0
Algemeen

Fusie T-Mobile en Tele2 'no-brainer', gegeven schaalvoordelen, 5G en een window in de vergunningsvoorwaarden

donderdag 16 november 2017 | 14:20 CET | Marktcommentaren
Deutsche Telekom overweegt zijn Nederlandse dochter T-Mobile NL te laten fuseren met Tele2 NL of naar de beurs te brengen. CEO Timothy Hoettges was hier open over tijdens een congres in Barcelona. De kans op een fusie lijkt ruim boven de 50 procent te liggen, om uiteenlopende redenen. De partijen kunnen de schaalgrootte goed gebruiken, 5G staat voor de deur en gelet op de vergunningsvoorwaarden is het een kwestie van 'nu of nooit'.

Onduidelijk is hoe een fusie eruit zou zien. Hoe zou de eigendomsverhouding worden en wie krijgt de zeggenschap? Duidelijk is wel dat T-Mobile meer assets (netwerk, klanten) in te brengen heeft dan Tele2.

Onverwacht komt het bericht niet:

  • Deutsche Telekom geeft de voorkeur aan vast/mobiel-geïntegreerde dochters, zoals de PTT's die het in Oost-Europa bezit. Ook T-Mobile US kan aangemerkt worden als 'non-core', nu een fusie met Sprint definitief van de baan lijkt te zijn.
  • DT heeft T-Mobile NL, samen met enkele andere assets (Deutsche Funkturm, Deutsche Telekom Capital Partners, het BT-belang, Scout24, Ströer) op afstand gezet in een divisie Group Corporate Development (GCD).
  • Twee jaar geleden stond T-Mobile NL te koop. Volgens berichten werd het bedrijf op 5 miljard euro gewaardeerd. Nadat het de prijs had laten zakken tot 3,6 miljard en er nog geen koper voor te vinden was, stopte DT in februari 2016 met de verkoop. Door nu te speculeren over een beursgang, bewandelt men een zogenoemd 'dual track', waardoor de onderhandelingspositie ten opzichte van Tele2 sterker wordt. Maar wij gaan ervan uit dat een fusie de voorkeur heeft boven een beursgang.
  • Ook Tele2 heeft laten doorschemeren uit te zijn op een fusie. CEO Alison Kirkby zei enkele kwartalen geleden "we are big fans of consolidation".

Dat is echter niet alles.

  • Financieel zijn er voor beide partijen redenen via een fusie schaalgrootte te realiseren, al geldt dat veel meer voor Tele2 (zie onder). De prijzen dalen, KPN en VodafoneZiggo dicteren de markt met hun multiplays en in 2019 is een veiling gepland. De veilingvoorwaarden en reserveprijzen zijn nog niet bekend, maar de ACM stelt voor daarbij caps te hanteren op het te verwerven spectrum. Het risico ontstaat dat één van de huidige vier MNO's achter het net vist. Consolidatie naar drie operators leidt waarschijnlijk tot een lagere spectrumprijzen.
  • Consolidatie van vier naar drie operators is door 'Europa' in een aantal landen geblokkeerd. De marktposities van T-Mobile NL en Tele2 NL, in combinatie met het bovenstaande, zullen de overheden waarschijnlijk milder stemmen.
  • Last but not least: van begin 2018 tot eind 2019 ontstaat een 'window' waarin consolidatie mogelijk is. De 4G-vergunningen verhinderen een fusie van vergunninghouders tot eind 2017 en de '5G-veiling' van 2019 zal dat waarschijnlijk doen vanaf eind 2019.

Tot besluit bekijken we de financiële stand van zaken bij beide operators, nu de Q3-cijfers bekend zijn.

Tele2 NL nog geen break-even

In mobiel wint Tele2 klanten en de ARPU is min of meer stabiel op 17,20 euro. In Q3 2017 werd de omzetgroei uit mobiel echter negatief, voor het eerst sinds Q1 2012. De mobiele EBITDA heeft nog altijd geen break-even bereikt. Er is wel sprake van enige verbetering, zoals ook de capex afneemt. Daardoor verbetert de vrije kasstroom, maar deze was in Q3 2017 opnieuw negatief (-16,5 mln euro). Volgens de eigen plannen wordt de EBITDA in Q4 2017 positief, maar als dat al lukt, dan is het rijkelijk laat.

Tele2 is nog altijd bezig zijn 4G-netwerk aan te leggen, met voltooiing gepland medio 2018. De cumulatieve investeringen (capex) in mobiel staan thans op 411 miljoen euro (excl. kosten 4G-spectrum van 160 mln euro). De cumulatieve vrije kasstroom staat over dezelfde periode op -593 miljoen. En dat ondanks de positieve bijdrage van de bestaande mobiele activiteiten (pakweg 3 miljoen per kwartaal). Dat geeft een idee van de kosten (opex en capex) van het opbouwen van een eigen mobiel netwerk.

Verwaarlozing van de vastelijnsdiensten heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat vaste telefonie, breedband en televisie steeds minder de 'cash cow' zijn die het voorheen waren. Ten tijde van de 4G-veiling, in Q4 2012, genereerden deze activiteiten een vrije kasstroom van 27,2 miljoen euro, een belangrijke financieringsbron voor het aan te leggen 4G-netwerk. In Q3 2017 was de vrije kasstroom uit het vaste net gedaald tot slechts 5,4 miljoen euro.

T-Mobile NL: gezond

T-Mobile leidt de markt als het gaat om 'net additions' op de postpaidmarkt. Dat kon een omzetdaling in Q3 2017 echter niet verhnderen. Die werd veroorzaakt door regulering (roam-like-at-home, termination en de Wft die voor een verschuiving naar SIM-only zorgt) maar ook door prijsdruk. De postpaid ARPU daalde naar (afgerond) 22 euro (-15%) en de prepaid ARPU naar 3 euro (-25%). Het 'unlimited' aanbod (35 euro per maand) zou een positief effect op de ARPU hebben, door een aanzuigende werking op klanten die gewend zijn minder dan 35 euro per maand te betalen - vanwege de zekerheid (geen 'out-of-bundle' kosten meer). Daarvan is dus nog geen sprake. Wel gaat de churn de goede kant op, met 1,2 procent voor postpaid. Een paar jaar geleden was dat het dubbele.

T-Mobile NL heeft zijn vrije kasstroom de afgelopen jaren zien teruglopen. In 2012 ging het nog om bijna 100 miljoen per kwartaal, in Q3 2017 was dit gedaald tot 50 miljoen. Met een EBITDA-marge van 30 procent is dit echter geen noodlijdende onderneming.
tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe