0
Breedband

Spotify meest bekende muziekdienst, betaald gebruik beperkt

maandag 13 juli 2015 | 10:58 CET | Achtergronden

Nederlandse consumenten zijn het meest bekend met Spotify als streaming muziekdienst. Slechts 14 procent van de Nederlanders kent de Zweedse aanbieder van streaming muziek niet, zo blijkt uit onderzoek onder het Consumer panel van Telecompaper, uitgevoerd in het tweede kwartaal van 2015. Rdio is het minst bekend: 55 procent van de respondenten gaf bij de studie naar gebruik en bekendheid van muziekdiensten aan nog nooit van deze streaming muziekdienst gehoord te hebben.

De Franse dienst Deezer is nummer 2 in bekendheid, maar volgt op afstand: 46 procent van de respondenten heeft aangegeven deze dienst niet kennen. Een jaar geleden was dat nog 44 procent. Wellicht ligt deze verminderde bekendheid aan het feit dat deze dienst lang niet zoveel in publiciteit staat als zijn Zweedse concurrent.

Verder heeft tijdens het onderzoek 51 procent van de ondervraagden aangegeven onbekend te zijn met SoundCloud. Waarschijnlijk is dat vanwege het feit dat deze dienst vooral voor minder bekende artiesten is – voor de bekendere en populairdere muziek denkt men blijkbaar toch eerder aan de overige platforms.

 

Ook komt de onbekendheid mogelijk voort uit het feit dat er geen koppelverkoop is met telecomabonnementen (zoals KPN en Spotify of Vodafone en Napster) en SoundCloud niet via extra kanalen publiciteit krijgt. Dit geldt dan ook voor Rdio, waarbij zoals aangegeven nog meer mensen hebben aangegeven (55 procent) het niet te kennen.

Groot deel kent Spotify, gebruikt het niet

Bekendheid staat niet gelijk aan gebruik. Zo heeft 55 procent van de respondenten bij Spotify aangegeven de dienst wel te kennen, maar niet te gebruiken. Ter vergelijking: een jaar eerder was dat 61 procent. Zoals aangegeven bedroeg het aantal mensen dat Spotify niet kent 14 procent in het tweede kwartaal van 2014. In hetzelfde kwartaal van het vorige jaar was dat 19 procent.

De reden dat er minder mensen zijn die de dienst niet kennen, kan zijn dat de naam van de Zweedse dienst vaak aandacht in de media krijgt als het gaat om afdrachten aan artiesten. Ook het weghalen van hun muziekaanbod via Spotify door ontevreden artiesten had media-aandacht tot gevolg. Rapper Jay Z  had als tegenreactie geïnvesteerd in Tidal om tot een betere verdeling van gelden te komen.

Overigens moet het wel een opluchting voor de Fransen zijn dat 49 procent van de ondervraagden tijdens het onderzoek hebben aangegeven Deezer in ieder geval te kennen (maar niet te gebruiken). In het hetzelfde kwartaal van 2014 was dat 52 procent. Bij Rdio gaf 42 procent aan de dienst wel te kennen, maar niet te gebruiken - bij Soundcloud was dat 39 procent.

Soundcloud vaker gratis gebruikt dan Deezer en Rdio

Als respondenten wordt gevraagd of men gebruik maakt van de gratis variant van de dienst – geeft 25 procent aan dit bij Spotify te doen. Bij Deezer en Rdio was dat een stuk lager – met respectievelijk vier en drie procent. Bij SoundCloud was dat weer wat hoger – negen procent van de ondervraagden heeft hierbij geantwoord een gratis account te hebben. Zoals eerder aangegeven is dit een dienst waar artiesten voor moeten betalen en eindgebruikers niet - waarschijnlijk verklaarbaar dat een relatief hoog aantal respondenten heeft aangegeven er gratis gebruik van te maken.

Bij Deezer heel weinig een betaald account

Op de vraag waar mensen een betaald abonnement op hebben, scoort Spotify het hoogst met zeven procent, ofwel 23% van het totale aantal Spotify-accounts. Wat betreft Spotiy is dat natuurlijk niet verwonderlijk: de dienst is immers al een aantal jaar in Nederland actief en wordt ook aangeboden bij diverse vaste en mobiele abonnementen van KPN.

Het verschil met de Franse streamingdienst Deezer is wel groot: slechts één procent van de ondervraagde personen zegt een abonnement te hebben (omgerekend is dat 21% van het aantal mensen met een Deezer-account). Deze dienst wordt bij sommige abonnementen van T-Mobile geleverd. Ook het bedrijf Sonos levert een abonnement voor een jaar. Hierbij moet natuurlijk wel gesteld worden dat de volumes van KPN veel groter zijn.

Behalve bij Deezer zegt ook een procent van de ondervraagden een abonnement te hebben op Soundcloud: daarbij kunnen we concluderen dat dit artiesten zijn die hun werk - betaald - via deze dienst broadcasten. Uit het onderzoek blijkt verder dat niemand van de ondervraagden een abonnement heeft op Rdio. De dienst is eind 2012 begonnen in Nederland, terwijl Spotify en Deezer hier al actief waren. Verder heeft Rdio in vergelijking met de eerder genoemde diensten geen deal met een telecom operator.

Nu Spotify de grootste bekende, wie hierna?

Dat slechts 14 procent van de respondenten zegt Spotify niet te kennen, ligt mede aan het feit dat het de eerste streaming muziekdienst was die in Nederland op de markt kwam en bovendien een deal heeft met een operator die verreweg ook nog de grootste is.

Interessant wordt het nu er twee nieuwe spelers bij zijn, die ieder al een vrij groot distributiekanaal hebben. Napster, dat zes maanden gratis te gebruiken is na het afsluiten van een nieuw mobiel abonnement bij Vodafone.  Daarnaast Apple Music – eind juni jl. gelanceerd – dat al een groot potentieel aan apparaten heeft waarop het zo te gebruiken is. Vanaf het moment van aanmelden kan elke Apple-gebruiker deze streaming dienst drie maanden gratis proberen.

Verschuivingen komende maanden

Bij de volgende meting van Telecompaper is het te verwachten dat er verschuivingen hebben plaatsgevonden in het aantal gratis versus betaalde accounts en tussen muziekdiensten. Zo is Napster een samenwerking met Vodafone aangegaan begin april jl  en alle Vodafone-klanten met een account zitten nog in de proefperiode. Dit kan een (tijdelijk) beperkend effect hebben op het gratis gebruik van Spotify .

Een groter (tijdelijk) gevaar voor de positie van Spotify is Apple Music, met een omvangrijke base van accounts in Nederland. Er zullen ook veel mensen zijn die in ieder geval even een uitstapje maken naar deze muziekdienst. Apple Music gaat 9,99 dollar per maand kosten en biedt een gezinsbundel voor 14,99 dollar. Met deze gezinsbundel kunnen maximaal zes personen gebruik maken van de dienst. De dienst is de eerste drie maanden gratis.

Het onderzoek is gebaseerd op het Telecompaper Consumer Panel. De peiling is gedaan in het tweede kwartaal van 2015. Het panel bestaat uit leden in de leeftijd tussen de 12 en 80 jaar. Uitkomsten zijn gestratificeerd naar leeftijd, geslacht en opleiding. Voor meer informatie over ons panel en de mogelijkheden kan contact worden opgenomen met onze research-afdeling (research@telecompaper.com).

 tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe