0
Breedband

Slimme thermostaat als aanjager smart home

maandag 19 december 2016 | 21:04 CET | Achtergronden
Circa een tiende van de Nederlanders zegt al een slimme thermostaat te hebben. Dat komt neer op ongeveer 600.000 apparaten. Nog eens 8 procent verwacht er binnen een jaar een aan te schaffen, blijkt uit nieuw onderzoek door Telecompaper. Voor volgend jaar wordt een bredere uptake verwacht door de komst van nieuwe toetreders en de lancering van nieuwe producten en diensten. 

 

De markt voor slimme thermostaat ontwikkelt zich snel, al zijn er regionaal sterke verschillen qua volumes. Vorig jaar groeide het aantal huishoudens met slimme thermostaten in Noord-Amerika en Europa met 81 procent naar 5,8 miljoen, becijferde Berg Insights. De Noord-Amerikaanse markt telde eind vorig jaar 4,5 miljoen huishoudens voorzien van slimme thermostaten, een groei van 78 procent op jaarbasis. De Europese markt groeide harder (+90%), maar aantal huishoudens lag drie keer lager dan in Noord-Amerika. Volgens de onderzoekers zal het aantal huishoudens met slimme thermostaten de komende jaren een gemiddelde jaarlijkse groei van 54,4 procent laten zien. Naar verwachting zal het aantal huishoudens in Noord-Amerika en Europa dan in 2020 uitkomen op 51,1 miljoen.

Tot de Europese marktleiders behoren de lokale leveranciers eQ-3 (Duitsland) en Centrica (VK) terwijl Noord-Amerika is vertegenwoordigd met Honeywell en Google-onderdeel Nest. Tot de overige spelers op de markt behoren onder meer Climote, Danfoss, Heatapp, Heat Genius, Netatmo, Ngenic, RWE, Tado, ThermoSmart en ook Toon, de slimme thermostaat die in Nederland door Eneco wordt aangeboden.

Groei in 2017

Eneco verkocht tot dusver 320.000 stuks van zijn slimme thermostaat Toon. In het voorjaar stond de teller nog op 225.000. Eneco heeft als doelstelling een miljoen verkochte Toons aan het einde van volgend jaar. De verkoopcijfers hebben niet alleen betrekking op Nederlandse huishoudens, licht Eneco toe. Sinds anderhalve maand is de slimme thermostaat ook verkrijgbaar bij de Belgische energieleverancier Engie Electrabel. Het apparaat is daar verkrijgbaar onder de naam 'Boxx' en wordt net als in Nederland verkocht met en zonder energiecontract.

Eneco introduceerde Toon begin 2012 en werd ontwikkeld door de technologiebedrijven Quby en Pro Drive. Eneco had sinds 2013 een belang van 53 procent in Quby en eind oktober vorig jaar nam Eneco een volledig belang in de start-up om internationale expansie te realiseren. Ten tijde van de overname waren er in Nederland 175.000 stuks van Toon verkocht. Enkele maanden eerder startte Eneco met een nieuw onderdeel dat zich volledig richt op innovatieve energieprojecten, partnerships en samenwerking met energie start-ups.

Essent werd twee jaar geleden de exclusieve energiepartner van Google-onderdeel Nest Labs. "Nederland is qua installaties het snelstgroeiende land ter wereld", zei Lionel Paillet, General Manager Europa bij Nest Labs destijds tegen Telecompaper.

Die groei kan Essent ondersteunen. "Steeds meer mensen willen graag het comfort en gemak van een mooi ontworpen thermostaat die op afstand werkt", zegt woordvoerder Jorrit de Jong. En het speelveld wordt alleen maar breder. "We zien een toename in aanbieders en producten en er verschijnen steeds meer slimme apparaten in huis, die je met elkaar kunt verbinden en op afstand kunt bedienen met je smartphone, tablet of laptop. Daarnaast komt de slimme energiemeter in steeds meer huishoudens beschikbaar, waardoor consumenten steeds meer inzicht krijgen in hun energieverbruik. Dit biedt ons de mogelijkheid om consumenten te helpen met besparingsmogelijkheden, in de vorm van besparingstips, maar ook nog meer producten en diensten. Wij verwachten dat consumenten hier steeds meer gebruik van zullen maken."

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) biedt de slimme thermostaat Anna, maar het bedrijf kan niet zeggen hoeveel stuks daarvan al zijn verkocht. Wel verwacht de NLE dat volgend jaar meer consumenten Anna in huis zullen halen. 

"We hebben het afgelopen jaar bewust minder nadruk gelegd op de verdere uitrol van Anna, maar komende jaren gaan we hier zeker weer meer aandacht aan besteden. We denken dat connected-home-producten de komende jaren nog een grotere vlucht zullen nemen en slimme thermostaten zullen hierin een grote rol spelen. Net als bedrijven die opereren op het scheidsvlak van energie, internet en data", zegt woordvoerster Caroline Bevaart. 

Markt in beweging

Het lijkt erop dat de Nederlandse markt voor slimme thermostaten volgend jaar flink drukker zal worden mede dankzij de komst van nieuwe spelers en de introductie van nieuwe apparaten. Zo introduceerde Honeywell onlangs nog zijn Lyric T6-thermostaat met ondersteuning voor Apple HomeKit en stembesturing via Siri. Honeywell lanceerde zijn eerste slimme thermostaat drie jaar geleden in Nederland, de EvoHome.

Vorige maand kwam het nieuws naar buiten dat het Britse Centrica, dat enkele jaren geleden Oxxio verkocht aan Eneco, plannen had om zijn slimme thermostaat Hive ook in Nederland te introduceren. Het apparaat is al beschikbaar in het VK, Ierland en Noord-Amerika.

Bij navraag blijkt dat er geen concrete plannen op tafel liggen voor een Nederlandse lancering, maar wel liet het bedrijf weten inmiddels 500 miljoen Britse pond, omgerekend een kleine 600 miljoen euro, te hebben geïnvesteerd in de bouw van zijn globale connected home business daarbij voortbordurend op het succes in het VK. Hive heeft een koppeling met Alexa, de digitale spraakassistent van Amazon, dat volgens geruchten zijn smart home-activiteiten in Nederland wil uitbreiden. Andere slimme thermostaten die ook ondersteuning voor Alexa bieden, zijn Nest en Honeywell.

Een bedrijf dat wel zijn komst naar de Nederlandse markt heeft bevestigd is de Franse startup Netatmo, dat werd opgericht in 2011 en een jaar later de oversteek naar de VS maakte. Netatmo was aanvankelijk leverancier van weerstations, maar in 2013 werden slimme thermostaten aan het aanbod toegevoegd. De Netatmo Smart Thermostat werkt op basis van het Codex Analytics-platform van Oracle, dat gebruikers in staat stelt om data over het energieverbruik van verschillende leden binnen een huishouden real time te monitoren.

De Nederlandse startup ThermoSmart koestert internationale ambities na succes in Nederland. Het bedrijf startte twee jaar geleden met het aanbieden van slimme thermostaten en via een crowdfundingcampagne werd uitbreiding naar Duitsland en het VK gerealiseerd, in samenwerking met Amazon, terwijl Frankrijk op de planning staat. Tot dusver verkocht ThermoSmart al duizenden slimme thermostaten en dit aantal groeit snel. ThermoSmart startte zo'n twee jaar geleden om de thermostaat via slimme technologie toegevoegd waarde te laten bieden. 

Toegegeven, de markt voor smart homes ontwikkeld zich minder hard dan in eerste instantie werd aangenomen, zegt oprichter en CEO Hans Kouwenhoven. "Maar, specifieke toepassingen, waaronder de slimme thermostaat ontwikkelen zich sneller. Wij denken dat in 2017, 2018 het tipping point wordt bereikt." ThermoSmart zet vooral in op design en gebruikersgemak, maar ook heeft het privacy hoog in het vaandel staan. "Slimme thermostaten genereren waardevolle data en hier wordt nog relatief weinig mee gedaan. Maar de waarde van slimme thermostaten zal in de toekomst steeds meer in de data liggen en minder in de hardware. Tegelijkertijd neemt het bewustzijn bij consumenten ten aanzien van privacy en security toe. Dat staat op gespannen voet met elkaar." 

Providers

KPN introduceerde twee maanden geleden zijn eigen slimme thermostaat in de markt als onderdeel van zijn SmartLife-aanbod. De thermostaat maakt gebruik van het Qivicon-platform, het IoT-platform dat Deutsche Telekom met een aantal partners aanvankelijk voor de Duitse markt ontwikkelde. 

Als onderdeel van zijn smart home-aanbod biedt Vodafone Eneco’s Toon. Toon is verkrijgbaar vanaf 149 euro in combinatie met een Vodafone Thuis-abonnement of 175 euro in combinatie met een mobiel abonnement. Dit bedrag is inclusief installatie. 

"Op 29 juni zijn we een pilot gestart waarbij de slimme thermostaat Toon te koop was in Vodafone-winkels in combinatie met Vodafone Thuis-abonnementen. Begin september werd dit ook mogelijk in combinatie met mobiele abonnementen. We zijn de pilot nu weer aan het afronden en kijken welke inzichten we kunnen gebruiken voor toekomstige smart home plannen. We zijn voortdurend op zoek naar innovatieve internet-of-things producten zoals Toon", licht Vodafone toe. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe