0
Mobiel

Mobiele no frills aanbieders concurreren op omvang databundel; Simpel zet de trend

woensdag 7 februari 2018 | 11:15 CET | Achtergronden

De gemiddelde maandelijkse kosten zijn in 2017 niet veel veranderd bij de no frills aanbieders. Er is desalniettemin veel veranderd in het aanbod. De klant is niet minder geld kwijt, maar krijgt aanzienlijk meer data voor zijn geld. Simpel heeft in 2017 de knuppel in het hoenderhok gegooid door de databundel significant te vergroten. De concurrentie, te weten hollandsnieuwe, Simyo, Ben en Youfone volgden in meer of mwiindere mate. Dat concludeert Telecompaper op basis van haar expertise op het gebied van TCO.

De grafiek is gebaseerd op de laagste prijs per GB in het assortiment, dit is veelal de combinatie met de minste minuten en de hoogste data bundel. 

De gemiddelde prijs van de abonnementen is gebaseerd op alle pakketten en combinaties in het assortiment, waarvan het gemiddelde is genomen. Hierdoor is de prijs/propositie verhouding beter inzichtelijk te maken.

Simpel vaart scherp aan de wind, overige partijen volgen 

Met name de ontwikkeling van aanbieder Simpel springt in het oog. Begin 2017 had Simpel de minst aantrekkelijke deal per GB, maar de goedkoopste gemiddelde prijs gebaseerd op alle abonnementen. Eind 2017 had Simpel juist een van de beste deals per GB. Daarnaast bood het bedrijf gemiddeld gezien de goedkoopste pakketten. Hoewel de gemiddelde prijs iets omhoog ging, bood Simpel eind 2017 aanzienlijk meer GB’s aan in de bundels.

Hollandsnieuwe heeft de laagste prijs per GB in het pakket ruimschoots gehalveerd, van 6,00 naar 2,80 euro per GB. De gemiddelde prijs van de pakketten bleef gelijk, wat betekent dat hollandsnieuwe de bundelinhoud verdubbeld heeft. Hollandsnieuwe is een vreemde eend in de bijt, omdat de bundels bestaan uit 'units' die te gebruiken zijn als een belminuut, sms of een GB. Dat betekent dat alle mobiele handelingen uit de bundel gaan en de GB bundel dus ook wordt aangesproken als de klant belt of sms’t. De andere no-frills merken kennen pakketten waarbij data van minuten en sms gescheiden is. Het aanbod van hollandsnieuwe is dus niet goed vergelijkbaar en is voor de consument die regelmatig belt en of sms’t minder goed dan het in eerste instantie oogt.

Simyo is een vrij stabiele factor in de zin dat deze aanbieder weinig veranderingen in de propositie aanbrengt. Simyo zet in op de klantbeleving, snelle service en de mogelijkheid voor klanten hun bundels maandelijks te wijzigen. In Q4 2017 zag Simyo zich toch genoodzaakt een 8 GB bundel te introduceren om concurrerend te blijven. Hoewel Simyo niet de goedkoopste is voor data, is het met de introductie van genoemde bundel wel competitief op gebied van een lage prijs per GB. De gemiddelde prijs van de pakketten daalde licht, maar toch blijkt Simyo gebaseerd op de gemiddelde prijs van de pakketten duurder dan de concurrentie. 

Koploper Ben voelt concurrentie naderen

Ben stond begin 2017 als een van de beste no frills aanbieders gepositioneerd in de markt, maar zag Simpel aan het eind van het jaar naderen, gebaseerd op de laagste prijs per GB. De laagste prijs per GB daalde voor Ben van 3,6 naar 2 euro. De gemiddelde prijs van de pakketten daalde licht met ongeveer 1,50 euro. Zelfs met deze kleine aanpassingen heeft Ben een van de beste proposities van de no frills eind 2017, gebaseerd op de gemiddelde prijs van de pakketten, en de laagste prijs per GB.

Youfone heeft volop ingezet op de laagste prijs per GB. Youfone is niet de goedkoopste maar biedt voor de no-frills aanbieders de grootste databundels tegen de laagste prijs aan. De laagste prijs per GB (1,47 euro) is gebaseerd op de 125 min/sms en Youfone unlimited data bundel. Youfone noemt de bundel dan wel unlimited, maar na 15 GB wordt de klant flink terug gezet in snelheid, waardoor onbeperkt snel internetten niet meer mogelijk is. Youfone is naast Simpel de enige onafhankelijke no frills aanbieder in dit overzicht. Deze positie betekent dat het bedrijf afhankelijk is van onderhandelingen met KPN over wholesale tarieven.

Conclusie: no-frills concurreert op omvang databundel

De no frills partijen kiezen er voornamelijk voor om elkaar te beconcurreren op omvang van de databundel. Met name Simpel heeft deze beweging in gang gezet. Het bedrijf heeft hiermee inmiddels zo'n 10 procent van de sim-only markt weten te bemachtigen. De andere no-frills partijen zagen zich genoodzaakt deze ontwikkeling te volgen. De introductie van grotere data/prijsplannen bij een aanbieder als Simyo kan derhalve als een defensieve stap worden gezien. De concurrentie op de middelgrote en grote databundels is hierdoor aanzienlijk toegenomen. De vraag is in hoeverre deze ontwikkeling zich doorzet, ook met het oog op de mogelijke fusie tussen MNO's Tele2 en T-Mobile later dit jaar. Hierdoor zal mogelijk toch wat druk van de ketel worden gehaald.

Telecom proposition insights 

Bovenstaand artikel is gebaseerd op analyses van de abonnementsontwikkelingen. De Telecom proposition insights database van Telecompaper bevat zowel historische als actuele data met betrekking tot vaste en mobiele abonnementen die op de Nederlandse markt werden en worden aangeboden. Op basis van die data analyseert Telecompaper de abonnementen en ontwikkelingen op dat vlak en biedt het producten als de Mobile Proposition Insights en Total Cost of Ownership (TCO). 

De database bevat data van vrijwel alle abonnementen die op de Nederlandse consumentenmarkt zijn aangeboden sinds 2012. Het gaat om zowel vast als mobiel aanbod en alle aanbieders, van groot tot klein, worden onderzocht. De database is voor klanten via een realtime dashboard beschikbaar.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe