0
Algemeen

Tele2 NL heeft T-Mobile en Vodafone als benchmark voor de tarieven

dinsdag 21 juli 2015 | 15:17 CET | Achtergronden

Tele2 Nederland maakte geen indruk met de resultaten over het tweede kwartaal. Vaste telefonie krimpt zover dat het niet meer als cash cow fungeert, breedband zakt met zijn klantaantallen weg tot het niveau van 2008 Q3 en de inname van mobiele klanten zakt naar een dieptepunt toe van slechts 7.000. Duidelijk is dat de aandacht volledig ligt bij de aanleg van het eigen LTE-netwerk. Dat de aanleg daarvan op schema ligt voor (min of meer) landelijke dekking in 2016 Q1 is positief en ook de recente deal met KPN voor toegang tot het VDSL-netwerk (in aanvulling op ADSL2+ en FTTH) is positief. Wij verwachten eind 2015 een marketing push, waarbij Tele2 zich qua prijs zal richten op T-Mobile (in mobiel) en Vodafone (in vast). De vraag is echter of dat voldoende is om het marktaandeel wezenlijk te laten groeien.

Eigen infrastructuur

In mobiel evolueert Tele2 naar de status van MNO, met een volledig eigen LTE-Advanced netwerk. Als bijkomende voordelen heeft Tele2 zijn eigen glasvezelbackhaul en een site sharing overeenkomst met T-Mobile. Dat drukt de kosten. De groep spreekt over een kostenvoordeel van 85 procent. Natuurlijk gaat de kost voor de baat uit: de investeringen (capex) bereiken een hoogtepunt. Voordat Tele2 NL een eigen vergunning had, lag de mobiele capex bij een paar ton (euro's) per kwartaal, nu bij tientallen miljoenen. De vergunning zelf kostte 160 miljoen euro en cumulatief is nu zo'n 200 miljoen in LTE geïnvesteerd. Tot en met 2016 Q1 (het moment van 'near-nationwide coverage') neemt dat waarschijnlijk nog toe tot 250 à 300 miljoen euro. Dat lijken heel redelijke kosten om te evolueren tot MNO.

In de vaste markt valt dat niet volledig te repliceren, omdat het zelf bouwen van een FTTH-netwerk een brug te ver is. Met de recente VULA-overeenkomst met KPN en ook hier eigen glasvezelbackhaul opereert Tele2 wel op een laag kostenniveau.

Differentieren

De ambitie van Tele2 NL is groot. Het evolueert volgens het boekje, precies zoals Tele2 (de naam zegt het al: men wil de nummer twee worden) dat nastreeft. Van carrier-select via een eigen glasvezelbackbone en een MVNO naar een MNO en een unbundler op FTTH. Als het Tele2 NL niet lukt, dan mag direct de bestaansreden van de hele Tele2 Groep ter discussie worden gesteld. Daarbij zijn de doelstellingen voor de marktaandelen al even hoog: 20 procent van de mobiele markt, 15 procent van de breedbandmarkt en 10 procent van de zakelijke markt.

De vraag is nu: hoe realistisch zijn deze doelen? De marktaandelen zijn nu slechts een paar procent. Tele2 geeft weliswaar geen termijn, maar betekenis hebben deze doelen pas als ze werkelijk bereikbaar zijn. Het probleem daarbij is dat Tele2 in al deze segmenten een verzadigde markt treft, geleid door vier 'incumbents': KPN in alle segmenten, Ziggo in televisie, Vodafone en T-Mobile in mobiel.

Tele2 heeft een paar instrumenten om de groei een impuls te geven:

  • Differentiëren op diensten is moeilijk, al laat Fiber Nederland met zijn recente smart home oplossing een dappere poging zien.
  • Overnames kunnen niet worden uitgesloten. De groep zegt sinds enkele kwartalen: "we're buyers, not sellers". Er is nog een aantal kleine en onafhankelijke ISP's over op de Nederlandse markt (Caiway, Solcon, Fiber NL etc.).
  • Een laatste instrument is de prijs. Voor Tele2 NL is dat de belangrijkste variabele, want men ziet nog altijd een flinke 'window of opportunity' in Nederland als gevolg van relatief hoge prijzen voor en laag gebruik van mobiele data. Dat is overigens wel enigszins discutabel, want het halfjaarlijkse Telecompaper EU Benchmark rapport naar de prijs van mobiele data in Europa laat zien dat Nederland gemiddeld of zelfs goedkoper scoort dan het Europese gemiddelde. Wel laat dit enige ruimte, want Tele2 zal zich eerder spiegelen aan de goedkope landen (zoals Zweden en Finland) dan aan het gemiddelde, laat staan de dure landen (Griekenland en Portugal).

Tarieven

Voor de hand ligt dat Tele2 eind 2015 met een nieuwe aanval komt op de Nederlandse markt, mogelijk zelfs op alle segmenten (vast en mobiel, consument en zakelijk). Tegen die tijd is de eigen infrastructuur er klaar voor. Overigens gaan de MVNO-kosten aan T-Mobile niet direct naar nul na 2016 Q1 omdat spraak- en dataverkeer nog gedeeltelijk van de 3G MVNO met T-Mobile afhankelijk blijft. Immers, niet alle handsets zijn direct geschikt voor 4G en voice-over-LTE werkt allicht niet meteen voor de volle 100 procent.

Het ziet ernaar uit dat men voor de groei vooral naar het prijsinstrument grijpt. De vraag is echter of dat voldoende is, gegeven de traditionele marktbenadering van Tele2. Immers, 'disruptief' hoort niet bij de groep. Men is er te bevreesd voor de markt te bederven en de pricing power te verliezen door bijvoorbeeld onbeperkte mobiele data aan te bieden voor een vast bedrag.

Als we ons beperken tot het SIM-only segment waar onbeperkt bellen en sms'en wordt aangeboden voor een vaste prijs, dan kunnen we de kosten van mobiele data isoleren. T-Mobile NL laat in dit perspectief de laagste prijs per eenheid zien. We berekenen 1,71 euro per GB bij een abonnement met 12 GB. Berekenen we de incrementele prijs per GB, dan daalt deze naar 1,00 euro bij T-Mobile (verhogen van 6 GB naar 12 GB kost namelijk 6 euro per maand extra). Dat zal de benchmark zijn waarop Tele2 zich zal moeten richten.

Op de vaste markt kunnen we de datakosten vergelijken door naar internet-only abonnementen te kijken. Beperken we ons tot de hoogste snelheden over FTTH, dan komen we uit bij:

  • KPN: 500 Mbps voor 55 euro, eenmalige kosten 35 euro.
  • Vodafone: 500 Mbps voor 50 euro maar met ruim 100 euro eenmalige kosten.
  • Jonaz in Leusden: 500 Mbps voor 40 euro met 40 euro eenmalig.
  • netrebel in Houten: 1.000 Mbps voor 37,50 euro met eenmalig 40 euro.
  • Lomboxnet in Utrecht (ETTH): 140 Mbps voor 50 euro zonder eenmalige kosten, met jaarlijks een gratis snelheidsverhoging en gratis data-opslag van 60 GB.

Als we nu de prijs per eenheid berekenen, dan zien we dat netrebel (4 cent per Mbps per maand) verreweg de goedkoopste is, gevolgd door Jonaz (8,3 cent), Vodafone (10,9 cent) en KPN (11,3 cent). Tele2 zal ook in dit segment de pricing power willen handhaven en niet direct met een abonnement met 1 Gbps komen. Het zal zich dan ook eerder richten naar de tarieven van Vodafone dan die van netrebel.

De prijsvergelijkingen laten zien dat er ruimte is om te stunten. Tele2 zal dat echter niet gaan doen, alhoewel het dat bijna als geen ander kan: het heeft relatief veel eigen infrastructuur en kan de kostenvoordelen doorgeven aan de klant. Daarnaast is de 'installed base' nog altijd gering, dus het gevaar van kannibalisatie is beperkt (de bestaande klanten zouden in één klap overgaan naar de lagere tarieven, wat de bestaande omzet zou drukken). Gegeven de natuur van Tele2 kunnen we er beter van uitgaan dat T-Mobile de benchmark is op de mobiele markt en Vodafone op de vaste markt. De vraag is of dat voldoende is om het marktaandeel wezenlijk te laten groeien.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe