0
Mobiel

Ongeveer een kwart van Spotify-klanten betaalt, bij Deezer ook

maandag 17 november 2014 | 11:44 CET | Achtergronden

Streamingdiensten winnen terrein in Nederland. Uit panelonderzoek van Telecompaper uit september 2014 blijkt dat 25, respectievelijk zes procent van de bevolking tussen 12-80 jaar gebruik maakt van muziekdiensten Spotify en Deezer. Gecombineerd gaat het om ruim 4,3 miljoen accounts (betaald en gratis) bij de twee diensten.

Dat het aantal gebruikers van Spotify hoger is, is niet zo vreemd. KPN-klanten en abonnees van dochter XS4All met mid- en high end breedband producten krijgen Spotify erbij, evenals abonnees van de duurste proposities van KPN’s jongerenmerk Hi. Maar ook via het KPN-merk zelf wordt Spotify Premium afgezet. Verder is Spotify ongeveer anderhalf jaar langer actief in Nederland (sinds mei 2010), dan Deezer en begon de muziekaanbieder meteen met een gratis variant voor gebruik op een desktop.

Deezer begon met een betaalde variant, maar heeft inmiddels een freemium propositie ingevoerd. De nieuwe gebruiker kan een jaar lang gratis Deezer uitproberen. Inmiddels heeft Deezer net als Spotify de mogelijkheid om een gratis account te nemen. Het is naast desktop ook beschikbaar op mobiele devices. Verder is Deezer beschikbaar via sommige abonnementen van T-Mobile. Deze operator biedt de mogelijkheid om de muziekdienst voor zes euro per maand toe te voegen aan een abonnement of in een apart vooraf samengesteld pakket voor 53 euro ( het Muziek pakket).

Met betrekking tot het leveren van deze twee muziekdiensten via de telecomoperators moet wel in ogenschouw worden genomen dat KPN meerdere kanalen (XS4All, Hi, etc.) aangrijpt om Spotify abonnementen gratis of betaald aan te bieden. KPN genereert zo meer Spotify-abonnementen dan T-Mobile dat met Deezer doet.

Gratis versies stuwende factor

Spotify begon in Nederland in december 2013 met een nieuw gratis account, dat de mogelijkheid bood aan  gebruikers om onbeperkt muziek te streamen op een mobiele device met advertenties tussendoor. Voorheen was dit alleen via een pc mogelijk.

Als je dat relateert aan de cijfers uit het onderzoek, blijkt dat in november 2013 nog 17 procent van de bevolking Spotify heeft, een maand later 21 procent. Tijdens de laatste meting heeft 25 procent van de respondenten Spotify, wat neer komt op ongeveer 3,5 miljoen abonnees in de groep 12-80 jaar. In november 2013 was dat bijna 2,4 miljoen.

Deezer kwam een paar maanden later (april 2014) met de gratis versie voor mobiele devices onder de naam Flow. In de maanden voorafgaand aan de introductie gaf rond de drie procent van de bevolking (420.000) aan Deezer te gebruiken, rond de introductie was dat vier procent en in september 2014 zes procent (840.000 abonnees).

Betaalde versies populair sinds introductie gratis mobiele apps

Qua betaalde versies zien we dat een stabiel percentage van de Nederlandse populatie in de groep 12-80 jaar een betaald abonnement op Spotify heeft. Tussen oktober 2013 tot en met augustus 2014 schommelde dit tussen de vier en vijf procent. Tijdens de laatste meting in september 2014 was dit zes procent.

De reden van deze lichte stijging kan het feit zijn dat KPN een groei heeft in het aantal 4G-klanten (eind Q3 van 2014, waren dat 1,1 miljoen consumenten), waar de klant een extra bundel van 1,5 GB kan nemen met gratis Spotify Premium erbij voor 10 euro per maand. Verder zou de lancering van nieuwe KPN-abonnementen op vaste netwerken voor een driver kunnen zorgen in de stijging van Spotify Premium accounts. Omgerekend hebben ongeveer 840.000 mensen een Spotify Premium abonnement in september 2014. In november 2013 lag dat nog onder de 700.000 gebruikers.

Bij Deezer gaf in oktober 2013 één procent van de bevolking aan een betaalde versie van deze dienst voor muziekstreaming te gebruiken. Tijdens de laatste meting in september 2014 was het ook één procent, wat neerkomt op ongeveer 210.000 betaalde abonnees. In maart 2014 (voor de introductie van de gratis versie) lag dat aantal nog rond de 140.000.

In beide gevallen hebben wellicht de gratis versies van deze twee muziekdiensten voor mobiele devices eraan bijgedragen dat het aantal betaalde accounts is gestegen. Begin 2014 heeft een Spotify-topman al eens aangegeven dat ze geloven als mensen eerst de dienst gratis uitproberen een deel daarvan later bereid is te betalen voor een verbeterde uitvoering.

Spotify duidelijk groter, maar samen sterk

Deezer wordt minder afgezet via operator T-Mobile. Ook is Spotify al langer actief in Nederland. Beide zaken hebben er zeker aan bij gedragen dat de Zweedse dienst groter is dan Deezer. Wel kan gesteld worden dat de diensten allebei heel erg hard groeien, wat weer van invloed kan zijn op bepaalde andere ontwikkelingen.

Zo heeft Apple onlangs aangegeven last te hebben van deze diensten: de verkopen via downloaddienst iTunes is sinds begin van dit jaar gedaald. Ook zal het downloaden van gratis content uit illegale bronnen (naast het recente wettelijk verbod) verder afnemen. Vorig jaar heeft het Radio Adviesbureau  (RAB) namens de radio omroepen nog aangegeven geen last te hebben van concurrentie van muziekstreaming. Het is nu interessant om te weten hoe dat er nu voor staat.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe