0
Algemeen

Telecommarkt NL Q4: stabilisatie door consolidatie en multiplay?

vrijdag 17 maart 2017 | 11:04 CET | Achtergronden

Het vierde kwartaal geeft wisselende resultaten te zien voor de vijf/vier grote Nederlandse aanbieders. KPN laat een zeer gestaag verbeterend beeld zien. Ziggo komt nog maar net uit de fusie met UPC en moet nu alweer Vodafone integreren. Het is afwachten waar VodafoneZiggo uitkomt met zijn financiële prestaties ten opzichte van de beide voorgangers. De vraag is hoever de hoge kabelmarges omlaag gaan door de integratie van een mobiel bedrijf. T-Mobile zet vol in op groei en marktaandeel, met een dalende marge als gevolg. Tele2 legt het qua durf af tegen T-Mobile, waardoor de groei terugvalt. Gegeven de dynamiek van de markt is het nieuwe management (behalve bij KPN) nu aan zet om de Top 4/5 door het veranderende telecomlandschap te navigeren.

Vodafone slaan we over in onze vergelijking omdat het maar twee maal per jaar de resultaten volledig bekendmaakt; bij het decemberkwartaal volstaat het met de dienstenomzet. Bij KPN laten we iBasis buiten beschouwing en kijken we dus naar KPN Nederland.

Vier grootheden

We kijken naar de grote lijn aan de hand van de vier parameters die we voor alle ondernemingen kunnen berekenen: de omzetgroei; de operationele kosten (en daaruit de EBITDA marge); de capex (en de verhouding met de omzet); en ten slotte de vrije kasstroom.

  • De groei verbeterde licht bij KPN en Ziggo en vooral bij T-Mobile, terwijl Tele2 juist een lagere omzetgroei boekte.
  • De operationele kosten gingen bij KPN de goede kant op, waardoor de marge op jaarbasis steeg richting de 40 procent. Bij Ziggo treedt enige stabilisatie op, bij een EBITDA-marge van 54 procent. T-Mobile laat zien dat de groei ten koste gaat van de marge, die nog slechts 21 procent bedraagt, de helft van het niveau van twee jaar eerder. Voor Tele2 geldt min of meer hetzelfde, maar daar ligt de marge zelfs net onder nul. Het heeft dus nog een lange weg te gaan.
  • De investeringen (capex) liepen bij KPN weer wat op naar 19 procent van de omzet, terwijl de trend dalend is. Bij Ziggo ligt deze hoger, op de 25 procent, het hoogste niveau sinds eind 2014. T-Mobile slaagt erin de capex/omzet-verhouding onder de 10 procent te houden, na een periode waarin deze verhouding iets hoger lag. Tele2 is met het bouwen van zijn 4G-netwerk over het hoogtepunt heen (34% in Q2 2015) en momenteel is de verhouding 18 procent. Het zal nog wel tot medio 2018 duren eer deze verder daalt want pas dan is het netwerk min of meer klaar.
  • De vrije kasstroom (gedefinieerd als EBITDA minus capex) ligt bij KPN op de 20 procent van de omzet. Gegeven het streven naar een hogere EBITDA marge en een lagere capex/omzet-verhouding (dus: opex en capex moeten beide omlaag), zal deze verder toenemen. Bij Ziggo is de vrije kasstroom traditioneel hoger, maar staat met 29 procent op het laagste niveau sinds twee jaar. Ondanks de lage capex bereikt deze verhouding bij T-Mobile een dieptepunt (13,5%) en bij Tele2 is deze nog altijd ruim negatief.

De markt is in afwachting van wat het nieuwe VodafoneZiggo gaat brengen. Binnenkort verschijnt een nieuw vast/mobiel aanbod. Met nieuw management bij deze onderneming, en ook bij T-Mobile en Tele2, is KPN momenteel de meest stabiele factor. VodafoneZiggo is wel even bezig met de integratie, maar kan profiteren van kosten- en omzetvoordelen. KPN kan vertrouwen op zijn marktleiderschap en profiteert daarnaast van wholesalepartners die vooral klanten proberen weg te halen bij de concurrentie van KPN en KPN zelf min of meer met rust laten. Dat geldt voor NLEx, dat zijn pijlen richt op Ziggoklanten, en voor Youfone, dat achter klanten van Vodafone, T-Mobile en Tele2 aan zit. T-Mobile weet zich gesteund door een moederbedrijf dat een lagere return op de Nederlandse dochter accepteert in ruil voor marktaandeel. Een beeld van 'window dressing' dringt zich op. Tele2 heeft misschien wel een verrassing in petto, met een kersverse CEO afkomstig van het Zweedse kabelbedrijf Com Hem.

De Top 4 zonder Vodafone (KPN NL, Ziggo, T-Mobile, Tele2) boekte over Q4 2016 een omzet van 2,675 miljard euro. Na vier kwartalen van daling was er een klein plusje te melden (0,2%). Ook de andere grootheden zijn behoorlijk stabiel. De EBITDA-marge ligt op 38 procent, de verhouding capex/omzet is 19 procent en de vrije kasstroom is (dus ook) 19 procent van de omzet. Je zou gaan denken dat de toenemende mate van bundeling en de consolidatie hun uitwerking niet missen en de markt stabiliseren.

Dynamiek

Niet alleen op ondernemingsniveau staan grote veranderingen voor de deur. Neem bijvoorbeeld:

  • Multiplay. ACM onderzoekt momenteel het effect op de markt.
  • Unlimited data in mobiel. T-Mobile kan met zijn Go Unlimited voor grote veranderingen zorgen.
  • NLziet. Het voornemen van de partners (NPO, RTL, SBS) is dit jaar live TV aan te bieden via internet (OTT). Ook dat kan grote verschuivingen teweeg brengen.
  • Amazon. Deze internet major is vooralsnog niet groot in Nederland, maar dat gaat allicht veranderen met de groei-ambities voor Amazon Prime Video, dat vol de concurrentie aangaat met Netflix.
  • 5G. De introductie van een nieuwe generatie technologie heeft altijd veel impact. Bandbreedte en latency mogen in een 5G-wereld geen beperkingen meer opleveren, met alle consequenties van dien.

Consolidatie en multiplays hebben waarschijnlijk bijgedragen aan het stabiliseren van de markt - en toch gebeurt er van alles. De markt is zelden zo in beweging geweest als nu. De vraag is of de nieuwe Nederlandse Top 4 (KPN NL, VZ, T-Mobile, Tele2), met hun (nieuwe) CEO's, op een slimme manier door het landschap navigeert. Wie gaat de hoogste groei boeken? Wie kan de kosten het beste binnen de perken houden? En wie neemt de beste investeringsbeslissingen?tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieƫn:
Landen:
::: voeg een reactie toe