0
Mobiel

MWC 2014: Windows Phone in de schaduw

vrijdag 28 februari 2014 | 11:38 CET | Achtergronden

Met de fysieke afwezigheid van Google en Apple had Microsoft vrij spel om Windows Phone verder onder de aandacht te brengen. Het softwarebedrijf maakte enkele nieuwe hardwarepartners bekend en deed Windows Phone 8.1 uit de doeken. Maar Windows Phone, hard op zoek naar groei, kreeg de handen niet op elkaar. Integendeel, het was Nokia die het ei legde waar het in stilte op broedde, onder de vleugels van Microsoft.

In principe is er weinig veranderd sinds twee jaar geleden. Android is veruit het grootste mobiele besturingssysteem, mede mogelijk gemaakt door meer dan 20 leden van de Open Handset Alliance (OHA) en een onbekend aantal toestelfabrikanten die een sterk aangepaste versie van het systeem aanbieden op hun devices. Android is verkrijgbaar in alle denkbare segmenten en op alle prijspunten. Het is open source, gratis en biedt meer dan een miljoen mobiele applicaties. Dat ligt anders voor Windows Phone.

Android als officieuze standaard

Tijdens het Mobile World Congress, dat plaatsvond van 24-27 februari in Barcelona bleken de bovenstaande feiten nog altijd een succesformule voor Android, dat concurreert met iOS, Windows Phone en in mindere mate met BlackBerry OS10, FireFox OS en Tizen. Praktisch alle smaakmakers op het MWC draaiden op Android, of een versie daarvan: De Samsung Galaxy S5, de Sony Xperia Z2,de ZTE Grand Memo II, de privacy-smartphone Blackphone en zelfs Nokia lanceerde niet minder dan drie devices op Android. In het mid-end segment, waarin momenteel de meeste groeikansen liggen voor fabrikanten, introduceerden onder meer Huawei, HTC, Sony, LG smartphone en tablets.

Android als officieuze standaard voor mobiele apparaten is er een beetje ingeslopen door de jaren heen. Vrijwel geen enkele fabrikant spreekt zich openlijk uit over een alternatief voor Android. Veelgehoord: we kijken wel naar andere systemen (i.e. Windows Phone), maar zien voorlopig geen reden voor experimenten, laat staan een complete switch. Ergo: Android is anno 2014 nog altijd diep geworteld in de mindset van toestelfabrikanten, die weliswaar de warme relaties met Microsoft koesteren, maar er geen heil in zien dit om te zetten in producten waarvan de verkoopsuccessen niet zijn gegarandeerd.

Ja, Nokia pakt in sommige markten aandeel met zijn mid- en low-end Lumia's, maar de schaal waarop verbleekt nog altijd met reikwijdte van Android. Dat is geen overdrijving: sinds Nokia begin 2011 in de exclusieve samenwerking met Microsoft stapte, ging het dusdanig bergafwaarts met het Finse handsetbedrijf waarna het zijn mobiele divisie uiteindelijk verkocht aan Microsoft. 

Hoewel de leden van de OHA de afgelopen jaren hoofdzakelijk met elkaar concurreerden, vielen er in het Android-segment nauwelijk slachtoffers. Integendeel, Android bood kansen voor snelle stijgers als de Chinese vendors Huawei, ZTE en Lenovo terwijl Samsung onverminderd succesvol bleef met zijn Galaxy-lijn. Microsoft maakte tijdens het MWC enkele nieuwe hardwarepartners voor Windows Phone bekend. Het gaat om enkele lokale spelers waaronder de Indiase fabrikanten Xolo, Karbonn en Lava en het Chinese Foxconn. Ook noemt Microsoft ZTE, Lenovo en LG die mobiele apparaten op Windows Phone zullen uitbrengen. 

Onbekend is wanneer deze fabrikanten hun eerste Windows Phone-toestellen zullen lanceren, maar veelzeggend waren de diplomatieke antwoorden van LG en Lenovo kort na de bekendmaking van Microsoft: we zijn inderdaad nieuwe partners, maar van een Windows Phone-toestel is - voorlopig – geen sprake.

Windows Phone: bestaan in de marge? 

Dat zeker niet. In opkomende markten, sinds zo'n twee jaar dé kant waar toestelfabrikanten kijken, liggen legio mogelijkheden ondanks de diepe penetratie van Android in miljardenmarkten zoals China en India. Het gaat om markten waarin smartphones voor minder dan 100 dollar worden verkocht. Daar ziet Microsoft een rol voor zichzelf weggelegd. 

Om die reden zal Microsoft Nokia's voornemen om devices met Android als onderliggend besturingssysteem toestaan. De devices zijn immers volgeladen met software en diensten van Nokia en Microsoft zelf waardoor van een Android-ervaring in zijn geheel geen sprake is. De Nokia X-toestellen zijn voorzien van een visuele schil waarbij elementen van Nokia Asha en Windows Phone zijn gebruikt.

Volgens de Wall Street Journal (WSJ) zullen de Nokia X-toestellen standaard worden uitgerust met de populaire messaging app Line. Bekend is al dat BBM beschikbaar komt voor Windows Phone. Zowel Line als BBM zijn populair in opkomende markten. 

Verder deed Microsoft tijdens het MWC Windows Phone 8.1 uit de doeken, een update die komend voorjaar beschikbaar komt. Windows Phone 8.1 kent enkele verbeteringen ten aanzien van hardware support waaronder ondersteuning voor mid-range Qualcomm-chips, TD-LTE en TD-SCDMA. Ook ondersteunt Windows Phone 8.1 dual-sim, een functionaliteit die min of meer standaard is in opkomende markten. Naar verluidt zal Microsoft het mogelijk maken Android-apps te draaien op Windows Phone (en Windows).

Samenvattend:

  • De eerste versie van Windows Phone verscheen eind 2010 en sindsdien is de hardware support vanuit de gevestigde namen marginaal geweest. High-end devices op Windows Phone zijn zeldzaam. Het marktaandeel wereldwijd van Windows Phone is met gemiddeld vier à vijf procent verwaarloosbaar.
  • Daarom moet Windows Phone noodgedwongen uitwijken naar markten waar schaalgrootte de graadmeter is voor succes. Microsoft zal, met Nokia op zak, voorlopig vermoedelijk alleen modellen uitbrengen in de prijsrange van sub 100 dollar tot 300 dollar om te kunnen concurreren met lokale leveranciers.
  • Via relatief goedkope hardware (Lumia, Nokia X, Asha + devices van partners) moeten de software en diensten van zowel Nokia als Microsoft hun weg naar de eindgebruiker vinden, 'connecting the next billion'. Mogelijk zal Android Microsoft hierbij helpen.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe