0
Breedband

Hoe KPN en T-Mobile de impasse in Segbroek kunnen doorbreken - 10 vragen en antwoorden

woensdag 13 mei 2020 | 11:21 CET | Auteur: Tim Poulus | Marktcommentaren
T-Mobile NL en KPN botsen op de glasvezelmarkt in de Haagse wijk Segbroek. T-Mobile is bijna klaar met 32.000 aansluitingen in de wijk. Onduidelijk is of er nog onderhandeld wordt of dat KPN inmiddels de aanleg van zijn eigen netwerk hervat heeft. Mede op basis van gesprekken met insiders vatten wij de situatie samen aan de hand van 10 fundamentele vragen. Tevens komen we tot twee aanbevelingen: KPN ziet af van het overschakelen op PON-technologie en houdt het bij de oorspronkelijke Reggefiber-technologie (point-to-point actief ethernet); in ruil daarvoor komen de partijen tot een 'co-investment' overeenkomst om de lasten voor KPN te verlichten.

Vraag 1: waarom verglaast KPN zijn netwerk?

Antwoord: het is een moderniseringsslag die leidt tot een beter netwerk. De up- en downloadsnelheden liggen hoger en de kosten van onderhoud zijn aanmerkelijk lager dan die van een kopernetwerk. Bovendien dwingt de markt (lees: Ziggo) KPN tot actie omdat het anders achterop raakt op de breedbandmarkt.

Vraag 2: op welke manier is T-Mobile actief op de glasvezelmarkt?

Antwoord: T-Mobile bouwt een 'actief' netwerk en laat de aanleg van een 'passief' glasvezelnetwerk over aan partner Primevest en mogelijk andere investeerders. De partijen besteden het werk uit aan VolkerWessels Telecom, met Primevest als eigenaar van het glasvezelnetwerk en T-Mobile als eigenaar van het actieve netwerk. Daarnaast treedt T-Mobile op als exploitant en biedt als zodanig zowel wholesale- als retaildiensten aan. Het heeft inmiddels een reeks service providers aangetrokken om diensten te verlenen op dit open netwerk. Primevest is een investeerder zonder beheersactiviteiten, die het overlaat aan VWT en T-Mobile.

Vraag 3: waarom leggen service providers FTTP-netwerken aan?

Antwoord: primair draait het om een hogere marge. Met een eigen netwerk dalen de operationele kosten (opex) en stijgt de EBITDA-marge. De ervaring leert: met grofweg 10 tot 20 punten. Daar komt een hogere capex voor in de plaats. Uit onderzoek van Telecompaper op de Europese markt blijkt dat de bottom line (vrije kasstroom) tamelijk ongevoelig is voor de keuze tussen wel (hoge capex, lage opex) of niet (andersom) een eigen netwerk aanleggen.

Zo komen we bij de tweede reden: met een eigen netwerk heeft de service provider maximale controle over de diensten (innovatie, snelheden, abonnementen, prijzen).

Vraag 4: en wat is de reden voor T-Mobile?

Antwoord: de situatie met T-Mobile is iets gecompliceerder. T-Mobile beschikt zelf beperkt over eigen infrastructuur. Een groot deel van de mobiele masten is door moederbedrijf Deutsche Telekom ondergebracht bij T-Infra en Primevest bezit het passieve glasvezelnetwerk in Segbroek. Verder zijn de redenen dezelfde (vraag 3): de  marge stijgt omdat Primevest lagere wholesaltarieven rekent dan KPN Wholesale en met een eigen actief netwerk geeft T-Mobile volledige controle over de diensten.

Vraag 5: is het noodzakelijk een eigen actief netwerk te bezitten?

Antwoord: nee, wholesaletoegang is ook mogelijk op een 'hoger' netwerkniveau, zonder eigen apparatuur (WBA en VULA-diensten). Dit is aantrekkelijk voor kleinere partijen of aanbieders die zich vooral met hun merk wensen te onderscheiden op de markt (dat geldt vooral de zakelijke markt). Voor partijen met de ambitie de directe concurrentie met KPN en VodafoneZiggo aan te gaan, is het aantrekkelijk zelf de apparatuur te bezitten, ofwel wholesaletoegang te kopen op ODF-niveau (toegang tot de ODF-centrale). Zie vraag 3. Waar KPN diensten aanbiedt op glasvezelnetwerken van derden, bouwt het dan ook zelf zijn eigen actieve netwerk.

Er is een overeenkomst met wholesalepartijen op de mobiele markt. Sommige bouwen hun eigen actieve netwerk en worden daardoor een 'Full MVNO'.

Vraag 6: waarom verkleint KPN de mogelijkheid voor derden om ODF-toegang af te nemen (het zogenoemde 'unbundling', ontbundeling, LLU of ULL)?

Antwoord: enerzijds omdat van deze dienst tot nu toe beperkt gebruikgemaakt is, anderzijds omdat KPN in zijn glasvezelnetwerk wil overstappen op een nieuwe technologie die unbundling niet direct toelaat (zie bijv. Iskratel: "A replication of P2P-style LLU is not feasible for GPON technology since GPON uses a shared physical medium"). Daar komt nog bij dat KPN sinds kort gedereguleerd is en dus volledig vrij is in dergelijke keuzes.

Daar staat tegenover dat T-Mobile al in 2018 bekendmaakte zijn actieve netwerk te willen verdubbelen van 1,1 naar 2,2 miljoen aansluitingen. In onze optiek is dat één van de 'un-carrier' initiatieven van T-Mobile. Door het besluit van KPN is deze potentiële markt gereduceerd tot 1,46 miljoen lijnen, van voorheen 2,76 miljoen.

Vraag 7: waarom legt zowel KPN als Primevest een FTTP-netwerk aan in Segbroek?

Antwoord: Primevest koos Segbroek uit als eerste project omdat de wijk relatief eenvoudig te verglazen is en omdat er sprake is van grote diversiteit qua afnemers en bebouwing.

KPN wil op den duur zijn volledige netwerk verglazen. Boze tongen beweren dat KPN juist nu voor Segbroek kiest om Primevest af te schrikken de Nederlandse FTTP-markt überhaupt te betreden.

Vraag 8: kunnen Primevest en KPN samenwerken?

Antwoord: Primevest wil principieel voorkomen dat er straks drie gigabitnetwerken beschikbaar zijn: de kabel, KPN en Primevest (of andere partijen, zoals E-Fiber). Door 'overbuilding' van FTTP van KPN daalt de verwachte bezettingsgraad van het netwerk te ver om een redelijke return te kunnen genereren. Samenwerken kan als de partijen overeenkomen op welk netwerkniveau. Dat kan variëren van 'trench sharing' (twee afzonderlijke netwerken die uitsluitend samenwerken bij het graven) tot wholesale (één van beide bezit het netwerk, de ander beschikt erover met een wholesale-overeenkomst). Het eerste model is op enkele plaatsen in Nederland in gebruik en leidt feitelijk tot het gevreesde 'overbuilding'.

Vraag 9: waarom komt het niet tot een samenwerking tussen Primevest en KPN?

Antwoord: er is sprake van een patsteling. De partijen spreken elkaar enigszins tegen maar het is mogelijk dat het alsnog tot een deal komt. Voor alle partijen is het van het grootste belang om slechts één passief netwerk aan te leggen. Idealiter bouwen de service providers (T-Mobile en KPN) daarop hun eigen actief netwerk.

Voor Primevest is het binnenhalen van KPN als wholesaleklant (naast T-Mobile) heel belangrijk omdat het merk KPN Retail garant staat voor een veel grotere toeloop dan het merk T-Mobile (en de wholesaleklanten van T-Mobile) en dus bijdraagt aan een veel betere bezettingsgraad.

Het enigszins banale probleem is dat KPN schijnbaar zaken wenst te doen met Primevest, dat de exploitatie echter volledig heeft uitbesteed aan T-Mobile. Primevest heeft geen 'afdeling' voor het leveren van wholesalediensten (zie vraag 2).

Vraag 10: hoe kan de impasse doorbroken worden?

Antwoord: voor optimale concurrentie moet T-Mobile streven naar een landelijk actief netwerk, naast dat van KPN. KPN kan bewijzen dat het de wholesale-markt serieus neemt door het besluit om over te schakelen op PON-technologie te herzien en de keuze van het voormalige Reggefiber (point-to-point actief ethernet) te handhaven voor alle toekomstige glasvezelnetwerken. Alleen zo kan KPN laten zien dat de rol van een partij zoals T-Mobile echt gelijkwaardig is aan die van KPN Retail. Het zou goed zijn voor de concurrentie in Nederland en natuurlijk ook voor de toeleveranciers van apparatuur.

KPN zou hiermee het kostenvoordeel van PON vaarwel zeggen, iets wat opgevangen zou kunnen worden door Primevest uit te nodigen als 'co-investor'. Samen zouden KPN en Primevest (en eventueel andere investeerders) de netwerkinvesteringen kunnen dragen, in ruil voor een minderheidsbelang in het netwerkbedrijf. Er zou meer kapitaal beschikbaar komen voor de verglazing en alleen de bouwcapaciteit op de Nederlandse markt zou nog een bottleneck vormen in het ontstaan van een tweede gigabitnetwerk (naast dat van Ziggo).


 


Dit artikel is een opinie van Telecompaper.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Vast
Bedrijven: Deutsche Telekom / E-Fiber / Iskratel / KPN / Reggefiber / T-Mobile Nederland / VodafoneZiggo / VolkerWessels Telecom / Ziggo
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe
Dit artikel is onderdeel van dossier(s)

FTTH


Reacties

Tim Poulus, Een mooi stuk. Het is jammer om te zien dat er een impasse is zoals je beschrijft bij deze case. Maar er zijn natuurlijk meer voorbeelden in Nederland. Ik ben het helemaal eens over je suggestie over co-invest. Alleen is het volgens de EU wetgeving bedoeld voor stimulus in de zogenaamde witte gebieden. Ik ken de wijk segbroek niet helemaal, maar je schrijft dat deze wijk gekozen is, omdat er diversiteit en veel aansluitingen makkelijk te realiseren zijn. Dat lijkt me niet de definitie van een wit gebied. Daar is de definitie moeilijk aansluiten en hoge Capex. Daarbij komt ook nog dat Berec het EECC stuk nog niet helemaal heeft geïmplementeerd en je als marktpartij niet helemaal zeker bent of het aangemerkt mag worden als co-invest. De wet is wel duidelijk op dit gebied, maar de handhaving kan per land verschillen. Een voorbeeld waar marktpartijen co invest hebben opgepakt is in duitsland EWEtel en Deutsche Telecom. Waar de mededingings- autoriteit juist op de rem trapt over de ze samenwerking of het nu co-invest is of niet. Daar heeft niemand wat aan, want dan komt uitrol tot een stop. Dus ook wholesale afspraken kunnen niet zomaar gemaakt worden tussen die 2 partijen zonder dat daar achteraf toetsing kan plaatsvinden door onze mededings autoriteit over mogelijke kartel afspraken ook al zijn ze beide nu niet gereguleerd door de ACM. Kan de mededinging wel gaan toetsen alleen op een regio of markt gebied. Dus zouden wholesale afspraken de markt kunnen blokkeren voor derden. Het is altijd een uitdaging dat zaken niet zondemeer onder 1 wetgeving vallen. Het valt namelijk niet alleen onder de Telecom wetgeving, maar ook onder andere wetgevingen zoals mededingingsrecht. Laten we hopen dat beide partijen KPN en Primevest elkaar kunnen vinden en overbuilding stopt.
Andrew van der Haar @ 15-5-2020 - 10:08


Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Focus FTTH: Ouder-Amstel op planning KPN NetwerkNL; overnames in Drenthe

Published 25 mei 2020 09:10 CET | Nederland
KPN heeft een overeenkomst getekend met de gemeente Ouder-Amstel voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. In navolging van de ...

KPN neemt FTTH-netwerk Giessenlanden over

Published 20 mei 2020 08:35 CET | Nederland
KPN heeft 100 procent van de aandelen in GiessenlandenNet B.V. overgenomen. Het glasvezelnetwerk omvat circa 6.500 adressen in de ...

Focus FTTH: Vraagbundeling Afferden, Deest en Puiflijk succesvol; KPN bereidt uitrol Wageningen voor

Published 18 mei 2020 08:47 CET | Nederland
Delta Fiber Netwerk gaat een glasvezelnetwerk aan leggen in Afferden, Deest en Puiflijk, alle gelegen in Druten. Tijdens de ...

T-Mobile NL-CEO Abilgaard: KPN blokkeert uitrol andere partijen op FTTH

Published 23 apr 2020 09:40 CET | Nederland | Update: 23 apr 2020 16:05 CET
Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland, stelt tegenover het FD dat KPN zijn verplichtingen niet nakomt om andere partijen ...

KPN bevestigt einde gesprekken met Primevest over Segbroek; T-Mobile houdt onderhandelingen open

Published 21 apr 2020 13:00 CET | Nederland
KPN hervat de aanleg van de verglazing van haar netwerk in het Haagse Segbroek. Nadat ook Primevest was begonnen, staakte KPN de ...

CBb vernietigt WFA: geen duopolie - maar stort dit T-Mobile in een existentiele crisis?

Published 19 mrt 2020 10:03 CET | Nederland
De ACM heeft een analysemethode ontworpen die door KPN en VZ voor de rechter is gebracht. Het CBb komt nu tot de conclusie dat de ...

Terugblik Q4: VodafoneZiggo en T-Mobile groeien ten koste van KPN, terwijl de sector voor existentiele keuzes staat

Published 04 mrt 2020 16:56 CET | Nederland
In ons webinar van 20 februari gaven wij een beknopt overzicht van de verrichtingen van de Nederlandse top 3 in het vierde ...

Primevest bouwt aan 'derde' infrastructuur, met T-Mobile als 'anchor tenant'

Published 07 feb 2020 10:06 CET | Nederland
Overigens moeten we vooropstellen dat Primevest niet alleen handelt. Het gaat vooralsnog om een enkel project (Segbroek in Den ...