0
Algemeen

Mobile World Congress: de jaarlijkse show van mobiel en meer

vrijdag 19 februari 2016 | 13:52 CET | Achtergronden

Het Mobile World Congress staat voor de deur. Maandag opent in Barcelona de jaarlijkse vakbeurs waar de volledige mobiele sector haar nieuwste producten en diensten toont. De M van MWC zou ook kunnen staan voor 'Meer'. De makers van smartphones en wearables presenteren hun nieuwste modellen, die over enkele weken in de verkoop gaan. De makers van de netwerken blikken verder vooruit en presenteren hun visie op de technologie van twee jaar, vijf jaar en verder vooruit.

Meer smartphones en wearables, VR

De makers van Android smartphones trekken de meeste aandacht naar zich toe en beginnen daar vaak ook al wat eerder mee. LG heeft al enkele nieuwe modellen onthuld en details over de G5. Het merk komt ook met een X modellijn van middensegment smartphones die in de basis gelijk zijn, maar één onderdeel van de hardware in de hoogste specificaties uitvoeren, zoals het scherm.

Samsung onthult op zondag 21 februari alle details van de nieuwe topmodellen, de Galaxy S7 en S7 Edge. Ook Huawei presenteert die dag nieuws. Apple, dat traditioneel afwezig is op MWC, komt volgens geruchten half maart met een vernieuwde iPhone 5se, die vrijwel meteen daarna in de verkoop gaat.

Vorig jaar bood het MWC ruimschoots toneel aan een breed palet aan wearables, maar dit jaar zullen vooral smartwatches moeten optreden als eye catchers voor pers en publiek. De aanleiding voor een groot aantal nieuwe introducties zal ongetwijfeld de lancering van de Apple Watch zijn geweest die begin vorig jaar in de verkoop ging. Nieuwe wearables worden verwacht van onder meer HTC, Huawei en Sony.

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat VR naam heeft gevestigd. Vrijwel elke relevante partij in de technologiesector verkent inmiddels zijn mogelijkheden en het grote publiek lijkt de experience te kunnen waarderen. Vorig jaar lieten op dit vlak onder meer Facebook, Google, Sony, HTC en Samsung van zich horen. Naar verwachting zal er tijdens het aankomende MWC veel aandacht worden geschonken aan VR als volgende grens in mobile computing.

Meer 4G

Ook de grote netwerk vendors roeren zich, zoals Ericsson, Huawei, Nokia en ZTE. De makers van de netwerken werken immers met een andere tijdshorizon dan de makers van de smartphones: ze verkopen een visie en tonen de netwerken en diensten die de mobiele operators over twee tot vijf jaar moeten gaan bouwen.

In deze netwerktechnologie zijn er meerdere trends. De eerste is al bekend: LTE of 4G. De ontwikkeling daarvan gaat verder. In de beginfase lag de nadruk op de opbouw van de netwerken en te zorgen dat 4G überhaupt beschikbaar was voor het publiek. In de 3GPP standaarden zitten echter ook elementen die al wel zijn gestandaardiseerd, maar nog niet commercieel zijn uitgerold.

De eerste fase van LTE of 4G is gevolgd door LTE-Advanced of 4G+. Carrier Aggregatie van hoog en laag spectrum wordt ingezet om de capaciteit van de netwerken te vergroten en mee te laten groeien met het aantal abonnees op het netwerk. Een ander onderdeel is VoLTE – bellen over LTE. Deze dienst is echter veeleisend en komt daardoor met vertraging op de markt.

De volgende lading dozen staat echter al weer klaar voor verzending. De naam van deze volgende stap is niet gestandaardiseerd. De termen 4G++, 4.5G en LTE-Advanced Pro zijn min of meer inwisselbaar, afhankelijk van wie erover praat.

Ook deze stap wordt gebruikt om meer capaciteit toe te voegen. De voorbije jaren is er hard gewerkt aan de technologie om macronetwerken te verdichten met small cells. Op papier is die belofte al jaren geleden gedaan, maar het heeft wel degelijk tijd gekost om de small cell technologie betrouwbaar, inzetbaar en goedkoop genoeg te maken.

De coördinatie van small cells met het bestaande macronetwerk moet goed zijn, anders dreigt het risico dat cellen elkaar hinderen. Ook de backhaul van small cells is verder doorontwikkeld. Die kan nu ook via radiogolven, deels in licentievrij beschikbaar spectrum in de 5,0 GHz band.

Meer IoT

De ontwikkeling van LTE gaat dus nog jaren door. De capaciteit voor snel mobiel internet wordt verder ontwikkeld. Tegelijkertijd komt er een categorie van producten en diensten bij. Het internet voor mensen blijft uiteraard bestaan, maar er komt een internet van apparaten bij.

Het Internet of Things is de volgende grote trend. Op het MWC zullen alle netwerk vendors hun roadmap presenteren voor M2M toepassingen op LTE-netwerken. Allerlei machines en sensoren gaan via mobiele netwerken communiceren met elkaar. Dat gaat via bestaande radiotechnologie én via nieuwe. De ontwikkeling van 5G is noodzakelijk om veeleisende toepassingen levensvatbaar te maken. LTE werkt met vaste parameters en uiteindelijk zetten die een rem op nieuwe ontwikkeling.

Die parameters blokkeren uiteindelijk een nóg lagere latency (milliseconden), of een nóg grotere datasnelheid (gigabits) of een nóg groter aantal apparaten per antenne (miljoenen).

Maar ook 5G

Daarom wordt 5G ontwikkeld, met nieuwe wiskundige formules en nieuw spectrum. Daarin komen die ontwikkelingen samen, geen 'of', maar 'én'. 5G is een totaalconcept, waarin vaste en mobiele connectiviteit in elkaar overvloeien en de capaciteit welhaast oneindig wordt opgevoerd, voor menselijke gebruikers en machines. 5G is er nog niet, maar desondanks is te verwachten dat de ontwikkeling zo ver mogelijk vooruit wordt gehaald. Ook al zijn de standaarden nog maar globaal vastgelegd, dat weerhoudt aanbieders er niet van om de technologische grenzen zo ver mogelijk op te rekken op het komende Mobile World Congress.

Nokia heeft een teaser verspreid waarin staat dat Nokia ‘de grootste aankondiging ooit’ gaat doen. Nokia heeft het tijdperk van de mobiele telefoons volledig achter zich gelaten. Nu de overname van Alcatel-Lucent rond is, zal het bedrijf zich presenteren als een allround aanbieder van mobiele en vaste netwerken. De ‘grootste’ aankondiging is er mogelijk een op het gebied van 5G. Telecompaper zal vanaf de beursvloer in Barcelona alle ontwikkelingen van nabij volgen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe