0
Algemeen

EQT kan kabelmarkt ex-Ziggo consolideren

vrijdag 17 november 2017 | 13:29 CET | Marktcommentaren
RBCIF verkoopt CIF Holding en CAIW Holding aan EQT Infrastructure III, een fonds van de Zweedse investeerder EQT. Het gaat om passieve en actieve kabel/FTTH-infrastructuur en dienstverlening, zowel retail (Caiway) als wholesale (o.a. Fiber NL/M7 en Solcon/KPN). De assets worden gecombineerd met die van het eerder overgenomen Delta, eveneens bestaande uit een netwerk (Delta) en diensten (ZeelandNet en energie). De 800 opstelpunten die voorheen deel uitmaakten van de portfolio zijn overigens recent verkocht aan ABP.

Het gaat om in totaal 350.000 adressen, inclusief ondernemingen. Deze zijn verspreid over Nederland en omvatten de footprint van een aantal overgenomen kabelbedrijven, aangevuld met nieuwe glasvezelnetwerken in buitengebieden, inclusief onder handen werk in bijv. Asten/Someren. Het geheel krijgt een nieuw managementteam onder leiding van Marco Visser (voorheen Delta, M7, KPN).

Kan EQT de kabelmarkt ex-Ziggo consolideren?

De fondsbeheerder, RBCIF, vond het blijkbaar tijd om het fonds niet meer te verlengen. Door uit te stappen stelt het EQT in de gelegenheid om enige consolidatie te doen op de Nederlandse markt, buiten KPN en VodafoneZiggo.

We kunnen concluderen dat de dienstenaanbieder Caiway niet langer te koop staat. De ISP paste niet binnen de portfolio van CIF, maar wel binnen die van EQT. Daarnaast kunnen we niet uitsluiten dat de laatste onafhankelijke kabelbedrijven in Nederland (Rekam, Kabelnoord, SKV, Kabeltex, Pijnacker, Edam-Volendam, Bleiswijk, KT Waalre) zich bij EQT aansluiten. Blijkbaar wilde men niet verkopen aan Ziggo of CIF, maar wellicht boezemt EQT meer vertrouwen in als het gaat om het uitvoeren van een strategie voor de lange termijn.

Meer kapers op de kust voor infrastructuur

De portfolio van EQT laat zien dat men in het TMT-segment vaak kiest voor glasvezelbedrijven, zoals het Spaanse Adamo. Ook datacenters en software- en IT-bedrijven zitten in portefeuille.

Nederland mag zich verheugen in toenemende belangstelling voor (passieve) infrastructuur van uiteenlopende partijen zoals EQT en pensioenfondsen maar ook Cellnex en Antin (Eurofiber). Wordt vervolgd.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe