0
Mobiel

MulteFire Alliance wil LTE in 'vrij' spectrum

donderdag 12 mei 2016 | 14:33 CET | Achtergronden

Een groep grote bedrijven uit de mobiele wereld heeft de MulteFire Alliance opgericht: met als doel om LTE te ontwikkelen in licentievrij spectrum. De Multefire Alliance is officieel gelanceerd op 23 februari, tijdens het Mobile World Congress en wil dit jaar stappen zetten naar commerciële bruikbaarheid.

Nokia, Qualcomm, Ericsson en Intel zijn de initiatiefnemers. Kleinere leden van de alliantie zijn Athonet, Baicells, Boingo Wireless, Casa Systems, Ruckus Wireless en SpiderCloud Wireless. SoftBank, Sercomm en Rohde & Schwarz zijn onlangs toegetreden. 

Tijdens het Mobile World Congress heeft Telecompaper gesproken met Kamil Grajski, VP bij Qualcomm en in die functie nauw betrokken bij standaardisatie en technologie. Namens de Multifire Alliance omschrijft hij de technologie als “de kwaliteit van LTE met het gemak van WiFi.”

De standaard zit in spectrum dat zonder licentie beschikbaar is. De 5,0 GHz band is een belangrijke kandidaat. Voor licentievrije toepassingen is het zendvermogen begrensd en het bereik is daardoor kleiner. Dat maakt dat Multefire vooral bedoeld is voor indoor toepassingen. 

Multefire wordt echter op dezelfde manier beheerd als LTE, vanuit het netwerk van een mobiele operator. De alliantie noemt als voordelen de robuustheid en veiligheid van de technologie en het gestandaardiseerde management. Multefire is geschikt voor SON/NFV en diensten zoals VoLTE kunnen worden toegevoegd. 

Afzonderlijk netwerk

De verbinding loopt via een afzonderlijk netwerk van access points, bijvoorbeeld in gebouwen. De access points zijn goedkoop en gemakkelijk te plaatsen, stellen de initiatiefnemers. De uitrol van een netwerk is daarom makkelijker. 

Doordat het net zo werkt als LTE, vormt het een goede aanvulling op macronetwerken, waarvan het signaal minder goed doordringt in gebouwen. Een van de mogelijke toepassingen is in stadions, vliegvelden en andere plaatsen met zeer grote aantallen gebruikers, vertelt Grajski. Multefire kan volgens hem snel worden uitgerold – eerst in een ‘managed deployment’ maar later ook plug-and-play in zichzelf organiserende netwerken. 

Multefire doet in feite hetzelfde als small cells, maar met een ander netwerk van access points. Daarbij is Multefire (vergunningvrij) makkelijker uit te rollen dan small cells in vergund spectrum. 

De Multefire Alliance ziet als mogelijk business model de “Neutral Host”, een onafhankelijke of in ieder geval neutrale service provider die bandbreedte beschikbaar stelt aan abonnees van elk mobiel netwerk. De MulteFire standaard wordt zo ontwikkeld dat SIM/eSIM authenticatie mogelijk is voor meerdere netwerken. 

Standaardisatie nog in beginfase

Dat neemt niet weg dat de standaardisatie nog tijd nodig heeft en dat er in zekere mate sprake kan zijn van een kip-ei probleem: zijn de netwerken, de mobiele telefoons en de businessmodellen tijdig en gelijktijdig klaar? 

Een smartphone heeft al de combinatie van ingrediënten, namelijk LTE en een antenne voor 5,0 GHz, want die zit er in voor de WiFi. Die twee moeten nog wel worden gecombineerd en dat kan op verschillende manieren. Zie ook de achtergrond LTE-U, LAA en MulteFire zijn familie van elkaar.

Grajski onderkent dat de Alliance nog helemaal aan het begin staat van de ontwikkeling, maar stelt wel dat er een compleet ecosysteem is met makers van radioapparatuur, chipsets, gateways, software en diensten. 

De Alliance heeft eind april een driedaagse bijeenkomst gehouden voor alle Technical Standards Groups (TSG’s) met ingenieurs uit alle bedrijven van de Alliantie. Ook in de rest van het jaar zijn er regelmatig bijeenkomsten met als doel op weg te gaan naar commerciële beschikbaarheid.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe