0
Breedband

KPN Digital Dutch 2017: digitalisering als brandstof voor vooruitgang

maandag 10 april 2017 | 10:19 CET | Achtergronden

Door de opkomst en adoptie van nieuwe technologieën staan veel bedrijven en organisaties aan de vooravond van de digitale transformatie die impact zal hebben op tal van sectoren. Natuurlijk de Cloud, maar ook zaken als kunstmatige intelligentie, quantum computing en robotica zullen de toekomst bepalen van de business. Dat stelde KPN tijdens een speciaal tweedaags event waar het telecombedrijf liet weten alle fundamenten op zijn plek te hebben om klanten te ondersteunen bij hun digitale transformatie. 

Het is nog onzeker wat precies de uitwerking zal zijn van de nieuwste golf aan technologieën die disruptieve modellen beloven, maar binnen het raamwerk van het Internet of Things lijken de mogelijkheden eindeloos. Voorlopig is de realiteit geheel anders: nog veel technologiebedrijven zoeken, veelal in nauwe samenwerking met partners en klanten, naar relevante IoT-toepassingen die de trend voorbij gaan en duurzaam zijn. 

KPN is daarin geen uitzondering. Het bedrijf investeerde de afgelopen jaren via KPN Ventures al enkele malen in gebieden waarin het denkt een rol te kunnen spelen waarbij ehealth en security een prominente rol zullen vervullen in de IoT-strategie. Verder krijgt smart home de onverdeelde aandacht en intern wordt druk geëxperimenteerd met robotica en AI om volledig voorbereid te kunnen zijn op de toekomstige vraag. 

Aandacht voor groeigebieden

KPN staat er goed voor op de Nederlandse markt voor zakelijke ICT-diensten.  Qua omzet won het vorig jaar marktaandeel, een gevolg van de overnames van RoutIT en Dekatel. Wel voelt het bedrijf de invloed van rationalisatie en prijsdruk in het grootzakelijke segment en mobiel. Verder is er focus op colocatie door de oprichting van het onderdeel NLDC. KPN is daarnaast optimistisch over kansen met het landelijke LoRa-netwerk voor IoT-diensten. 

KPN deed de voorbije jaren de nodige investeringen om zijn portfolio uit te breiden naar de huidige maatstaven. Het bedrijf deed overnames of strategische investeringen:  
Actility (IoT solutions, juni 2015)
EclecticIQ (security; mei 2016)
Cottonwood (digital health, telecom, automotive, mobility, energie; mei 2016)
SecurityMatters (security; september 2016)
KEEN Venture Partners Fund (new technology, november 2016)
Viloc (tracking, November 2016)
DearBytes (security, januari  2017)
Personal Medsystems (ehealth, januari 2017) 

Convergentie van trends, security is randvoorwaarde

“De wereld om ons heen is flink in beweging dus KPN ook”, zegt Jaya Baloo, sinds oktober 2012 bij KPN in dienst als Chief Information Security Officer (CISO). Baloo werkte al eerder voor KPN, waar zij tussen 2000 en 2002 de rol van consultant vervulde bij de internationale tak van het bedrijf. Na die periode werkte Baloo in diverse security-functies voor onder meer France Telecom en Verizon Enterprise Solutions.

“KPN wil toekomstvaste producten neerzetten. De digitale transformatie is geen trend, maar een convergentie van trends en de groei is exponentieel. En we moeten het allemaal nog zien te beveiligen. Dat is waar momenteel de uitdaging ligt. Security is randvoorwaardelijk”, stelt Baloo. 

KPN biedt sinds vorig jaar zomer landelijke dekking met zijn LoRa-netwerk en bekijkt het in welke deelgebieden van het Internet of Things een rol kan gaan spelen. Het bedrijf zelf enkele maanden geleden nog weten dat de belangstelling voor LoRa ‘alle verwachtingen overtreft’.  Tot dusver komt de vraag hoofdzakelijk vanuit het grootzakelijk segment, maar ook ziet KPN toenemende interesse van het MKB. 

“Wat betreft de veiligheid van ons LoRa-netwerk kan ik zeggen dat we alles zo goed mogelijk hebben dichtgetimmerd. We hebben bijvoorbeeld een team van ethische hackers op het netwerk losgelaten om kwetsbaarheden op te sporen en aanbevelingen gedaan bij de LoRa Alliance. Verder blijven we fabrikanten en ontwikkelaars aanspreken op hun verantwoordelijkheid.”

Een wereld te winnen

Het gaat goed met de digitalisering van Nederland. Uit recente cijfers van de Europese Commissie blijkt dat Nederland samen met Denemarken, Zweden en Finland beschikt over de meest geavanceerde digitale economie binnen de EU. 
Om die koppositie vast te blijven houden, moeten kosten noch moeite worden gespaard, vinden de de brancheorganisaties DHPA (Dutch Hosting Provider Association) en de DDA (Dutch Datacenter Association) in een rapport waarin een uitgebreid model voor de digitale economie uiteen wordt gezet. 

“De digitale economie neemt een steeds belangrijker plek in in de gehele Nederlandse economie. De raderen die de digitale economie mogelijk maken zijn echter grotendeels aan het oog onttrokken. Daardoor bestaat onvoldoende kennis over hoe de achterliggende infrastructuur opgebouwd is en wat haar betekenis is voor economie en maatschappij”, stellen de auteurs. 

Alleen door intensief samen te werken, kan Nederland zijn voorsprong verder uitbouwen. Tijdens het event werd KPN bijgestaan door onder meer Samsung, Microsoft, Accenture, Huawei, Microsoft en Cisco. Die laatste partij beloofde onlangs de digitalisering in Nederland te willen versnellen door te investeren in tal van sectoren. Het Amerikaanse netwerkbedrijf noemde Nederland een ‘digitaal rolmodel’. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe