0
Mobiel

Consumentenbond schiet te ver door in haar strijd om updates

dinsdag 12 december 2017 | 16:19 CET | Marktcommentaren
Samsung is vandaag door de Consumentenbond publicitair op de vingers getikt. De Consumentenbond adviseert Nederlandse consumenten om de Samsung Galaxy S7, Galaxy S7 Edge en Samsung Galaxy J3 (2016) niet meer aan te schaffen. De ondersteuning voor deze toestellen zou in maart 2018 zou verlopen. Door Samsung eruit te pikken, is de berichtgeving echter gekleurd. De Consumentenbond doet aannames die niet blijken te kloppen. Bovenal maakt de consumentenorganisatie Samsung tot  zondebok voor de steken die andere smartphone-fabrikanten op dit gebied (hebben) laten vallen. 

De toonzetting van de berichtgeving is opmerkelijk. Tot nu toe heeft de Consumentenbond via juridische wegen nog niet kunnen bereiken waar de bond voor zegt te staan. Door de publiciteit op te zoeken, gooit de Consumentenbond het nu over een andere boeg, waarmee Samsung als voorbeeld wordt gesteld voor een vraagstuk dat industrie-breed bestaat. Over het algemeen kan echter gesteld worden dat juist bij een aantal andere smartphonefabrikanten, waaronder Huawei, LG, Alcatel en Wiko, een groter probleem is dan bij Samsung. De laatste is echter verreweg de grootste en bekendste fabrikant van Android-toestellen en aangenomen kan worden dat de Consumentenbond om die reden Samsung heeft uitgekozen.

'Smartphones moeten regelmatig updates ontvangen'

Al meer dan twee jaar strijdt de Consumentenbond ervoor dat smartphones die in Nederland worden verkocht regelmatig van software- en beveiligingsupdates worden voorzien. In de communicatie rondom deze campagne stelt de Consumentenbond dat smartphones die geen updates ontvangen al snel 'zeer onveilig' zijn. Het is de Consumentenbond een doorn in het oog dat veel smartphonefabrikanten het niet zo nauw lijken te nemen met het ontwikkelen en uitbrengen van software- en beveiligingsupdates.

In eerste instantie is de Consumentenbond in overleg gegaan met smartphoneproducenten om een beter update-beleid af te dwingen. Dit leverde onvoldoende resultaat op, waarschijnlijk omdat het updatebeleid niet in Nederland wordt bepaald, maar op de hoofdkantoren van ieder smartphonemerk. De Consumentenbond heeft begin 2016 haar toon verhard en spande een kort geding tegen Samsung aan om een beter updatebeleid af te dwingen. Het kort geding werd afgewezen omdat volgens de rechter de urgentie ontbrak. Daarop heeft de Consumentenbond in november 2016 een nieuwe dagvaarding aan het adres van Samsung uitgebracht om haar eisen in een normale rechtszaak alsnog toegewezen te krijgen. Hangende deze rechtszaak heeft de Consumentenbond daar bovenop nu dus haar negatieve aankoopadvies uitgebracht.

Praktijk is genuanceerder

In haar berichtgeving meldt de Consumentenbond dat de ondersteuning voor de aangehaalde toestellen in maart 2018 afloopt. De bond suggereert daarmee dat consumenten na die datum door Samsung aan hun lot worden overgelaten en geen verdere updates meer ontvangen. De waarheid is echter wat genuanceerder.

Samsung heeft afgelopen jaren een langere ondersteuning doorgevoerd, vooral voor de high-end toestellen. De modellen uit de Galaxy S- en Galaxy Note serie ontvangen doorgaans twee tot 2,5 jaar updates naar hogere / nieuwere Android-versies. Daarnaast heeft Samsung de afgelopen jaren haar high-end modellen tot 3,5 jaar na introductie van beveiligingsupdates voorzien. Goede voorbeelden daarvan zijn de Samsung Galaxy Note 4 en Galaxy S6. 

Wat mag  consument redelijkerwijs verwachten?

Als het aan de Consumentenbond ligt, zouden alle smartphone tot vier jaar na introductie van software- en beveiligingsupdates voorzien moeten worden. Het ontwikkelen en uitbrengen van dergelijke updates is een kostbare aangelegenheid. In de TCO zit een aantal updates berekend, mag je van uitgaan. Tenzij de verkoopprijs per toestel verder omhoog gaat, is het aantal updates echter eindig.

In Duitsland is deze trend overigens wel zichtbaar in het zakelijke segment. Voor zakelijke gebruikers heeft Samsung duurdere uitvoeringen van de Galaxy S8 uitgebracht en 'verkoopt' daarbij de belofte dat deze toestellen gedurende drie jaar na aankoop nog van software- en beveiligingsupdates voorzien worden.

Zijn die updates noodzakelijk?

Binnen het Android besturingssysteem zijn twee soorten updates te onderscheiden: software updates naar hogere Android versies en beveiligingsupdates met patches en oplossing voor aangetroffen kwetsbaarheden. 

Beveiligingsupdates zijn feitelijk het belangrijkst. Deze verhelpen grote en kleine kwetsbaarheden die potentieel misbruikt zouden kunnen worden door kwaadwillenden. Het is echter niet zo dat een toestel dat niet alle beveiligingsupdates heeft ontvangen direct onveilig is. Iedere volgende beveiligingsupdate bevat daarnaast ook alle vorige beveiligingsupdates, dus fabrikanten hebben de keuze bijvoorbeeld één keer per kwartaal of één keer per half jaar een beveiligingsupdate uit te brengen als alternatief voor maandelijkse updates.

Als een toestel geen updates ontvangt naar hogere Android versies, maakt dat het nog niet tot een slecht toestel. Hogere Android versies brengen doorgaans vooral nieuwe functies en mogelijkheden met zich mee, maar uiteraard moet daar ook hardwarematige ondersteuning voor zijn. Het enige probleem dat zou kunnen optreden is dat bepaalde apps na verloop van tijd niet meer functioneren op lagere Android versies.  

Fabrikanten kunnen communicatie verbeteren

De druk van de Consumentenbond laat smartphonefabrikanten nu wel inzien dat zij beter en duidelijker moeten communiceren over hun update beleid. De Consumentenbond zou dat beter communiceren eerder als uitgangspunt moeten hanteren dan het opleggen van 'uitrolverplichtingen'. Bij aanschaf van een smartphone zou duidelijk moeten zijn hoe lang dit toestel (nog) van updates voorzien zal gaan worden en welke updatefrequentie gebruikers kunnen verwachten. 

Geconcludeerd kan worden dat de Consumentenbond maar een deel van het verhaal vertelt en met Samsung net een partij aanpakt die nagenoeg het beste updatebeleid erop na houdt. Het schort vooral aan de communicatie waarmee de consument wellicht beter geholpen zou zijn.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe