0
Mobiel

Visa maakt ook wearables 'Visa Ready'

vrijdag 26 februari 2016 | 17:04 CET | Achtergronden

Visa breidt het 'Visa Ready' programma uit naar het Internet of Things, zoals horloges of wearables waar een chip in komt te zitten voor betalingen. In samenwerking met Honda toonde het kaartnetwerk op het Mobile World Congress ook een auto met een betaaloptie voor tanken of parkeren. Telecompaper sprak in Barcelona met Daniël van Delft, Country Manager Nederland van Visa.

Visa Ready is een programma voor de integratie van betalingen in producten en diensten. Visa werkt samen met makers van (mobiele) betaalterminals en producenten van NFC-apparaten. Al het verkeer met het betaalplatform wordt beveiligd met een Token Service om de betaalgegevens veilig te houden.

Een consortium van bedrijven, zoals Accenture, Coin, Giesecke & Devrient, Fit Pay en Samsung draagt bij aan de ontwikkeling van producten door allerlei bedrijven. Coin heeft een module ontwikkeld met NFC en beveiligde chip, die kleiner is dan een munt van 1 euro. Hij kan worden verwerkt in een sleutelhanger, smartphonecase of mouw van een jas.

Contactloos tanken

Tijdens het MWC toonde Visa een toepassing voor de auto-industrie. De Honda HR-V heeft een head unit die draait op een aangepaste versie van Android 4.x. Het dashboard geeft aan wanneer de tank bijna leeg is en toont benzinestations op de kaart.

De bestuurder kan bij een tankstation een bedrag of een volle tank afrekenen zonder de auto te hoeven verlaten – mits een medewerker van het tankstation de auto tankt. De in de VS ontwikkelde dienst voor contactloos tanken is dan ook bedoeld voor extreme hitte of kou. En op het scherm in het dashboard kan en zal ook een kortingsbonnetje verschijnen voor een snack.

Met een parkeerapp (in dit geval ParkWhiz) is ook betaald parkeren ontwikkeld. Vanaf het dashboard kan de parkeermeter worden gestart en weer gestopt. Parkeren lijkt een kansrijke toepassing, maar welke dingen wel en niet werken, is niet op voorhand duidelijk.

Daarnaast krijgt elke app die een automerk zelf ontwikkelt, concurrentie van apps in Android Auto of Apple CarPlay. Het is onontkoombaar dat automerken beide systemen gaan aanbieden.

Voor Visa is dat ook van ondergeschikt belang, vertelt Van Delft. Visa biedt open API's waarmee andere bedrijven aan de slag kunnen. Hij ziet minder in gesloten systemen die de gebruiker in een bepaalde richting duwen, of duurder zijn. Hij zegt dat Nederlanders zich goed informeren en heel bewust omgaan met hun betaalgegevens en transactiegegevens.

Hij vertelt via Visa Ready elk apparaat een betaalfunctie kan krijgen, zeker waar het gaat om vaste patronen, zoals online boodschappen bestellen, openbaar vervoer of de sportclub. Het netwerk faciliteert de betalingen voor een groeiend aantal “xPay” wallets. Visa wil daarin ‘de enabler’ zijn en benadrukt dat betalen met Visa veilig is en wereldwijd mogelijk.



tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe