0
Mobiel

Live tv kijken via mobiele telefoon verdubbeld, maar dagelijks gebruik daalt

donderdag 19 november 2015 | 07:58 CET | Achtergronden

Het gebruik van de mobiele telefoon voor functies en activiteiten die niet bedoeld zijn voor communicatie, laat in Nederland de afgelopen twee jaar een stijgende lijn zien. Het gaat om functies zoals het gebruik van het mobiele toestel als afstandsbediening voor TV, voor bankzaken, live tv kijken en navigatie. Hoewel het aantal mensen toeneemt dat live tv kijkt via de smartphone, neemt de frequentie van het gebruik juist af. Dat blijkt uit een studie van Telecompaper onder zijn Consumer Panel in oktober 2015.

De mobiele telefoon kan behalve voor de basisfuncties zoals bellen en sms’en ook gebruikt worden voor andere functies. Dat geldt met name voor smartphones, feature phones bieden meestal alleen simpeler functies zoals een wekker en een kalender. Tijdens een onderzoek in oktober 2015 is aan de deelnemers van het Telecompaper Consumer Panel gevraagd of zij hun mobiele telefoon minstens één keer per maand gebruiken voor de volgende functies: afstandsbediening voor tv, agenda/kalender, bankzaken, bedienen van geluidsinstallatie, horloge, bedienen kachel/CV-installatie, navigatie, persoonlijke hotspot, live tv kijken, video bedienen en als wekker. Een zelfde onderzoek werd eerder in oktober 2012, 2013 en 2014 uitgevoerd.

59% Nederlanders gebruikt mobiel als wekker

De mobiele telefoon wordt het meeste benut voor de wekkerfunctie. Zes op de tien (59%) eigenaren gebruikt de mobiele telefoon als wekker. Dit wordt gevolgd door de functies agenda/kalender (51%), horloge (46%) en bankzaken (44%). Het is mogelijk dat de horlogefunctie minder belangrijk gaat worden met de opkomst van smartwatches. Uit cijfers van juli 2015 uit het Telecompaper Consumer Panel bleek dat drie procent van de Nederlanders verwachtte in het tweede gedeelte van 2015 een smartwatch aan te schaffen. Nog eens tien procent gaf aan misschien een smartwatch aan te schaffen.

De mobiele telefoon wordt voor wat betreft de ondervraagde functies het minst gebruikt voor het bedienen van de kachel/CV-installatie en video (harddisk recorder). Deze activiteiten zijn echter ook specifieker, waarvoor bepaalde apparatuur in het huishouden beschikbaar moet zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om smart home-apparatuur zoals slimme thermostaten, die via de smartphone op afstand bediend kunnen worden. De adoptiegraad van connected devices voor bijvoorbeeld smart homes in Nederland, zoals een slimme thermostaat of rookmelder, is echter nog klein, niet meer dan enkele procenten.

Live tv kijken mobiele telefoon verdubbeld

Uit de cijfers van het Consumer Panel uit oktober 2015 blijkt verder dat de mobiele telefoon door Nederlanders vaker wordt ingezet als afstandsbediening voor TV en voor navigatie dan drie jaar geleden. Het gebruik van de mobiele telefoon als afstandsbediening, voor bijvoorbeeld het bedienen van een Apple TV of Chromecast, verdubbelde de afgelopen drie jaar ruimschoots, van twee procent in 2012 naar vijf procent in 2015. Het gebruik van de mobiele telefoon voor navigatie laat een stijging van acht procentpunten zien.

Ook blijkt het uit onderzoek dat de mobiele telefoon vaker wordt gebruikt voor live tv kijken en voor bankzaken. Het gebruik van de mobiele telefoon laat voor wat betreft minstens één keer per maand live tv kijken zelfs een verdubbeling zien, van vijf procent naar tien procent van de Nederlanders met een mobiel.

Deze stijging (net als bij het gebruik als afstandsbediening)  kan ook te maken hebben met het groeiend aandeel van functierijkere smartphones binnen het segment mobiele toestellen. Dat aandeel is de afgelopen drie jaar fors gestegen: van 56 procent in Q3 2012 naar een smartphonepenetratie van 84 procent in Q3 dit jaar, blijkt uit het recent verschenen Dutch Smartphone Users-rapport.

50+ er gebruikt mobiel minder vaak voor extra functies

50-80 jarigen maken minder vaak gebruik van de extra functies die mogelijk zijn via hun mobiele telefoon. Zo gebruiken de tieners in slecht vijf procent van de gevallen hun mobiele telefoon nooit voor een van de hierboven genoemde functies. Voor 50-64 jarigen is dit 18 procent en voor 65-80 jarigen zelfs het dubbele: 36 procent.

Voor deze laatste leeftijdsgroep ligt de smartphonepenetratie ook lager, waardoor sommige van de genoemde functies ook niet beschikbaar zijn op het mobiele toestel. Zo blijkt uit het Dutch Smartphone Users rapport over het derde kwartaal van dit jaar dat de smartphonepenetratie in deze oudste groep op 59 procent ligt versus een marktgemiddelde van 84 procent.

Maar dit is niet de enige mogelijke verklaring. Ook voor de functies die op smart- én feature phones beschikbaar zijn, liggen de gebruikspercentages voor extra functies bij de leeftijdsgroep van 65-80 jarigen lager. Voorbeelden zijn de functies wekker (32% versus 59% gemiddeld, horloge (29% versus 46% gemiddeld) en agenda (33% versus 51% gemiddeld). Ouderen lijken vaker vast te houden aan meer traditionele functies waar een mobiele telefoon voor gebruikt kan worden.

Navigatie op mobiel populairder onder mannen

Uit het onderzoek van Telecompaper blijken de activiteiten afstandbediening voor tv, geluidsinstallatie bedienen, navigatie en live tv kijken meer man-gerelateerde te zijn. Bijna drie keer zoveel mannen kijken live tv op hun mobiele telefoon (minstens een keer per maand) dan vrouwen (15% versus 6%). Voor het bedienen van de geluidsinstallatie is dit ruim twee keer zoveel (7% versus 3%). Mannen lijken vaker wat voorop te lopen op technologisch gebied. Zo hebben zij vaker de nieuwste modellen van smartphones zoals van Samsung en Apple. Daarentegen is de wekkerfunctie weer populairder onder vrouwen.

Horloge- en wekkerfunctie vaakst elke dag gebruikt

Wanneer er wordt ingezoomd op hoe vaak de mobiele telefoon per maand wordt gebruikt voor de desbetreffende functies - en er enkel wordt gekeken naar Nederlanders met een smartphone - wordt de smartphone het vaakst per maand benut als horloge en wekker (respectievelijk 27 en 20 keer per maand). Logischerwijs worden deze activiteiten ook het vaakst ten minste een keer per dag gebruikt (84% en 56%).

Het percentage smartphone-eigenaren dat zijn smartphone dagelijks gebruikt als afstandbediening, laat een stijgende lijn zien. In 2013 werd deze functie door 17 procent van de respondenten minimaal één keer per dag gebruikt. Dit percentage is gestegen met zes procentpunten naar 23 procent in oktober 2015.

Dagelijks live tv kijken via mobiel neemt af

Het afgelopen jaar is er wel een daling te zien in het dagelijkse gebruik van de smartphone als hotspot en voor live tv kijken. Het gemiddelde aantal keer per maand dat de smartphone voor live tv kijken wordt gebruikt neemt dus af, maar het aandeel mobiele-telefoongebruikers die er minstens een keer per maand gebruik van maken neemt toe (blijkt uit de cijfers eerder genoemd). De nieuwe gebruikers van live tv kijken gebruiken deze functie mogelijk minder frequent.

Verder blijkt dat na een daling in 2014 (20%) de smartphone weer vaker dagelijks gebruikt voor het regelen van bankzaken (33%).

Het onderzoek is gebaseerd op het Telecompaper Consumer Panel. Gestelde vraag: gebruik je jouw mobiele telefoon voor één of meer van de volgende functies (minimaal eens per maand )? De vraag werd in oktober 2012, 2013, 2014 en 2015 gesteld (n=7.683). Het panel bestaat uit leden in de leeftijd tussen de 12 en 80 jaar. Uitkomsten zijn gestratificeerd naar leeftijd, geslacht en opleiding. Voor meer informatie over ons panel en de mogelijkheden kan contact worden opgenomen met onze research-afdeling (research@telecompaper.com).
tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe