0
Breedband

Mobiele providers investeren in cybersecurity

maandag 21 maart 2016 | 09:59 CET | Achtergronden

Vodafone Group heeft een nieuwe divisie opgezet die zakelijke klanten moet gaan bedienen met technologie, advies en ondersteuning op het gebied van cybersecurity. Binnen de unit Vodafone Enterprise Security Services (VESS) worden alle bestaande security-producten van de provider samengevoegd.

Aan het hoofd van VESS komt Simon Church te staan. Church was voorheen CEO bij NTT Com Security en hield tevens managementposities bij Verisign en NetIQ. Hij zal direct rapporteren aan Vodafone Enterprise CEO Nick Jeffery.

VESS zal diensten en producten gaan leveren op het gebied van onder meer bedrijfskritische applicaties, netwerkmanagement, dreigingsanalyse en protectie en risicomanagement. Vodafone liet weten meer te gaan samenwerken met strategische security-partners. Ook worden bestaande samenwerkingen uitgebreid om nieuwe producten en diensten te kunnen ontwikkelen.

Vodafone Nederland is enthousiast over het initiatief vanuit Group. "Onze security specialisten werken samen met de divisie om onze zakelijke klanten zoveel mogelijk te bedienen met technologie, advies en ondersteuning op het gebied van cyber security", licht een woordvoerster van Vodafone Nederland toe. Een van de meest recente ontwikkelingen voor Vodafone Nederland op dit vlak is de aankoop van het bedrijf mITE: een specialist in mobile device management en security. MITE werd vorig jaar september door Vodafone Nederland overgenomen. Tot de klanten van mITE behoren onder meer Strukton, Berenschot, ThyssenKrupp, ABN AMRO, Ziggo en DSM.

Een van de belangrijkste partners van Vodafone op het gebied van cybersecurity is BAE Systems Applied Intelligence, een Britse multinational actief in defensie, veiligheid en luchtvaart. Beide bedrijven sloten drie jaar geleden een vijfjarige overeenkomst om samen producten en diensten te gaan ontwikkelen voor in eerste instantie smartphones en tablets. Het eerste commerciële product dat uit deze samenwerking voortkwam was de mobile security-oplossing Vodafone Mobile Threat Manager. Onder de voorwaarden van de samenwerking werd Vodafone tevens wereldwijd preferred supplier van BAE Systems, met uitzondering van de VS.

Vodafone hoopt net als een groeiend aantal carriers in te kunnen springen op de groeiende vraag naar enterprise security. De interesse van publieke en private organisatie werd in 2013 aangewakkerd door de Snowden-affaire waarna zaken als privacy en cybersecurity hoog op de agenda kwamen te staan. De groei voor de komende jaren zal vooral worden gedreven door overheidsinitiatieven, toenemende wet- en regelgeving op het gebied van data en privacy en de impact van data-inbreuken, bijvoorbeeld bij banken of ziekenhuizen, die doorgaans veel media-aandacht krijgen.

Carriers zitten niet stil

De bekendmaking van VESS volgt kort op het recente nieuws dat Deutsche Telekom (DT) in april van start gaat met een nieuwe security-focused business unit. Telekom Security zal naar verwachting komende zomer in Duitsland producten en diensten gaan aanbieden aan zowel consumenten als zakelijke gebruikers. De nieuwe divisie wordt geleid door dr. Ferri Abolhassan, managing director bij het IT-onderdeel van T-Systems.

Tijdens de technologiebeurs CeBIT in Hannover toonde DT enkele nieuwe producten die vallen onder het Magenta Security Portfolio, dat zich primair lijkt te richten op consumenten en het mkb. Voor die laatste doelgroep gaat DT producten en diensten leveren op het gebied van onder meer data- en applicatiebescherming, netwerkbeveiliging en analyse. Zo’n twee jaar geleden sloot DT nog een samenwerkingsverband met IT-beveiliger FireEye. De samenwerking resulteerde in een cyber security joint venture die zich hoofdzakelijk richt op Europese bedrijven. Deze week sloot DT nog een overeenkomst met Akamai, dat onder meer security-diensten biedt voor bedrijven die hun websites en applicaties willen beschermen tegen cyberaanvallen, zonder dat gebruikers daarbij enige vertraging ondervinden.

In Frankrijk hoopt Orange zijn security-strategie kracht bij te zetten door de overname van de lokale IT security-firma Lexsi. Orange verwacht de transactie in het tweede kwartaal te kunnen afronden waarna Lexsi zal worden geïntegreerd in Orange Cyberdefense, het IT security-onderdeel van Orange Business Services (OBS). Zo’n twee jaar geleden lijfde OBS nog identity en security management specialist Atheos in, dat nu onder de vlag van Orange Cyberdefense vaart.

Lexsi, met een jaaromzet van 26 miljoen dollar, levert diensten op het gebied van auditing, consulting, incident response en training. Na de overname zullen een kleine 200 man worden overgezet van Lexsi naar Orange Cyberdefense, dat onder meer DDoS-protectie, auditing,risk management en compliance in zijn portfolio heeft. Orange zag de omzet uit enterprise security in 2015 met bijna een kwart stijgen met een groei van 14 procent in Q4 2015.

Het voormalig Telefonica Digital, dat in 2014 werd opgedoekt, lanceerde in 2013 een cybersecurity service portfolio gericht op bedrijven en eindgebruikers. Het portfolio kwam uit de koker van Eleven Paths, een onafhankelijk bedrijf dat in dit jaar werd opgericht door Telefonica Digital en nog altijd actief is. ElevenPaths maakte tijdens het Mobile World Congress, dat eind februari werd gehouden, bekend zijn dienstverlening uit te breiden naar het Internet of Things (IoT). Enkele maande eerder kocht het bedrijf nog het Spaanse governance, risk & compliance (GRC) platform GesConsultor.

Telefónica haalt momenteel jaarlijks zo’n 400 miljoen dollar omzet uit zijn cybersecurity business. Het Spaanse telecomconcern verwacht dat deze omzet uit deze activiteiten volgend jaar met 30 procent toeneemt. Voor de distributie en verkoop van ElevenPaths-oplossingen sloot Telefónica eind vorig jaar overeenkomsten met onder meer Alien Vault, BlueCoat, Intel Security, Palo Alto Networks, RSA en Vaultive.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe