0
Mobiel

Vodafone IoT gaat van connected services naar smart solutions

donderdag 9 november 2017 | 08:13 CET | Achtergronden

Vodafone maakte deze week de lancering van een nieuw IoT-platform voor consumenten bekend. Het 'V by Vodafone'- platform moet consumenten in staat stellen miljoenen connected devices aan te sluiten op het IoT-netwerk van de provider, momenteel het grootste wereldwijd met ruim 60 miljoen verbindingen. Het aanbod omvat een connected car dongle, een 4G beveiligingscamera, een locatie- en activiteitentracker voor huisdieren en een locatietracker voor tassen. Een veelzijdig aanbod dat sowieso, op de juiste manier onder de aandacht gebracht, kan bijdragen aan het bewustzijn ten aanzien van smart home. 

Op de ontluikende consumer IoT-markt kan Vodafone zich beroepen op een lang track record in Enterprise IoT, waarvoor de provider oplossingen biedt voor een groot aantal sectoren waaronder retail, consumer electronics, healthcare en automotive. Momenteel is Vodafone Group bezig met de ontwikkeling van een IoT-marktplaats voor grootzakelijke klanten die het mogelijk maakt om zelf hun IoT-oplossingen te ontwikkelen, gebaseerd op het ThingWorx platform van PTC.

Automotive is één van de belangrijkste pijlers van Vodafone’s IoT business. Dit vloeit voort uit de aankoop van Cobra Automotive Technologies, nu Vodafone Automotive, in 2014 voor 145 miljoen euro. Sowieso geldt dat de overall omzet uit IIoT (Industrial IoT) zo’n 20 procent per jaar groeit waarbij het traditionele M2M (simkaarten op traditionele mobiele netwerken) plaats maakt voor slimmere, digitale industriële oplossingen.

Plug-and-play

IoT is niet langer louter een industrial business, stelt Vodafone. De technologie van Vodafone Automotive, die al sinds 2002 wordt aangeboden in Europese voertuigen, wordt bijvoorbeeld nu gebruikt in V-Auto, onderdeel van het onlangs gelanceerde portfolio V by Vodafone. De plug-and-drive dongle wordt slechts binnen enkele seconden in een voertuig geïnstalleerd en is na enkele minuten volledig geconfigureerd. De oplossing biedt features zoals Auto SOS, Find My Car en de veiligheidsmodule Safety Score.

Naast V-Car omvat V by Vodafone de oplossingen V-Camera, een 4G HD mobile security camera die automatisch verbinding maakt met het IoT-netwerk van de provider en consumenten in staat stelt 24/7 en locatie-onafhankelijk hun thuisomgeving via een 3G- of 4G-netwerk te monitoren. Ook tot het portfolio behoren V-Pet, een location & activity tracker voor honden en katten, en V-Bag, een bagagetracker die verlies en diefstal moet reduceren.

Managen vanuit een interface

De producten binnen het V by Vodafone-portfolio kwamen tot stand na internationaal onderzoek onder 15.000 consumenten in Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Los van de producten biedt Vodafone een out-of-the-box verbinding met het internationale Vodafone IoT-netwerk in 32 landen.

V by Vodafone belooft consumenten hun connected devices te managen vanuit één interface waar dan ook ter wereld. Vodafone levert bij zijn oplossingen standaard een een dedicated IoT ‘V-Sim by Vodafone’ en de ‘V by Vodafone’ smartphone app, die een overzicht biedt van alle IoT producten die bij een account geregistreerd staan.

Smart home, smart living goed vertrekpunt

Vodafone is niet nieuw in consumer IoT. De voorbije jaren lanceerde de provider diverse producten die zich vooral richtten op tracking. Een voorbeeld is de Smart Summer-propositie die in augustus vorig jaar werd gepresenteerd: een aantal IoT-toepassingen gelanceerd die consumenten kunnen gebruiken wanneer zij op vakantie gaan. Onder deze ‘Smart Summer’concepten vallen toepassingen die helpen bij bij bescherming tegen UV-straling, de veiligheid van kinderen op het strand en bij het lokaliseren van zoekgeraakte bagage.Het ging destijds vooralsnog om 'proof of concept' producten.

Serieuzer was de overeenkomst die Vodafone eind vorig jaar sloot met Conneqtech voor het leveren van IoT-connectiviteit om fietsen op afstand te beheren en te beveiligen. Conneqtech ontwikkelde een platform voor connected bikes, inclusief een app, en werkt samen met AXA Bike Security, toeleverancier van een aantal grote (inter)nationale fietsfabrikanten zoals Accell.

Vertaalslag naar smart solutions

Met V by Vodafone maakt Vodafone nu duidelijk de vertaalslag van connected services naar smart solutions. Het is de vraag of alle producten uit het aanbod hun weg naar het grote publiek zullen vinden en lijken V-Car en V-Camera de meest waarschijnlijke kanshebbers vanwege hun toegevoegde waarde op het gebied van verkeersveiligheid en security.

Tot dusver slaagden weinig providers er in consumer IoT-oplossingen breed onder de aandacht te brengen, al lijkt smart home / smart living vanuit de asset klantrelatie een mooi startpunt voor het annexeren van het bredere IoT-ecosysteem. Vodafone bekijkt momenteel de mogelijkheden om de nieuwe oplossingen te introduceren in Nederland. Eent tijdsplanning werd daarbij niet gegeven. Voor volgend jaar belooft Vodafone Group nieuwe IoT-categorieën, evenals een nieuwe online product-marktplaats.

Vodafone Xone

Overigens zette Vodafone Nederland zijn incubator Vodafone Xone in april van dit jaar stop nadat deze begin 2017 in het leven werd geroepen om innovatie te versnellen. Eén van de producten uit de koker van Vodafone Xone was drivexone, een slim en veilig plug-and-play apparaat voor in de auto waarmee gebruikers de locatie van hun voertuig kunnen achterhalen. "Het product is heel enthousiast ontvangen door onze klanten. Toch hebben we deze stopgezet omdat we de dienst willen optimaliseren en in de toekomst in een meer geïntegreerd platform willen aanbieden," licht woordvoerster Alexis van Liebergen toe. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe