0
Mobiel

Slimme thermostaten nog steeds het meest gebruikte Smart Home product in Nederlandse huishoudens

dinsdag 2 mei 2017 | 14:53 CET | Achtergronden

Het bezit van Smart Home producten groeit gestaag in Nederland. Ook voor het komende jaar is groei te verwachten voor de Smart Home sector, gebaseerd op de aankoopintentie bij Nederlandse consumenten om Smart Home apparatuur aan te gaan schaffen. Uit onderzoek in het Telecompaper Consumer Panel blijkt dat slimme thermostaten tot op heden de meest populaire Smart Home apparaten zijn. Overigens signaleert Telecompaper ook een stijging in zowel het bezit als de aankoopintentie voor Smart Home apparatuur zoals beveiligingscamera’s, slimme verlichting en slimme rookmelders.

Recent onderzoek laat zien dat de groeiverwachting voor het Smart Home segment onverminderd hoog blijft, al zijn de diverse marktonderzoeksbureaus het nog niet eens over de exacte aantallen Smart Home apparaten die verkocht zullen gaan worden. ABI research verwacht dat er in 2022 zo’n 4,5 miljard Smart Home apparaten in gebruik zullen zijn, terwijl Ovum voorspelt dat de markt zal groeien van 224 miljoen Smart Home apparaten in 2016 naar 1,6 miljard in 2021.

In maart 2017 bezat tien procent van alle Nederlandse huishoudens een slimme thermostaat tegenover 7 procent een jaar eerder. In maart 2016 gaf 16 procent van alle Nederlanders aan plannen te hebben om een slimme thermostaat aan te gaan schaffen. Het is duidelijk dat niet iedereen met een aankoopintentie afgelopen jaar ook daadwerkelijk is overgegaan tot de aanschaf van een slimme thermostaat. Toch ligt de aankoopintentie voor een slimme thermostaat of aanverwant product met 19 procent van de Nederlandse huishoudens in maart onverminderd hoog. Telecompaper schat in dat de hoge prijzen en het gebrek aan zichtbaarheid van Smart Home producten in winkels de belangrijkste redenen zijn dat consumenten nog geen Smart Home apparaat hebben gekocht. Ook situaties waarbij het huidige product nog niet vervangen hoeft te worden en de groeiende bezorgdheid onder consumenten over de veiligheid van de data die met Smart Home apparaten wordt verzameld drukt de daadwerkelijke aanschaf van Smart Home apparatuur.

Qua populariteit staat de slimme thermostaat onbetwist op de eerste plaats van meest gebruikte Smart Home apparaten in Nederlandse huishoudens, gevolgd door slimme beveiligingscamera’s en slimme verlichting op een gedeelde tweede plek. Op dit moment bezit vijf procent van alle Nederlandse huishoudens een slimme beveiligingscamera of slimme verlichtingsoplossing. Ten opzichte van 2016 is het bezit van slimme verlichting met één procent gegroeid en het bezit van slimme beveiligingscamera’s gelijk gebleven. De intentie om dit soort producten aan te gaan schaffen is bijna gelijk in vergelijking met vorig jaar: waar in maart 2016 nog 14 procent van alle huishoudens aangaf slimme verlichting aan te willen gaan schaffen, lag dit in maart 2017 op 15 procent. Voor slimme beveiligingscamera’s is de aankoopintentie toegenomen van 14 procent in 2016 naar 17 procent dit jaar. Slimme rookmelders waren in maart 2017 in vier procent van alle huishoudens te vinden, tegenover drie procent een jaar eerder, waarbij dit jaar 20 procent van alle huishoudens aangeeft van plan te zijn een slimme rookmelder aan te gaan schaffen.

Producten zoals slimme zonwering of slimme vaatwassers zijn nog niet erg populair op dit moment. Slechts twee procent van alle Nederlandse huishoudens stelt in het bezit te zijn van slimme zonwering of een slimme vaatwasser. Ook geeft minder dan 10 procent aan van plan te zijn een dergelijk product aan te gaan schaffen.

Er worden doorlopend nieuwe producten ontwikkeld, getest en op de markt gebracht. Tegelijkertijd tonen steeds meer retailers interesse in Smart  Home apparatuur, zoals bijvoorbeeld IKEA die onlangs is gestart met de verkoop van slimme verlichting in Nederland. In februari 2017 kondigde de Nederlandse elektronica retailer BCC aan een netwerk van tenminste tien winkels in Nederland op te gaan zetten die volledig gericht zijn op Smart Home apparatuur.

De toename in de zichtbaarheid van Smart Home apparatuur in winkels heeft waarschijnlijk een positief effect op de verkoop van dergelijke apparatuur. Desondanks zullen problemen en belemmeringen op het gebied van beveiliging en compatibiliteit eerst opgelost moeten worden alvorens een adoptie door de gehele markt kan worden verwacht.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe