0
Mobiel

Veolia zet volgende stap in digitalisering met smart city platform, NB-IoT-netwerk

dinsdag 21 november 2017 | 16:16 CET | Achtergronden

Veolia, In Nederland vooral bekend van het openbaar vervoer, is een wereldwijd actief concern met activiteiten op gebieden zoals water-, energie en afvalbeheer. Om alle activiteiten beter te stroomlijnen, gebruiken innovatieteams nieuwe digitale technologie zoals (combinaties van) IoT, robotica en AI. Daaruit ontstond onder meer een smart city platform. Een eigen IoT-netwerk voor monitoring wordt de komende jaren geleidelijk vervangen door een nieuw, NB-IoT-gebaseerd netwerk, vertelt innovatiemanager Mikael Balpe van Veolia tijdens het recente Eco Connect event van Huawei in Berlijn.  

Veolia, ooit begonnen in Frankrijk, is inmiddels in zestig landen aanwezig. In Nederland is het conglomeraat bekend als OV-maatschappij met bussen en enkele treintrajecten. De onderneming levert echter voornamelijk beheersactiviteiten op het gebied van water, energie en afval, zowel voor steden als bedrijven. Net zoals veel ondernemingen is ook Veolia bezig met het in kaart brengen van wat er nodig en mogelijk is op het gebied van digitalisering. Om deze digitale transformatie intern en voor klanten in goede banen te leiden, zijn er dedicated marketing innovatieteams opgericht, geleid door Michel Ben (Sic). 

“Dit team is georganiseerd langs de diverse productlijnen die we hebben,” vertelt Mikael Balpe. “Maar daarnaast zijn er support teams die kennis en ervaring hebben op gebieden zoals IoT, Robotica en AI. Door deze teams te combineren al naar gelang de vraag vanuit de eigen organisatie en klanten, kunnen we geïntegreerde oplossingen ontwikkelen voor elke productlijn. Wanneer we bijvoorbeeld realtime monitoring willen invoeren voor waterbeheer, dan moeten we een volledig raamwerk ontwikkelen. Wat voor sensors zijn er nodig, wat voor connectiviteit en bijbehorend netwerk, op wat voor manier kunnen we AI-toepassingen inzetten voor data analytics om uit alle verzamelde gegevens de informatie te halen die we willen hebben.”

Dedicated smart city platform

Recentelijk heeft Veolia een dedicated platform ontwikkeld dat moet dienen als raamwerk om alle mogelijke monitoringactiviteiten in samen te brengen voor operationele activiteiten. Om hier eenvoudig mee om te kunnen gaan is er ook een dashboard ontworpen waar alle informatie bij elkaar komt en overzichtelijk gepresenteerd wordt. Zo kunnen operationele problemen eerder gesignaleerd worden en aangepakt, maar komen er ook bepaalde trends naar voren op basis waarvan bijvoorbeeld voorspellend onderhoud ingevoerd kan worden.

Ongeveer de helft van de klanten van Veolia bestaat uit lokale overheden. Het dashboard kan ook gebruikt worden door gemeentelijke organisaties en voor gemeentebestuur, om een betere regie over de stad te krijgen, legt Balpe uit. “Een soort smart city dashboard dus. Voor operationele zaken maar ook om gemeentelijk beleid op te baseren en weer uit te voeren. Natuurlijk heeft het weinig zin als een gemeente zo’n dashboard alleen kan gebruiken om ons stukje te monitoren. Omdat het onderliggende platform op open standaarden gebaseerd is, kan er alles mee gemonitord en aangestuurd worden, bijvoorbeeld diensten op het gebied van smart lighting, smart parking of het reguleren van verkeersstromen.”

Veolia werkt al langer samen met Huawei en heeft dan ook gebruik gemaakt van het smart city-platform van Huawei. Balpe: “Huawei heeft een veel breder platform omdat het op allerlei gebieden ervaring heeft opgebouwd met smart city-activiteiten. Wanneer een gemeente gebruik maakt van ons dashboard, dan draait dat dus op het platform van Huawei. Wij treden dan meer op als een integrator, waarbij wij onze ervaring in het samenwerken met lokale overheden inbrengen. Daar kan Huawei dan weer gebruik van maken.”

Peilen tevredenheid burgers

Het dashboard is niet beperkt tot operationele data die binnenkomen van bijvoorbeeld sensors in afvalcontainers of lantaarnpalen. De data analyse software kan ook gebruik maken van informatie via social media. Daarmee kan gepeild worden wat de mate van tevredenheid is onder burgers, waar er wellicht onvrede over bestaat – zoals verkeersknelpunten of onveilige plekken of problemen met afvaloverlast. 

“Zo hoef je niet af te wachten tot er iets gemeld wordt via de traditionele kanalen, maar is het mogelijk om realtime te peilen waar er problemen zijn en daar actie op te ondernemen. Vervolgens kun je via het dashboard peilen hoe er op social media gereageerd wordt op een bepaalde aanpak en weet je beter of het de juist methode is of dat een volgende keer een andere aanpak beter is.”

Balpe stelt dat het smart city-platform van Veolia nog zo nieuw is dat er momenteel vooral ervaring is opgedaan via proofs-of-concept bij diverse steden waar de onderneming al mee samenwerkt. Het is de bedoeling om het platform op termijn zowel aan gemeenten als – in een aangepaste vorm – aan bedrijven. Veolia wil namelijk meer groeien in het bedrijfsleven, waar nu 45 procent van de omzet vandaan komt, bijvoorbeeld met diensten zoals voorspellend onderhoud. Daarbij zal er worden samengewerkt met Huawei, waarbij de ene keer de ene partner en de andere keer de ander hoofdaannemer is.

Samenwerking op IoT-gebied

Het partnerschap met Huawei is overigens begonnen met een ander vraagstuk waar Veolia mee worstelde. Tegenwoordig zijn er meer soorten IoT-netwerken, zoals Sigfox, LoRa en de op 3GPP-standaarden gebaseerde LTE-M en NB-IoT-netwerken. Toen Veolia 15 jaar geleden begon met het optuigen van een monitoringnetwerk voor al zijn beheersactiviteiten - wat later als IoT bekend zou worden – was er echter nog niets.

“We hebben toen onze eigen, proprietary technologie ontwikkeld. Inmiddels hebben we miljoenen sensors en andere devices uitgerold die ons van informatie voorzien. Dat wordt echter steeds kostbaarder. Bovendien is het systeem aan het verouderen. Er kwamen de afgelopen jaren veel meer mogelijkheden op het gebied van IoT-netwerken op de markt. Toen we de mogelijkheden daarvan verkenden, kwamen we uiteindelijk bij Huawei terecht, dat gebruik maakt van NB-IoT- en LTE-M standaarden.”

Veel meer mogelijkheden

Dit biedt volgens Balpe veel meer mogelijkheden, zoals realtime monitoring, video monitoring, aansturing op afstand. Bovendien heb je alleen zo de garantie dat wat je installeert, 100 procent zeker overal ter wereld werkt op een NB-IoT-netwerk, ongeacht de aanbieder van de apparatuur of het netwerk., aldus de innovatieteammanager. “Dat is ook de reden dat we wel hebben gekeken naar maar niet hebben gekozen voor SigFox of Lora als netwerkstandaard.”

In de komende 18 maanden gaat Veolia daar waar netwerken en devices aan vervanging toe zijn, over tot het upgraden met nieuwe apparatuur met Huawei-technologie. Voor de netwerken wordt gebruik gemaakt van lokale operators. “Het voordeel is dat we werken voor lokale overheden en bedrijven. Er hoeft dus niet een landelijk dekkend netwerk te zijn om toch onze nieuwe apparatuur uit te rollen.”tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe