0
Breedband

Mobiel landschap: kansen worden uitdagingen

donderdag 30 juni 2011 | 10:35 CET | Achtergronden

Betekende de exponentiële groei van het mobiel dataverkeer in 2010 vooral een veelheid aan kansen, tijdens het NL Mobiel 2011 congres van 2011 stonden de uitdagingen (lees: problemen) – van de exponentiële groei centraal. Biedt WiFi een alternatief, moeten netwerken versneld worden vernieuwd en waar halen operators het geld voor vernieuwing vandaan nu steeds meer diensten over the top gaan? Niet via aparte tarifering voor diensten zoals mobile VoIP of WhatsApp, als het aan de politiek ligt. Maar over netneutraliteit hielden de aanwezig operators hun lippen stijf dicht.

Mark Moons, managing director van HTC Benelux, had in ieder geval een alternatief voor de operators om te blijven verdienen aan mobiele data: geen aparte tarieven voor diensten zoals Whatsapp vragen, maar gewoon differentiatie in flatrate mobiel internettarieven. Het probleem is nu vooral dat consumenten zich vaak niet bewust zijn van het grote verschil in bandbreedte die verschillende diensten vragen, schetste Moons. Maar aparte tarieven voor bepaalde diensten zijn hier niet de goede oplossing voor. Met het invoeren van netneutraliteit in de Telecomwet zullen aparte tarieven voor mobiele OTT-diensten ook niet langer mogen.

“Wanneer consumenten bewust gemaakt worden van het verschil in bandbreedte-vraag tussen bepaalde diensten of apps, is het veel eenvoudiger om hen de keuze voor te leggen tussen flatrate-tarieven. Bijvoorbeeld 9,95 euro voor een eenvoudig data-abonnement waarbij je een lagere snelheid capaciteit accepteert, 19,95 voor een midden-abonnement en 29,95 euro voor een abonnement met hoge snelheid, waarbij je wel je YouTube-films met perfecte kwaliteit kunt afspelen. Investeren in hun netwerken moeten de operators toch wel. Zo kunnen ze hun ARPU in ieder geval weer verhogen zonder onsympathieke oplossingen."

Alcatel-Lucents Jeanine van der Vlist kwam met de Light Radio-innovatie als manier om tegen lagere kosten en minder energieverbruik de mobiele dekking in Nederland snel uit te breiden. Zendmasten overbodig en de backhaul – hoe meer mobiel, hoe groter het vaste netwerk – kan met vernieuwingen zoals vectoring voor koper nog vergaand uitgebreid worden. Een must om de door iedereen aangestipte snelle groei van video op te vangen.

Offloaden

Offloaden van mobiel-internetverkeer via WiFi is een ander alternatief om het extra dataverkeer op te vangen. T-Mobile bijvoorbeeld wil hiervoor zijn hotspot-netwerk uitbreiden. WiFi-community aanbieder FON wil zijn samenwerking met operators uitbreiden naar de Nederlandse markt om WiFi als aanvullend ‘mobiel’ netwerk op veel grotere schaal aan te bieden.

Alexander Purreger van FON sprak op het congres de hoop uit in Nederland dezelfde samenwerking met operators te kunnen aangaan als in landen zoals Engeland (BT), Frankrijk (SFR), Japan (Softbank) en Spanje. Inmiddels heeft Fon een overeenkomst gesloten met Belgacom die vergelijkbaar is met de eerdere BT-deal: elke Belgacom-klant met vast internet krijgt een router aangeboden die een eigen, beveiligd signaal en een apart WiFi-signaal voor Fon-gebruikers geeft.

Purreger ziet Nederland als een volwassen markt met mogelijkheden. FON telt in Nederland ongeveer 3.000 à 5.000 actieve gebruikers en 15.000 leden. Om de Nederlandse markt verder te kunnen bedienen, is het bedrijf in gesprek met diverse providers, zowel kabelaars, operators en leveranciers van vaste internetdiensten – welke, liet Purreger in het midden. Volgens Purreger is het FON-concept - consumenten die hun WiFi-capaciteit delen met andere gebruikers - pas echt succesvol geworden sinds FON een eerste samenwerkings-overeenkomst sloot met BT. Zat FON halverwege 2009 nog op circa 500.000 gedeelde WiFi-routers, inmiddels zijn dat er 4 miljoen. Belgacom hoopt de komende tijd enkele honderdduizenden Fon-gebruikers te krijgen.

BT levert nu in elke WiFi-router standaard FON-functionaliteit mee - het opdelen van het WiFi-signaal in een publiek en privaat deel. Het Japanse Softbank levert een FON-router bij elke verkochte iPhone mee. "Ruim 95 procent van onze huidige groei komt uit samenwerking met operators. Voor hen biedt dat ook duidelijke voordelen. Ze besparen op hun Capex door het ofloaden van mobiel dataverkeer, hun klanten krijgen toegang tot 4 miljoen hotspots en operators ontvangen een deel van de fee die niet-FON-leden betalen voor toegang."

Er zijn hoe dan ook hoge investeringen nodig om de groei van mobiel internet in goede banen te kunnen leiden, stelde Daan Vrijmoet van T-Mobile. Netwerkmanagement is nodig om de gebruikerservaring te verbeteren, al is door de politieke discussie niet duidelijk hoe dat kan. Dat de abonnementen voor de consument duurder worden, staat vast. Ook worden FUP's en een terugval in snelheid gemeengoed. Een deel van de ontwikkelingen laat zich moeilijk vangen, zoals consolidatie in de markt, de beschikbaarheid van spectrum en de ontwikkeling van offload.

Terrein prijsgeven

Niet alleen capaciteitsproblemen doemen op: mobiele operators dreigen in het krachtenveld tussen contentaanbieders en handsetaanbieders steeds meer terrein te moeten prijsgeven. Dat vertelde onderzoeker Martin Warmelink van TNS Nipo tijdens het congres Mobiel 2011. Warmelink vergeleek Nederland op het gebied van mobiel gebruik en mobiele voorkeuren met omringende en opkomende markten. Daaruit bleek vooral dat Nederlanders voorop lopen in het bezit van nieuwe devices, maar zeker niet in het gebruik ervan.

"Mondiaal, zeker ook in Nederland, zijn apps booming business", vertelde Warmelink. "Toch denk ik niet dat content zelf king is, als wel de contentmerken. Op dat gebied doen operators het als merk niet goed, zeker niet in Nederland." Mondiaal zijn handsetaanbieders nog altijd vrij sterk als merk, met een aandeel van 50 procenttegen 30 procent voor operators. Contentaanbieders groeien echter sterk in merkkracht - waar consumenten dus belang aan hechten wanneer ze kijken waar ze hun geld aan besteden.In volwassen markten is de verhouding in merkkracht inmiddels 46 procent voor handsetaanbieders, 30 procent voor contentaanbieders en 24 procent voor operatords. In Nederland daalde het aandeel voor operators echter sterk tussen 2010 en 2011: van 17 naar 5 procent, vooral in het voordeel van contentaanbieders (van 19 naar 28 procent. Warmelink: " Operators zullen dus echt moeten kijken naar hun onderscheidend vermogen."

Hoewel Warmelink verwacht dat bandbreedte de komende jaren wel weer een grotere USP wordt - en hier zijn operators natuurlijk ' king', voorziet hij dat dit van tijdelijke aard is. "2011 is het jaar van de app, 2012 wordt het jaar van bandbreedte. Want niets is een grotere dissatiesfier als content willen maar niet kunnen gebruiken wegens gebrek aan capaciteit. Maar wanneer die capaciteit er weer is, verschuift de aandacht toch weer naar apps en content. En daar hebben operators nog een grote slag in te maken.
 


Business model operator verandert

De opkomst van de smartphone heeft het business model van de operator nu al veranderd. Tijdens het congres Mobiel 2011 lichtte Ed Achterberg de trends in de mobiele markt toe. Allereerst is duidelijk dat de Nederlandse smartphonemarkt vorm krijgt. De penetratie van smartphones stijgt snel voorbij de 40 procent en bij een merk als Hi is dat nog hoger. Het verzadigingspunt is ook niet in zicht, want Android-modellen aan de onderkant van de markt verdringen de featurephone. Waarschijnlijk blijven er vier ecosystemen de dienst uitmaken: Apple, BlackBerry, Android en Windows Phone. Voor Android-merken levert dat al de vraag op: hoe kan je je onderscheiden.

De omzet in Nederland blijft stabiel op zo'n zes miljard euro per jaar, maar de opbouw verandert. Eigen onderzoek van Telecompaper en De Laagste Rekening laat zien dat het aantal sms'jes en belminuten in 2010 gepiekt heeft. Het aantal belminuten is sinds 2009 met 20 procent gedaald, waardoor men ook veel minder buiten de bundel belt. Messaging via apps vervangt niet alleen de sms, maar ook het korte gesprek.

De helft van de smartphonebezitters heeft de Facebook-app, Hyves is een goede tweede met meer dan 40 procent. De messaging-dienst Whatsapp zit echter op 40 procent en groeit zeer snel. Whatsapp is geliefd, blijkt ook uit het Telecompaper Consumer Panel. Het is een boeiende, kansrijke markt, zo is samen te vatten. Voor mobiele operators is er genoeg omzet te bereiken. Maar: als je businessmodel is om minuten en sms'jes te verkopen, dan ben je over een paar jaar verdwenen, stelt Telecompaper.
 tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe