0
Breedband

Smart Home: zoeken naar de killer application

woensdag 26 november 2014 | 13:34 CET | Achtergronden

'Connected Home' is een verzamelnaam van twee werelden, enerzijds die van OTT video en second screen, anderzijds die van Smart Home voor het huis zelf. Beide ontwikkelen zich, maar in een heel verschillend tempo.

Video on Demand is een 'killer application', maar voor Smart Home moet die nog gevonden worden. Dat bleek de consensus op het congres 'Connections Europe, 18 en 19 november in Amsterdam, georganiseerd door de Amerikaanse marktanalist Parks Associates.

De twee verticals gaan niet in elkaar op, verwacht Parks. Beide blijven zich zelfstandig ontwikkelen. Wel zullen er dwarsverbanden ontstaan, bijvoorbeeld bij gateways.

OTT is volwassen markt

De tv-markt is qua technologie veel volwassener dan de markt voor Smart Home. De sector is volop bezig om de omslag te maken van lineaire content naar niet-lineaire vormen. Netflix, HBO en andere aanbieders laten zien dat er een groeiende markt is voor SVOD.

De vraag is niet óf video over-the-top wordt geleverd, maar hoe en door wie. Het leidt een van de gastsprekers zelfs tot de stelling dat er maar één soort tv is: live sportuitzendingen. De rest is on-demand. De tv-aanbieders zijn niet uit de race, door dezelfde diensten aan te bieden en hun gebruikers te hyperprofileren.

Aantal verdienmodellen groeit

Smart Home staat aan het begin van de ontwikkeling. De komst van de smartphone als functie-manager heeft de ontwikkeling en beschikbaarheid van hardware en diensten een zet gegeven. Big Data is het volgende doel.

In de basis zijn er twee verdienmodellen. De eerste is dat de consument eenmalig de apparatuur koopt. De andere variant is dat de service provider maandelijkse servicekosten rekent en de apparatuur gedeeltelijk of helemaal subsidieert.

Vanuit beide kunnen varianten worden ontwikkeld en die ontwikkeling begint ook op gang te komen. Een ervan is premium prijzen. Nest blijkt in staat om meer dan 200 dollar te vragen voor de Connected Thermostat.

De data die zo’n thermostaat verzamelt, kan worden benut voor in-app betalingen, advertenties en het genereren van leads. Maar ook om de energierekening of de verzekeringspremies voor een woning te verlagen.

De combinatie als unique selling point

Er is een veelheid aan Smart Home toepassingen en dat betekent dat er tientallen diensten mogelijk zijn. Individueel zijn ze niet aantrekkelijk, maar als bundel wel, voorspelt Parks Associates. 43 procent van de Amerikaanse consumenten is bereid 10 dollar per maand te betalen voor een set relevante diensten. 59 procent is bereid 5 dollar te betalen en zelfs 69 procent zegt er ja op bij een prijs van 3 dollar.

Als de keuze wordt voorgelegd tussen een gewone thermostaat of een drie keer zo dure zelflerende, kiest 42 procent de dure. Samengevat: Er is goed geld te verdienen op het juiste punt in prijs en differentiatie.

In de VS en Latijns-Amerika is beveiliging de voornaamste reden om een huis te voorzien van systemen. Het wordt daar ook steeds gewoner. In Europa is dat nog helemaal niet zo duidelijk, wat de ‘killer application’ wordt. Het is waarschijnlijker dat er niet één applicatie is, maar een groot aantal kleinere.

Consumer Awareness is nog laag

Uit consumentenonderzoek van Parks Associates blijkt wel dat de bekendheid van het grote publiek met Smart Home laag is. Men weet gewoon niet wat het is, of denkt dat een Smart TV hetzelfde is als een smart home. Het zelfde geldt voor 4K televisie.  In een recente enquête in de VS gaf 15 procent aan een 4K tv te hebben, terwijl het echt niet meer kan zijn dan 1 procent, gebaseerd op verkoopcijfers in de winkels.

De vijf belangrijkste barrières voor Smart Home zijn de geringe bekendheid. Daarmee hangt samen dat de value proposition nog niet duidelijk is/ nog te duur is. Consumenten geven ook aan dat de interoperabiliteit van producten een probleem is. Tot slot bestaan er zorgen over privacy en veiligheid.

De Consumer Education moet nog op gang komen, zo is de consensus onder de aanwezigen. ‘Bouw een systeem en de klanten komen vanzelf’ werkt in elk geval niet. Zulke dozen liggen stof te verzamelen in de bouwmarkt, waarschuwen meerdere bedrijven.

Nest brengt naar verwachting meer apparaten uit dan alleen een thermostaat en een rookmelder. Het besteedt in het vierde kwartaal 35 miljoen dollar (in de VS) aan marketing. Voor Smart Home begrippen is dat een baanbrekende hoeveelheid geld.

Andere leveranciers noemen het positief dat partijen als Apple (HomeKit) en Google (Nest) in de markt stappen. Dat is goed voor de markt als geheel en helpt iedereen vooruit, wordt gezegd.

Concurrerende platforms

Meerdere leveranciers werken aan een plug-and-play aanbod van smart home apparaten. De apparatuur is een collectie van schakelbare stopcontacten, deur- en raamsensoren, rookmelders, babyfoons en IP-camera’s. Sommige apparaten, zoals duurdere led-lampen, hebben al een ingebouwde controller, andere werken alleen op een schakelbaar stopcontact.

Smart Home wordt ontwikkeld door service providers. iControl (VS) ontwikkelt en beheert een service platform voor bedrijven, waaronder enkele grote Amerikaanse kabelaars. Er is ook een consumentenmerk, Piper.

Qivicon of Ozom

In Europa is Deutsche Telekom actief aan het investeren in een ecosysteem. In eigen land krijgt dat het Qivicon label, in andere landen wordt het white label aangeboden aan  liefst zoveel mogelijk partijen, ook andere operators.

De providers benaderen het vanuit de diensten, maar er zijn uiteraard ook technologiebedrijven die het vanuit de hardware benaderen.

Insteon is zo’n retailmerk. Een starter kit van 100 dollar bevat de gateway en twee slimme stopcontacten. De nadruk ligt op beveiliging van huis en gezin. Insteon is al enkele jaren bezig en heeft een groot aantal producten. De apparatuur is volop verkrijgbaar.

ROC-Connect begint juist klein, met twaalf soorten apparaten, voorzien van één logo dat moet garanderen dat de randapparatuur plug&play is. De gateway heeft WiFi en ZigBee. De app wordt met nadruk zo simpel mogelijk gehouden, zonder rule engines. De keten van bouwmarkten Sodimac introduceert het platform onder het label Ozom in Chili en vijf andere Zuid-Amerikaanse landen.

In alle gevallen wordt er een aparte gateway geleverd waar alle apparaten mee communiceren. Daarin wordt een combinatie gebruikt van meerdere technologieën. WiFi is een gegeven, vanwege de interactie met smartphone of tablet. Voor M2M is WiFi minder geschikt, onder meer vanwege het energieverbruik. Daarvoor valt de keuze op een andere radiotechnologie, zoals Z-Wave of ZigBee, of een bedrade technologie.

Open of gesloten

Ook de ULE Alliance (DECT Ultra Low Energy) is bezig met de ontwikkeling van een set apparaten en diensten. De groep rekent erop dat aanbieders geen aparte gateway leveren, maar gewoon de modem/router met DECT basisstation gebruiken die hoort bij de breedbandaansluiting. 

Als andere voordelen noemen de makers het gereserveerde spectrum en het lage standby energieverbruik. De data rate is tot 1 Mbps, geschikt voor bellen of video met 6 tot 9 beelden per seconde. De alliantie bestaat echter korter dan andere en het aantal producten is nog beperkt.

Kenmerkend voor de beginfase van de markt is dat er nog een aantal protocollen naast elkaar gebruikt wordt, zowel open als gesloten. Insteon gebruikt een eigen radio-interface en powerline als tweede route voor het signaal. Het is een walled garden. ‘Open’ betekent voor hen dat er wordt samengewerkt met meerdere hardwarepartners.

Andere allianties, zoals Z-Wave, hebben veel meer leden, maar dat maakt het weer lastiger om de interoperabiliteit en ‘plug and play’ voor elkaar te krijgen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe