0
Mobiel

Undagrid benadert Internet of Things als autonome netwerken

maandag 26 mei 2014 | 15:26 CET | Achtergronden

De Nederlandse startup Undagrid gaat de luchthaven Schiphol voorzien van een systeem om grondapparatuur te lokaliseren, zoals bagagekarren en vliegtuigtrappen. Undagrid heeft begin dit jaar een succesvolle pilot gedraaid op Schiphol. Undagrid's apparaatjes vormen onderling een communicatienetwerk, zonder externe aansturing of routering, vertelt mede-oprichter Marcus Breekweg.

De Nederlandse startup Undagrid gaat de luchthaven Schiphol voorzien van een systeem om grondapparatuur te lokaliseren, zoals bagagekarren en vliegtuigtrappen. Undagrid heeft begin dit jaar een pilot gedraaid op Schiphol en een contract gekregen.

Undagrid ontwikkelt voor ‘Internet of Things’ – IoT. De – nog naamloze – apparaatjes vormen onderling een communicatienetwerk, zonder externe aansturing of routering. Ze zijn gebaseerd op gewone Bluetooth Low Energy hardware, maar met een unieke software stack, vertelt Marcus Breekweg, medeoprichter van Undagrid.

Automatisch netwerk

Undagrid put uit de natuur voor inspiratie. Schaatsenrijders zijn insecten die over het wateroppervlak van beekjes en vennen kunnen lopen. Ze jagen op insecten, maar worden ook zelf bejaagd door vissen. Elke schaatsenrijder detecteert met zijn pootjes de waterkringen van zijn soortgenoten en communiceert op die manier.

De Undagrid apparaatjes vormen een autonoom netwerk. Elke apparaatje staat in direct contact met alle andere omringende, maar via-via ook met het hele netwerk. Elk exemplaar, dat een uniek ID heeft, verwerkt de ontvangende informatie op dezelfde manier. Dat gaat ongeveer langs de lijnen doorgeven/weggooien/modificeren/actie ondernemen.

De parameters en daarmee het gedrag van het netwerk is instelbaar via de pc. Undagrid ontwikkelt daarvoor het platform en de API’s. Per apparaatje hoeft niets te worden ingesteld en het energieverbruik is laag in vergelijking met WiFi of mobiele communicatie.

Luchthavens

Op Schiphol is van belang dat de oplossing lang meegaat op een batterij, ook met gebruik van GPS. De luchthaven is zo uitgestrekt dat ze hun positie onderling doorgeven tot aan een van de vaste ontvangers.

Het bedrijf richt een joint-venture op met S-P-S Group, een van de grotere spelers in deze verticale markt, om de oplossing ook aan andere luchthavens te verkopen. Het gaat dan nog steeds om de karren en eventueel pallets, niet om de bagage zelf. Voor bagagelabels zou het pas werken als elk vliegveld voorzien is.

Een andere vertical waar Undagrid aan denkt is de landbouw. Een kas kan bijvoorbeeld worden voorzien van sensoren die temperatuur, water en CO2 meten en de installaties aansturen. Ook Smart City heeft de aandacht. In Italië wordt getest met sensoren die doorgeven of een parkeerplek vrij is of niet.

Startupbootcamp

Undagrid is een van de deelnemers in Startupbootcamp Amsterdam, een programma dat om de drie maanden een aantal startups selecteert voor een ‘accelerator’ die drie maanden duurt. Breekweg werkte tussen 2002 en 2013 bij Vodafone, in een leidinggevende positie bij de M2M afdeling van Vodafone Global Enterprise. Sindsdien richt hij zich op startups, onder meer als mentor bij Startupbootcamp en nu als deelnemer. 



tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe