0
Breedband

Verizon zet vol in op IoT met overnames en investeringen

vrijdag 13 januari 2017 | 16:05 CET | Achtergronden

Verizon kwam afgelopen jaar vooral in het nieuws door de overname van Yahoo in de zoektocht naar nieuwe omzetbronnen,  maar de Amerikaanse provider bouwt net zo hard aan het Internet of Things, waarvoor het vorig jaar nieuwe oplossingen ontwikkelde en waarvoor enkele strategische investeringen werden gedaan. 

Eind 2015 kondigde Verizon zijn nieuwe IoT-strategie aan om de adoptie van producten en diensten te versnellen. Daartoe lanceerde de provider ThingSpace, een dedicated netwerk en nieuwe connectiviteitsopties voor IoT use cases in onder andere de landbouw, de gezondheidszorg en consumentenelektronica. ThingSpace is bedoeld voor developers die via een self-service interface IoT-applicaties kunnen ontwikkelen die vervolgens door partners in de markt worden gezet. Tot de huidige partners behoren Bug Labs, DeviceWISE By Telit, Gemalto, Renesas, Sequans, ST Micro. Telit, Texas Instruments en meer recent kwam daar ook Qualcomm bij.

CAT M

Destijds kon Verizon bogen op een ecosysteem van ruim duizend kanaalpartners en de omzet uit IoT en telematics kwam uit op een kleine half miljard dollar. Uitbreiding was noodzakelijk om al in vroeg stadium in te kunnen spelen op ontluikende trends. Enkele maanden na de lancering van ThingSpace opende Verizon het platform daarom voor derde partijen. Eind februari telde ThingSpace zo’n 4,000 developers en bood ThingSpace connectiviteit aan devices in meer dan 120 landen, met de ambitie dit aantal eind 2016 te hebben uitgebreid naar 200 landen.

Tegelijkertijd werkte Verizon samen met Sequans Communications door aan de commerciële realisatie van Category M (CAT M) LTE-producten op basis van de Release 13 van de 3GPP LTE standaard, bedoeld voor voor low power-wide area (LPWA) toepassingen. De modems zijn goedkoper en zuiniger dan LTE, bedoeld voor M2M en IoT-toepassingen. De 3GGP kwam vorig jaar zomer met de definitieve standaarden. De samenwerking met Sequans dateert van eind 2014 toen Verizon samen met Sequans en Ericsson succesvol aantoonden dat CAT1 devices op LTE-netwerken konden co-existeren met LTE-apparaten die meer performance vergen. Verizon en Ericsson werken verder ook samen aan netwerksoftware voor IoT-toepassingen.

Sequans kondigde in september vorig jaar de commerciële beschikbaarheid van de eerste LTE M1/NB1 chipsets aan voor Q4 2016. Sequans demonstreerde zijn eerste Cat M1 IoT platform eind oktober vorig jaar in samenwerking met Gemalto, dat tijdens het Mobile World Congress 2016 zijn M2M Cat M1 LTE wireless module onthulde. Deze module werd enkele weken voorafgaand aan het MWC door Verizon gecertificeerd.

Overnames en investeringen

IoT werd in 2016 mainstream, stelde Verizon in een rapport dat het opstelde in samenwerking met Oxford Economics. Alleen al in de VS ligt er een potentieel van 150 miljoen connected cars, 300 slimme energiemeters en 45 miljoen mensen die goederen en diensten delen. Volgens de studie zal het gros van de IoT-omzet worden gehaald uit de verzilvering van Big Data. Tot dusver zijn bedrijven nog terughoudend in het gebruik van grote hoeveelheden data voor de verbetering van interne processen: slechts 8 procent van de bedrijven gebruikt meer dan een kwart van de IoT-data die wordt gegenereerd.

Interessanter is het gegeven dat enterprise IoT het Internet of Things als geheel zal aanjagen. In 2015 bijvoorbeeld ontvingen enterprise IoT startups 75 procent meer kapitaal dan startups actief in consumentenelektronica. Verizon verwachtte dat enterprise IoT startups in 2016 twee tot drie keer zoveel kapitaal zouden ophalen dan consumer startups. Een belangrijke reden hiervoor is dat de toegevoegde waarde van zakelijke IoT-toepassingen doorgaans duidelijker zichtbaar is dan IoT-toepassingen voor consumenten. wereldwijde leverancier van fleet- en mobile workforce-managementoplossingen

Via IoT zoekt Verizon naar nieuwe verdienmodellen. Om die modellen vorm te geven, deed de provider het voorbije jaar in korte tijd een aantal overnames, voornamelijk op het gebied van telematics en smart city.

  • In maart investeerde Verizon Ventures in YourMechanic, een on-demand autoreparatiedienst actief in 700 Amerikaanse steden. Verizon zei destijds dat het voornemens was de dienst uit te breiden naar meer Amerikaanse steden, en ook naar Canada. YourMechanic is een online marktplaats waar autobezitters in contact kunnen komen met automonteurs. Enkele maanden eerder stak Verizon nog kapitaal in Urgent.ly, een digitale assistent voor hulp bij autopech.
  • In juni breidde Verizon uit op de markt voor connected cars met de aankoop van Telogis, ontwikkelaar tracking en navigatiesoftware. De producten van het in 2001 opgerichte bedrijf worden verkocht in meer dan 100 landen wereldwijd. De aankoop van Telogis werd gedaan door Verizon’s dochteronderneming Verizon Telematics, dat wereldwijd actief is in meer dan veertig landen en draadloze-, software- en hardware- oplossingen voor consumenten, bedrijven, autofabrikanten en –dealers biedt. Verizon zette in 2012 voor het eerst serieuze stappen in automotive met de aankoop van Hughes Telematics.
  • In augustus voegde Verizon opnieuw een asset toe aan Telematics met de aankoop van Fleetmatic voor 2,4 miljard dollar. Fleetmatics is wereldwijde leverancier van fleet- en mobile workforce-managementoplossingen en ontwikkelt SaaS-producten en -oplossingen ontwikkeld voor kleine en middelgrote bedrijven
  • Voor smart cities kocht Verizon in september Sensity Systems, ontwikkelaar van een sensorgebaseerd multi-service IoT-platform op basis waarvan 42 smart city-implementaties in alle delen van de wereld werden verzorgd via zijn partnernetwerk. Sensity Systems maakt gebruik van energie-efficiënte LED-verlichting als de basis voor zijn IoT-platform voor smart cities. Het bedrijf stelt beheerders van openbare verlichting in staat om te profiteren van de overstap naar LED-technologie door netwerktechnologie te integreren in zowel nieuwe als bestaande LED-verlichting.
  • In november kocht Verizon LQD WiFi, een bedrijf gespecialiseerd in publieke "hub" kiosken voorzien van WiFi-stations, draadloze oplaadpunten en het weergeven van digitale informatie.

IoT-omzet nog marginaal

Mogelijk haalde Verizon vorig jaar een miljard dollar op uit zijn IoT-activiteiten, een verdubbeling ten opzichte van 2015. Over Q3 2016 rapporteerde Verizon een IoT-omzet van 217 miljoen dollar, een stijging van bijna een kwart op jaarbasis. Het gros van de omzet wordt nog altijd gehaald uit telematics / connected cars. 

Mobiele operators haalden vorig jaar zo'n 11 miljard euro aan omzet  afkomstig van het Internet of Things. Dat voorspelde Berg Insight onlangs nog in een nieuw verschenen onderzoek. Voor dit jaar verwacht Berg Insight dat een select aantal providers afzonderlijk een miljard euro aan omzet realiseren over 12 maanden. In 2017 zullen er meer dan een half miljard IoT-verbindingen wereldwijd zijn, al blijft de omzet hieruit nog redelijke marginaal. 
tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe