0
Mobiel

Komt Samsung er bovenop met de S7?

woensdag 6 april 2016 | 15:43 CET | Marktcommentaren
Samsung stelt dat het aantal bestellingen in de voorverkoop voor de Samsung Galaxy S7 en S7 edge groter is dan verwacht. Dat meldde Samsung bij monde van een hoge executive binnen de mobiele tak van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Ondanks de minimale aanpassingen in het nieuwe topmodel, ligt ook volgens analisten de S7 goed in de markt en biedt het kans voor Samsung op zijn marktleiderschap te behouden in een uiterst competitieve markt.

Volgens Gartner worden er dit jaar slechts 7 procent meer smartphones verkocht dan in 2015. Het is voor het eerst dat er sprake is van groei in de enkele cijfers. Eind vorig jaar meldde ook IDC voor het eerst enkelvoudige groeicijfers voor de markt voor smartphones in 2016. Ook 2015 bleek een relatief onvruchtbaar jaar waarin voornamelijk het laatste kwartaal teleurstelde, schreef Juniper Research. Samsung verscheepte 317 miljoen smartphones in 2015, minder dan 1 procent groei op jaarbasis.

Samsung lanceerde de Galaxy S7 op 11 maart, een maand eerder dan de S6, die pas in april in de verkoop ging. Hoewel de toestellen qua uiterlijk weinig van elkaar verschillen, maakte de S7 enkele sprongen voorwaarts door verbeteringen in onder meer accucapaciteit en snelheid. Verder ging de prijs van de S7 edge iets in prijs omlaag.

Samsung hoopt dat de Galaxy S7 meer kopers zal trekken dan de S6, die een teleurstellende uptake liet zien. Enkele maanden na de introductie van de S6, in februari 2015, meldde Samsung zijn vijfde kwartaal op rij met winstdaling. Pas in Q3 2015 kwam er weer wat lucht, al blijven de marktomstandigheden voor Samsung uitdagend in 2016. Zuid-Koreaanse media meldden eind vorig jaar nog dat Samsung dit jaar ruim 10 procent minder smartphones zal gaan verschepen.

Desondanks is er reden tot optimisme. Analisten stelden vorige maand nog hun verwachtingen ten aanzien van de verkoop van de S7 naar boven bij. De smartphone zou vooral goed presteren in Europa, maar ook in groeimarkten China en India. Eerder al repte Samsung zelf over de sterke vraag naar de S7, die eind februari tijdens het Mobile World Congress in Barcelona werd geïntroduceerd. De Korea Times schreef vorige maand dat Samsung van vijf miljoen uitgeleverde exemplaren in de eerste weken uit gaat. Verder zou het aantal pre-orders voor het toestel 2,5 keer hoger ligger dan bij de S6.

Hoewel Samsung meerdere modellen op verschillende prijspunten aanbiedt, heeft het bedrijf zijn premium-aanbod nodig om klanten ervan te weerhouden de overstap te maken naar iOS of naar concurrerende leveranciers in het Android-segment. Die klanten bevinden zich in toenemende mate in opkomende markten.

Om die reden lanceerde Apple onlangs zijn midrange-model, de vier inch iPhone SE die zich vooral richt op upgraders in volumemarkten zoals China en India, markten waar Samsung al onder druk staat van lokale leveranciers die zeer scherp op prijs concurreren. In China verloor Samsung terrein aan Huawei en Xiaomi terwijl kleinere, lokale merken, waaronder Oppo, Vivo en Gionee, er aan populariteit winnen. Ook Apple boekte winst in China vanwege sterke verkopen van de iPhone 6s en de iPhone 6s Plus.

In India geldt Samsung nog altijd als marktleider, maar het heeft tegelijkertijd last van Chinese leveranciers die mikken op het groeipotentieel van de Indiase markt, goed voor een smartphonepenetratie van zo’n 30 procent. Van het totaal aantal verscheepte smartphones in India vorig jaar – zo’n kleine 100 miljoen – vielen er slechts 3,3 miljoen in het topsegment. Dat betekent ruimte voor groei waarvan ook Apple kan profiteren door in te zetten op de relatief jonge bevolking die zich aangetrokken voelt tot een sterk consumentenmerk. Tot dusver is Apple met een paar procent marktaandeel nauwelijks aanwezig in India. Wel is Apple voornemens dit jaar zijn distributiekanalen uit te breiden en zou het bekijken in hoeverre het mogelijk is om tweedehands iPhones te gaan aanbieden in India.

In verzadigde markten, Noord-Amerika en West-Europa, vormt Samsung samen met Apple nog altijd een duopolie in het topsegment. Samsung ondervindt er nog altijd weinig concurrentie van andere Android-leveranciers zoals LG, Sony, HTC en Microsoft en weet het bedrijf zich verzekerd van een loyale en merkgevoelige installed base. Wel dient Samsung steeds meer rekening te houden met Huawei, dat zich steeds meer laat gelden in Europa. Hoewel het Chinese bedrijf jarenlang gold als leverancier van goedkope toestellen, vertegenwoordigen mid- en high-end smartphones inmiddels 30 procent van het totaal aantal verscheepte smartphones.

Dat de positie van Samsung onder druk staat, is duidelijk. Het bedrijf vergaloppeerde zich de afgelopen periode in de populariteit van zijn topmodellen en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. De Galaxy S7 lijkt nu volgens de eerste berichten een keerpunt.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe