0
Mobiel

MasterCard verbreedt aanbod van betaaldiensten met HCE

woensdag 24 februari 2016 | 01:20 CET | Achtergronden

MasterCard heeft een eigen HCE-dienst aangekondigd, die wordt toegevoegd aan de portfolio van diensten voor online betalingen. Het kaartnetwerk ondersteunt tal van betaaldiensten vanuit de filosofie dat men een 'enabler' is voor betaalpassen, wereldwijd en op elk type apparaat.

MasterCard heeft die dienst getoond, maar nog zonder klanten en landen in Europa te noemen. Ook de precieze timing is nog niet bekend, omdat die moeilijk te voorspellen is. “De pijplijn ziet er solide uit”, vertelt Sherri Haymond, senior vice president, Digital Payments & Labs bij MasterCard. Er komen binnen enkele maanden een paar grote lanceringen van banken die de technologie gebruiken.

De betaaloptie kan zonder pincode worden gebruikt, en via biometrische authenticatie ook voor grotere bedragen, mits banken die variant implementeren. De verwachting is wel dat dat gaat gebeuren, vertelt ze. In het Verenigd Koninkrijk, waar Apple Pay beschikbaar is, kan bij een deel van de banken en retailers ook een groot bedrag worden afgerekend met de vingerafdruk.

xPay

MasterCard levert de technologie ook voor de diensten van Samsung met een embedded Secure Element en voor de TEE implementatie (Trusted Execution Environment - een variant die deels op de smartphone draait maar wel altijd een actieve internetverbinding nodig heeft). Het netwerk ondersteunt ook een reeks mobiele operators, via de simkaarten van Gemalto. Ook KPN zit daarbij. Dat is allemaal op Android. In het Verenigd Koninkrijk ondersteunt MasterCard ook Apple Pay.

Al deze methodes worden samen ook wel xPay genoemd. MasterCard streeft er naar om een ‘enabler’ te zijn van alle verschillende betaaldiensten, zoals Android Pay, Google Pay, zowel in winkels als online. Die diensten worden niet alleen ondersteund in pinpassen en smartphones, maar ook in andere form factors, zoals sleutelhangers, (sport)horloges en zelfs een ring. Die kleine apparaten zijn vooral bedoeld voor betalingen met kleine bedragen, waarvoor geen pincode nodig is.

Op de stand op het Mobile World Congress in Barcelona stond ook de connected koelkast van Samsung. Die koelkast heeft een groot touchscreen aan de voorkant en meerdere camera’s die de inhoud scannen. Als de melk op is, kan de koelkast dat in principe onthouden en nieuwe melk bestellen. Hoeveel mensen dat werkelijk zo gaan doen, is niet bekend. De koelkast kan ook worden beschouwd als een uithangbord van de producten die Samsung ontwikkelt.

3D-Secure

Alle betaaldiensten zijn gebaseerd op dezelfde achterliggende infrastructuur. Er is een wereldwijde standaard voor 3D Secure, een combinatie van drie factoren die de echtheid van een betaling bevestigen. De driefactor-authenticatie bestaat uit iets wat de gebruiker heeft (een pinpas, smartphone of anders), wat hij weet (de pincode) en wie hij is (biometrie).

MasterCard heeft er een aparte app voor ontwikkeld, die naast apps van banken of online winkels kan komen te staan. Voor biometrie is een vingerafdruksensor beschikbaar in de smartphone, of een selfie, gezichtsherkenning waarvoor even de camera moet worden gebruikt.

De ‘selfiepay’ is in Nederland getest, waardoor de vergelijking met iDEAL voor de hand ligt. Een woordvoerder van MasterCard stelt dat deze app door gebruikers positiever wordt gewaardeerd dan iDEAL. Er zitten wat extra features in, zoals de mogelijkheid om je locatie te verzenden en de mogelijkheid om een betaling te annuleren. Daardoor wekt de app vertrouwen, vertelt een van de ontwikkelaars aan het project. De app kan gemakkelijk worden overgenomen door webwinkels als betaaloptie.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe