0
Algemeen

KPN Q1: Consumer groeit stabiel terwijl Business begint te stabiliseren

maandag 2 mei 2016 | 15:12 CET | Achtergronden

KPN heeft de resultaten in het eerste kwartaal van 2016 zien aantrekken. De omzet daalde nog altijd met een flinke 3,9 procent, maar een groot deel daarvan was het gevolg van de verkoop van SNT Duitsland (bijdrage -1,3%) en een daling bij iBasis (-5,3%). Deze wholesaler heeft met een omzet van 215 miljoen euro een duidelijk merkbare invloed op de concernomzet van 1.689 miljoen. Het onderdeel is echter nauwelijks relevant vanwege de lage return: het heeft een vrije kasstroom van slechte enkele miljoenen. KPN Nederland boekte een daling van 2,0 procent, wat meeviel tegen de achtergrond van de afgelopen kwartalen. KPN Consumer handhaaft zijn lichte groei (+2,8%), terwijl KPN Business het wat beter deed (-6,8%).

De overgang van single naar multiplayhuishoudens bij Consumer doet denken aan de migratie bij de kabel van analoge naar digitale TV. Er is weliswaar verlies van klanten (huishoudens), maar de klanten die overblijven nemen meer diensten af en genereren een hogere ARPU. Op de zakelijke markt zijn er tekenen van stabilisatie, zoals door KPN in het vooruitzicht gesteld voor het lopende jaar. Kleine overnames zullen daar aan de groei gaan bijdragen.

Het bedrijfsresultaat werd geraakt door extra IT-kosten om de vereenvoudiging van systemen te versnellen, maar de marge daalde slechts licht. Daar staan lagere investeringen (capex) tegenover, volgens KPN doordat het profiteert van een voorafgaande periode met hogere investeringen. De vrije kasstroom (gedefinieerd als EBITDA minus capex) trok aan tot 14,3 procent van de omzet, tegenover 12,8 procent vorig kwartaal.

Consumer: multiplay

KPN Consumer stelt het huishouden, breedband als drager en de multiplay centraal. De omzet uit multiplays (driekwart van het vaste net) laat een mooie groei zien die het verval uit single plays ruim compenseert. Het totaal aantal huishoudens neemt weliswaar geleidelijk af (3,70 miljoen nu, 3,95 miljoen twee jaar geleden), maar de hoogwaardiger huishoudens blijven over en het aantal groeit zeer snel (+60% op jaarbasis) tot bijna een kwart van het bestand. Het aantal diensten dat KPN per huishouden verkoopt stijgt eveneens (2,10 nu versus 1,82 twee jaar geleden) en de ARPU per huishouden ook (over dezelfde periode van 36 naar 40 euro).

De conversie die we hier zien optreden, van single naar multiplay huishoudens, herinnert aan de conversie waar Ziggo jarenlang van profiteerde - maar die inmiddels bijna tot stilstand is gekomen: de conversie van analoge naar digitale TV. Met dit verschil dat digitale TV nu langzaam verder groeit van de huidige 81 procent. Zodra het over een paar jaar op 95 procent staat, verwachten wij dat er een einde komt aan analoge TV. Bij KPN zal de service-bundeling ongetwijfeld doorgaan, maar waarschijnlijk op zeker moment stagneren. Immers, een single-play breedbandabonnement zal de komende jaren aan aantrekkingskracht winnen in bepaalde doelgroepen waar vaste telefonie en traditionele TV opgezegd worden. Op dat moment zal KPN moeten omzien naar andere diensten (zoals smart home) om de groei te continueren.

Op de mobiele markt houdt KPN de opgaande lijn vast doordat groei in postpaid de afname in prepaid meer dan compenseert. Onduidelijk is nog waar de verhouding postpaid/prepaid (nu 70/30) zal stabiliseren. Ook overtreft de klantgroei het negatieve effect van dalende ARPU's.

Business: nieuwe diensten

KPN Business beleefde zijn beste (minst zwakke) kwartaal sinds medio 2013 met een omzetdaling van 6,8 procent. De MKB-markt is onveranderd zwak (-13%). Mobile-only en fixed-only lopen daar hard terug, terwijl multiplay nog voor onvoldoende compensatie zorgt. Dit suggereert verlies van marktaandeel.

Op de grootzakelijke markt is het beeld iets gunstiger, ondanks nog altijd flink teruglopende netwerk/IT-diensten. De maatwerkoplossingen zijn nu bijna stabiel (-0,7%), terwijl de groei in nieuwe diensten (met name IoT en cloud) hoog is met +47 procent. De bijdrage van de laatste is echter nog klein (5%).

Overnames zullen overigens gaan bijdragen aan de groei.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe