurity. 

Onlangs werd bekend dat het kabinet de initiatiefnota ‘Internet der Dingen’, die ongeveer een jaar geleden door D66 werd ingediend, volledig zal gaan uitvoeren. Tot groot genoeg uiteraard van Kees Verhoeven, die vorig jaar nog werd uitgeroepen tot IT-Politicus van het Jaar 2016. 

Verhoeven: “Anderhalf jaar geleden presenteerden wij onze tech-visie op basis van gesprekken met experts uit de sector en met organisaties die zich bezighouden met privacy en veiligheid. Uiteindelijk is digitalisering een heel logisch onderwerp voor de politiek: Nederland heeft een vitale infrastructuur, maar is tegelijk bijzonder kwetsbaar. Het is daarom tijd om nu te handelen. Die initiatiefnota is een belangrijke stap in de goede richting.”

“Niet stil zitten”

Uiteraard is lang niet alles op nationaal niveau te regelen, erkent Verhoeven. Zo kan het voorgestelde verkoopverbod op onveilige connected devices alleen op Europees niveau worden ingeregeld en dat geldt ook voor zaken als standaardisatie en security. 

“Maar Nederland hoeft daardoor natuurlijk niet stil te zitten. Neem bijvoorbeeld dat veilgheidskeurmerk voor IoT-apparaten. Dat zou nu goedgekeurd kunnen worden door de minister van Justitie & Veiligheid (J&V). Daarbij kan tevens worden gedacht aan een versterkte rol voor het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) bij IoT-gerelateerde onderwerpen.”
IoT splitst zich op in consumer en business. 

Terwijl consumenten worden overspoeld met een keur aan met internet verbonden apparaten, bevinden bedrijven en organisaties zich temidden van de digitale transformatie die hen noopt nieuwe technologieën te omarmen. 

“D66 maakt dat onderscheid ook”, zegt Verhoeven. “Consumenten zijn nu het meest kwetsbaar omdat zij vaak geen idee hebben van de dreigingen die zij onbewust in huis halen. Tegelijkertijd is een huis vol IoT-apparaten een plek waar industrie en consument elkaar tegenkomen.”

“Veel lezen, luisteren en informeren”

Verhoeven meent dat de eindverantwoordelijkheid in geval van een incident of calamiteit ligt bij de consumenten en bedrijven zelf.“Als overheid kunnen we voor consumenten het bewustzijn proberen te vergroten, door beter te informeren. Maar de eindverantwoordelijk voor het gebruikmaken van nieuwe technologieën ligt bij de eindgebruiker zelf.”

Als Kamerlid denkt Verhoeven dat het vooral belangrijk is om op de hoogte te blijven van met name de impact van cyberdreigingen. Politici zouden vaker hun oor te luister moeten leggen om voeling te krijgen met dit onderwerp. 

“Op die manier creëer je aandacht en draagvlak. Er is meer kennis nodig bij de politiek om hier functioneel beleid voor te kunnen maken. Dit zie je ook al gebeuren bij de Nationale Politie, waar steeds meer geavanceerde kennis en mogelijkheden aanwezig zijn. In het regeerakkoord hebben we 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de politie, zodat zij in eigen beheer software kunnen ontwikkelen. Maar er kan altijd meer geld bij, want we zijn er nog lang niet.”

Digitale kloof dichten

Verhoeven hamert erop dat er nu vervolg moet worden gegeven aan de digitaliseringsambities. “Nieuwe ontwikkelingen dienen zich alweer aan en tegelijk zien we dat de digitale kloof tussen bevolkingsgroepen steeds groter wordt. Niets doen is dus geen optie.”tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe