0
Mobiel

Is Google Fiber in afwachting van 5G?

dinsdag 8 november 2016 | 09:04 CET | Marktcommentaren
Voorstanders van koper of glasvezel zullen het voorlopig niet eens worden. Terwijl de eerste groep vorderingen meldt op het gebied van G.fast en vectoring, gaat de tweede groep gestaag door met het aanleggen van FTTH. De visie van Google Fiber is nog steeds in nevelen gehuld. Het staken van de uitbreiding, waarbij het zich concentreert op de huidige ca. 10 steden in de VS, kan verschillende redenen hebben. Google Fiber zelf geeft geen volledig uitsluitsel. Wellicht heeft 5G er iets mee te maken.

Google Fiber is een belangrijk onderdeel van de Other Bets, die samen met Google de onderneming Alphabet vormen. Infrastructuur is weliswaar een andere activiteit dan een zoekmachine, maar er ligt in de VS een grote kans voor wie een positieve visie heeft op de kans van gigabitnetwerken. Het is daarom de vraag wat de volgende stap is van Google Fiber. Er is wel een zeker technologierisico, maar kopertechnologieën zoals G.fast en vectoring maken van FTTH niet een achterhaalde technologie.

G.fast

Ovum heeft de plannen van de operators wereldwijd opgeteld en denkt dat G.fast in de periode 2017 tot 2021 29 miljoen abonnees zal aantrekken. Swisscom en CenturyLink lopen met hun recente lanceringen enigszins voor de muziek uit. Intussen wordt gewerkt aan symmetrische bandbreedtes door bijvoorbeeld Sckipio en Adtran. En Nokia werkt aan de opvolgstandaard XG-Fast, waarmee 5 Gbps over een afstand van 70 meter haalbaar wordt. Bij Swisscom, dat Huawei als partner heeft, is dat beperkt tot 500 Mbps maar dan over een afstand tot 200 meter. Ook CenturyLink biedt maximaal 500 Mbps.

VDSL vectoring

'Super vectoring' van VDSL-lijnen verbetert het bereik. KPN test de oplossing van Nokia (Vplus), waarbij oorspronkelijk sprake was van 300 Mb/s op een afstand tot 200 meter. De SuperVector technologie van Huawei verbetert dit tot 300 Mbps op 300 meter. Gebruik van dergelijke lijnen door meer dan één partij is technisch lastig, met als gevolg een vrees voor hermonopolisering van de markt. VULA omzeilt dit, waardoor KPN in Nederland vectoring kan inzetten. In Duitsland moet Layer-2 bitstream de oplossing brengen.

FTTH

De aanleg van FTTH (of FTTP) gaat onverdroten verder en ook daar zijn nieuwe standaarden in ontwikkeling, zoals XG-PON, NG-PON2 en XGS-PON. In Nederland gaat de aandacht momenteel sterk uit naar buitengebieden, waar nieuwe modellen (extra bijdrage door bewoners) de aanleg financieel mogelijk maken. In Australië wordt de business case van het nationale nbn netwerk (overigens slechst 20% FTTH) geholpen door het open karakter ervan. Recent besloten Vodafone, Foxtel en MyRepublic (een Singaporese challenger) toe te treden als dienstverleners op het netwerk. Frankrijk, Spanje, Italië en Ierland behoren tot de landen die ervan profiteren dat de aanleg van FTTH een joint effort is, waarbij naast de incumbent ook andere partijen actief zijn, zoals Vodafone (Spanje, Italië, Ierland), Orange (Spanje) en Swisscom (via FastWeb in Italië).

Google Fiber

Temidden van al deze mogelijkheden, technisch en financieel, verkoos Google Fiber van begin af aan een go-it-alone strategie. We wezen er eerder op dat dat het succes in de weg kan staan. Recent is de uitbreiding naar meer steden dan de huidige ca. 10 stopgezet. Moederbedrijf Alphabet geeft beperkt uitsluitsel over de beweegredenen: "the plan enhances our focus on new technology and deployment methods". Het gaat dus minder om het resultaat ("our subscriber base and revenue are growing quickly") en meer om problemen bij de aanleg en de keuze van technologie.

De overname van Webpass kan hiermee in verband gebracht worden. Het maakt de aansluiting (de local loop) van panden draadloos, waarbij de backhaul uit glasvezel bestaat en het inpandige netwerk uit bestaande bedrading. Op het gebied van draadloze technologie gaan de ontwikkelingen snel en wellicht is dat de reden voor Google Fiber om een pauze in te lassen. Recent wordt 5G primair in verband gebracht met stationaire toepassing (fixed/wireless). Dat kan reden zijn voor Google Fiber om de ontwikkeling hiervan af te wachten.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe