0
IT

Tintri evangeliseert per VM gerichte storage-aanpak

dinsdag 5 december 2017 | 14:18 CET | Achtergronden

Als de hoeveelheid (digitale) data elke twee jaar ongeveer verdubbeld, dan moeten leveranciers van dataopslag gouden tijden beleven. Data en virtuele systemen wordt bovendien steeds meer in de (publieke) cloud neergezet. Toch wordt er vooral op volume geconcurreerd en minder op het zo efficiënt mogelijk managen van soorten opslagcapaciteit. De Amerikaanse aanbieder Tintri probeert zich vooral te onderscheiden met dit beheer, maar moet vaak nog als ware evangelist het voordeel van goed beheer verkondigen. 

Tintri is een leverancier van storage cloud oplossingen (op basis van NFS en SMB3 protocollen), opgericht in 2008. De onderneming richt zich op grotere organisaties (enterprise) met storage (FC, iSCSi of NFS SANs) oplossingen waarbij het de nadruk legt op een aparte opslag-infrastructuur. Chuck Dubuque, vice-president product marketing, legt uit waarom de onderneming dit promoot in een tijd dat elk soort specifieke  hardware juist steeds eenvoudiger gevirtualiseerd kan worden op algemene servers.

“Je kunt niet goed tot in het oneindige storage virtualiseren op een algemene serveromgeving (x86) zonder dat dit invloed gaat hebben op de prestaties van wat er gevirtualiseerd wordt. Dedicated Storage-infrastructuur waarbinnen virtualisatie plaatsvindt, is zeker vanaf een bepaald opslagniveau beter. Alles, vanaf de software defined-laag tot en met de aparte SAN's, is dan gericht op het opslaan van data.”

Best bewaarde geheim

Waarom is de naam Tintri relatief onbekend wanneer de onderneming zo onderscheidend is met zijn aanpak? “We zijn ’s werelds best bewaarde geheim op het gebied van storage-oplossingen.” Dat, stelt Darren Gross - Director EMEA Channel van opslagaanbieder Tintri, is meteen het probleem voor de onderneming. Vergelijkbaar met Philips dat met zijn V2000 ooit een technologisch superieur videorecordersysteem had, maar het ecosysteem er omheen vergat uit te breiden. Zo werd het VHS dat de strijd won.

“We hebben een appliance (hardware en software in een) met daarin een enterprise ready storage-oplossing. We ondersteunen alle niveaus in een storage-oplossing, vanaf het besturingssysteem tot en met het I/O proces (input/output van data vanaf storage devices naar andere hardware binnen een IT-omgeving) Het is de software laag die Tintri uniek maakt ten opzichte van andere opslagleveranciers. Maar omdat we vanuit technologie-oogpunt zijn opgericht, begonnen we pas laat om dat ook te verkondigen. We namen altijd aan dat het leveren van onderscheidende technologie afdoende was. Vaker is het zo dat de ondernemingen die het hardst roepen meer bekendheid krijgen.”

Integratie storage in virtuele omgevingen

Tintri werkt met alle gangbare virtualisatie platformen in de markt, met als doel om storage makkelijker te integreren met de virtualisatie-oplossingen van de partner. Destijds was VMware op virtualisatiegebied zo ongeveer alleenheerser. Tegenwoordig zijn er ook partijen zoals Microsoft met HyperV, Redhat, OpenStack en Citrix XenServer. Al deze hypervisors worden door Tintri tegelijkertijd ondersteunt op hetzelfde platform.

Chuck Dubuque: “We werken met meer virtualisatie-aanbieders samen. Een agnostische aanpak, los van merk- of technologieplatform moet ook wel wanneer je klanten goed wil bedienen. Dat betekent dat we ook kunnen samenwerken met opslag-oplossingen van andere partijen. Maar VMware is nog altijd een belangrijke partner voor ons, alleen al vanwege hun aanwezigheid in zo veel sectoren.”

Tintri is sterk in storage ondersteuning voor enterprise VDI, server virtualisatie. Bijvoorbeeld alle mogelijke gevirtualiseerde workloads op één soort platform. Dat werkt beter dan traditionele storage-opties, stelt de VP. Nieuw beleid is zo overal in één keer door te voeren in plaats van apart per storage-omgeving. Bovendien kan het storage-platform gewoon door blijven draaien en toegankelijk blijven bij bijvoorbeeld updates. Deze kunnen uitgevoerd worden door de klant zelf en hoeven dus ook niet (betaald) uitgevoerd te worden door een reseller of de vendor zelf.

Storage management vereenvoudigen

Dubuque: “Onze visie op opslag is vergelijkbaar met die van VMware. We willen storage management zo eenvoudig mogelijk maken. Het doel is dat de IT-afdelingen van bedrijven niet allerlei certificeringen nodig hebben van ons om storage in een datacentrum te beheren. Die tijd kunnen ze stoppen in IT-ondersteuning van zakelijke processen. Hierdoor hoeft er ook niet jaarlijks weer geïnvesteerd te worden in dure trainingen van mensen om de certificering op peil te houden. Door onze storage-oplossingen zoveel mogelijk te standaardiseren, kunnen we voor elke klant er het benodigde maatwerk bovenop leveren. Per klant kunnen we kijken wat de beste optie is, welk soort opslagvorm voor hen het beste is.”

Traditionele opslag niet efficient

Traditionele opslag is de afgelopen jaren steeds meer een commodity geworden. Opslag wordt vaak gekocht op een moment dat er behoefte aan ontstaat. Vaak wordt er of te weinig, of te veel gekocht. Vervolgens moet dat allemaal beheerd worden. Dat levert problemen op omdat het niet efficiënt is – bij te veel capaciteit – of niet aan de behoefte voldoet - te weinig capaciteit. 

“We concurreren ook met LUN / volume gebaseerde leveranciers (LUN, Logical Unit Number, is hoe aan capaciteit gerefereerd wordt vanuit de opslagmedia – red), maar onze softwarelaag maakt dat we extra onderscheid kunnen leveren in plaats van een me too te zijn,” legt Darren Gross uit. “We brengen dat onderscheid ook naar onze reseller-partners toe, of dat nou een operator is, een SI of een MSP. Wij helpen hen om een CSP te worden voor wat betreft het opslagstuk van hun dienstverlening. 

Volume versus goed inrichten

De meeste leveranciers, ook van 'all flash' opslag, richten zich steeds meer op LUN’s en Volumes. Tintri richt zich hier bewust niet op, benadrukt Gross. “Wij richten ons op het zo goed mogelijk inrichten van opslag als integraal onderdeel van een virtuele IT-omgeving. Traditionele opslag werkt niet goed in een dergelijke omgeving omdat het er niet op aansluit. Als je een bepaald blok opslagcapaciteit hebt dat problemen heeft, dan wordt dat uiteindelijk een stoorzender voor de hele opslagomgeving. Door opslagcapaciteit af te stemmen op de behoefte van elke virtual machine of virtuele disk, voorkom je een dergelijk cascade-effect.”

Ook de uitrol van opslag kan veel sneller, ongeacht in welke traditionele of virtuele IT-omgeving – of in een combinatie van de twee. De gemiddelde Tintri-box met opslag kan in 30 minuten inclusief de plaatsing up and running zijn, volledig geïntegreerd in de IT-omgeving. In principe kan de IT-beheerder van een organisatie dit zelf uitvoeren. “Wij hebben geen buitendienst om dit te faciliteren, omdat het niet nodig is. Een IT’er zonder veel storage-kennis kan dit gewoon zelf doen. Ook hier bespaart de desbetreffende klant hoge kosten die in rekening gebracht worden door andere leveranciers ten behoeve van de installatie/inrichting van traditionele storage.”

650 TB grootste storageplatform

Momenteel is maximaal 650 TB het grootste afzonderlijke storage-platform dat Tintri ondersteunt. Dat is volgens Dubuque voldoende voor afzonderlijke datacentra van de meeste enterprises en partijen zoals Cloud Service Providers die bij Tintri afnemen. Zo’n storage-omgeving kan opgedeeld worden in allerlei virtuele deelomgevingen voor storage. Zo kun je elke virtual machine afzonderlijk updaten of een backup terugzetten via snapshots zonder dat dit het opslagproces elders verstoord.

“Wij werken veel met telco’s,” vertelt Gross. “Zij gebruiken onze storage-omgevingen veel voor workloads, voor de backoffice. Maar er zijn ook veel operators die onze opslag gebruiken als dienst voor hun klanten, zoals Verizon in de VS. Wij ondersteunen onder meer bij de uitrol en bij financieringsmodellen zoals voorfinanciering.”

Toepassen analytics

Analytics is nog zo’n fenomeen dat steeds belangrijker wordt voor efficiënt beheer van opslag. Inzicht in hoe het storage-netwerk gebruikt wordt en hoe het gebruik ervan zich gaat ontwikkelen, predictive analytics, zodat het makkelijker wordt om virtueel of fysiek op te schalen. Voor een operator of een SI kan dat handig zijn om te bepalen of je tegemoet kunt komen aan de vraag van een klant naar nog eens 1.000 virtual machines, of dat er voldoende capaciteit is om meer workloads toe te voegen. 

Al deze automatisering kan mensen in IT vrijmaken voor andere taken waar zij meer productiviteit en efficiency leveren dan bij dagelijkse terugkerende beheerstaken. 

SAN-omgevingen goede optie voor MKB

Dubuque wil niet beweren dat SAN-omgevingen nergens meer goed voor zijn. Voor het MKB is het nog altijd een goede optie. Wanneer je snel wilt kunnen opschalen, wordt het echter lastiger en meer complex. Zowel in het beheer als in het inzicht in de storage-omgeving. 

Ook op kleinere schaal kan snel opschalen echter nodig zijn. Hoewel Tintri zich vooral richt op enterprise-omgevingen, heeft de onderneming dan ook eind september de T1000 uitgebracht, een end-to-end storage oplossing voor filialen, bijkantoren en mkb-ondernemingen. Het is een max 10 TB-oplossing met hetzelfde OS en beschikbaarheid, maar niet uitbreidbaar. Er kunnen +/- 100 virtual machines mee ondersteund worden.

Dubuque: “We willen hiermee vooral onze kanaalpartners helpen om kleinere en compacte oplossingen te leveren die bij wijze van spreken binnen een paar minuten na plaatsing geconfigureerd en ‘up and running’ zijn. Maar de T1000 kan ook door enterprises ingezet worden die aan de rand van hun netwerk opslagcapaciteit willen toevoegen die op dezelfde wijze aangestuurd kan worden als Tintri-opslag in de kern van het netwerk.”tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe