0
Mobiel

Providers: tijd van RCS is nu aangebroken

dinsdag 23 februari 2016 | 16:37 CET | Achtergronden

RCS leidde jarenlang een bestaan in de marge, maar nu is voor carriers de tijd aangebroken om het antwoord van de mobiele industrie op OTT-diensten breed uit te rollen. Dat zegt Ingo Hofacker, bij Deutsche Telekom (DT) verantwoordelijk voor productmanagement en innovatie, in een interview met Telecompaper op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona.

Volgens Hofacker is er geen sprake geweest van een strijd tussen carriers en OTT-spelers, maar hij erkent wel dat mobiele providers flink hebben moeten inleveren als gevolg van de opkomst van bepaalde messagingdiensten zoals WhatsApp. Hofacker spreekt nu over een ‘wederzijdse afhankelijkheid’ waarbij operators het kwaliteitsaspect van diensten garanderen. “Je kunt nu spreken van een symbiose”, stelt Hofacker.

Hofacker noemt specifiek de overname van RCS-specialist Jibe door Google in oktober vorig jaar. Google maakte tijdens het MWC bekend RCS te gaan ondersteunen in Android. Tijdens het MWC vorig jaar demonstreerde Jibe IP messaging, samen met een aantal grote mobiele operators waaronder Deutsche Telekom, Sprint, Vodafone en ook KPN. 

De bedoeling is nu dat Google met carriers gaat samenwerken om RCS eindelijk breed de markt op te krijgen en een consistente set-up te bewerkstelligen voor de ruim miljard Android-gebruikers wereldwijd. Tot dusver implementeerden 47 carriers in 37 landen RCS. 

In Nederland introduceerde Vodafone vorig jaar een eigen dienst op basis van RCS, Message+. Vodafone laat weten 'tevreden' te zijn over de dienst en zegt deze te blijven ondersteunen. Over het gebruik van Call+ doet het bedrijf geen uitspraken. T-Mobile Nederland laat weten geen uitspraken te kunnen doen over een introductie van een dienst op basis van RCS. 

De GSMA verwacht een 'enorme uptake' van RCS de komende jaren, zo laat de brancheorganisatie weten aan Telecompaper. Daarin zal de samenwerking met Google een rol spelen. De GSMA zet in op een miljard gebruikers van RCS-diensten binnen een tijdsbestek van 18 maanden. "De groei zal worden gedreven door de consistentie van de oplossing en de inspanningen van carriers en developers om RCS op zoveel mogelijk apparaten te krijgen", zegt David O’Byrne, Director Network 2020 bij de GSMA.

'Partnermodel werkt'

Sowieso behoort het partnermodel tot één van de pijlers van DT, maar veel carriers kozen de afgelopen jaren voor dit model. “OTT-spelers profiteren van betere dekking en lagere latency, hoe je het ook wendt of keert. Die kwaliteitsgarantie is van essentieel belang voor de user experience.” 

Mobiele providers zullen niet moeten proberen zich te onderscheiden met  nieuwe diensten, vindt Hofacker. In plaats daarvan is zaak bestaande diensten te optimaliseren waarbij het netwerk het uitgangspunt is. “Carriers moeten de klantervaring vooropstellen. Klanten moeten te allen tijde toegang krijgen tot diensten, of het nu gaat om Spotify of YouTube, zonder zich zorgen te hoeven maken om connectiviteit, hetzij WiFi of 4G.” 

Dat de druk op mobiele netwerken de komende jaren zal toenemen, is een no-brainer. Niet alleen zorg mobiele video voor een exponentiële groei van het dataverkeer, maar ook virtual reality (vr) zal zijn plek op de netwerken opeisen, verwacht Hofacker. Daarbij is latency een punt van aandacht. "4G zou in theorie een lage latency kunnen garanderen, maar wanneer vr mainstream wordt, heb je 5G nodig. Momenteel zit de vr-markt nog in de beginfase en zal het nog enkele jaren duren voordat vr in de communicatiemix zal worden opgenomen." 

Tijdens het MWC sprak Facebook CEO Mark Zuckerberg al over vr als 'killer application' voor 5G. Facebook, Intel en Nokia willen via hun Telecom Infra Project-initiatief (TIP) helpen bij het opschalen van telecomnetwerken om zo de tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar capaciteit voor video, virtual reality en andere online diensten.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe