0
Mobiel

Google's Pixel maakte goede kans, marketing doorslaggevend

dinsdag 11 oktober 2016 | 12:34 CET | Marktcommentaren
Google spendeerde in de eerste dagen na de lancering van zijn Pixel-smartphones binnen enkele dagen miljoenen aan tv-advertenties om zijn eigen smartphones direct onder de aandacht te brengen bij de eindgebruiker.  Naar verwachting zal Google enkele honderden miljoenen dollars hebben gereserveerd voor de marketing van zijn Pixel-smartphones. Geen uitzondering, maar regel op de felbevochten smartphonemarkt. 

De lancering van Google’s eerste zelf ontworpen smartphone plaatst het bedrijf in directe concurrentie met Samsung en Apple, beiden zeer actief met de marketing van hun devices. En dan is er nog Huawei, dat de voorbije jaren fors investeerde in de ontwikkeling van zijn merk, wat het Chinese bedrijf een return van bijna tien procent marktaandeel wereldwijd opleverde.

Hoewel waarschijnlijk het bekendste technologiemerk ter wereld, ligt de keuze voor Google als toestelmaker niet erg voor de hand. Het is nog altijd of Samsung of Apple en sinds enkele jaren Huawei als ‘redelijk’ alternatief voor het topsegment. En terwijl Google in de markt voor mobiele besturingssystemen onbetwist marktleider is met Android, zijn het de afgelopen jaren uiteindelijk de fabrikanten geweest die smartphones via kostbare marketingcampagnes succesvol in de markt wisten te zetten.

Niet iedereen is daarin overigens even succesvol geweest. Er zijn genoeg voorbeelden bekend van mobiele producten, software en diensten die met een flinke marketingpush richting consument zijn geschoven, maar nooit zijn aangeslagen. Denk bijvoorbeeld aan het monsterverbond Microsoft-Nokia uit 2011, dat zich ondersteund door forse budgetten zich met Windows Phone/Lumia positioneerde als het alternatief voor Android en iOS, maar daar jammerlijk in faalde.  Of aan BlackBerry, dat zich via het groots aangekondigde BlackBerry OS 10 opnieuw wilde uitvinden, maar zich flink verkeek op de aantrekkingskracht van zijn concurrenten. 

Motorola, Nexus

Google zelf kent het klappen van de zweep via de aankoop van Motorola Mobility in 2011. Met de overname leek Google vooral Apple en RIM (nu BlackBerry) te willen kopiëren door de succesvolle combinatie van software en hardware. Uiteindelijk bleek Motorola vooral een blok aan het been van Google: er worden aanhoudend verliezen geleden en duizenden medewerkers krijgen ontslag. Motorola Mobility werd begin 2014 overgenomen door het Chinese Lenovo voor 2,9 miljard dollar nadat het enkele jaren eerder voor 12,5 miljard dollar door Google was aangekocht. Google had zich duidelijk verkeken op het maken van eigen smartphones.

In samenwerking met onder meer Samsung en HTC ontwikkelde Google eigen Nexus-smartphones, een lijn die bestaat acht toestellen die sinds 2011 zijn gelanceerd. Nexus (2010 – 2016) diende voornamelijk als voorbeeld voor hoe Android-telefoons zouden moeten worden gemaakt (de ‘pure’ Android-ervaring), maar de reference designs vonden hun weg naar slechts een klein aantal gebruikers. Hoeveel maakte Google nooit bekend en de vraag is of zijn Pixel-smartphones niet hetzelfde lot zullen ondergaan.

Natuurlijk, de Google Pixel-smartphones bieden onderscheidende features waarbij artificial intelligence (AI) en virtual reality (VR) een centrale rol is toebedeeld via Google Assistent en Daydream. Ook diverse smart home-apps moeten consumenten over de streep trekken. Zowel AI als VR, en wat dat betreft ook smart home, komen pas net uit de startblokken en de uptake van dergelijke diensten is nog beperkt dus daar ligt nog een grote uitdaging. 

Een grotere uitdaging voor Google zal zijn om zichzelf neer te zetten als het alternatief voor de heersende klasse. Dat vraagt vooral om heel veel marketingdollars, al zijn die niet altijd een garantie voor succes. De bewegingsruimte is met tal van noemenswaardige concurrenten immers beperkt.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe