0
Mobiel

No-go Huawei toont zwakke status Windows Phone aan

donderdag 28 augustus 2014 | 13:25 CET | Marktcommentaren
Huawei maakte deze week bekend de ontwikkeling van smartphones op Windows Phone 'on hold' te zetten. Het is echter onduidelijk of het Chinese telecombedrijf het mobiele besturingssysteem van Microsoft definitief de rug toekeert. Hoe dan ook, met het vertrek van Huawei uit het ecosyteem van Windows Phone incasseert Microsoft een gevoelige klap.

In een interview meldt het hoofd van de Consumer Business Group van Huawei dat het momenteel erg lastig is om consumenten te bewegen de overstap te maken naar Windows Phone. Dat had als gevolg dat Huawei al twee jaar lang verlies lijdt op de verkoop van Windows Phone-smartphones. Reden genoeg om, misschien voorlopig, de handdoek in de ring te gooien en de focus volledig op Google's Android te blijven houden.

Windows Phone worstelt al jaren met een forse achterstand op zijn voornaamste concurrenten, Apple's iOS en voornamelijk Android, wereldwijd marktleider met een aandeel van circa 80 procent. Zelfs de neergang van BlackBerry die enkele jaren geleden inzette, creëerde geen ruimte voor Windows Phone.

En bovendien: van de verkochte Windows Phone-smartphones was 90 procent afkomstig van Nokia, wiens handsettak na een jarenlange exclusieve samenwerking, uiteindelijk door Microsoft werd gekocht. Dat legde een pijnlijk feit aan de oppervlakte: vrijwel geen enkele fabrikant had interesse in de verkoop van smartphones op Windows Phone. De samenwerking die Microsoft jaren geleden sloot met onder meer Samsung, HTC en Huawei bleek slechts op papier te staan want slechts in de marge verschenen Windows Phone-smartphones van de drie fabrikanten.

Voorafgaand aan het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona in februari van dit jaar maakte Microsoft negen nieuwe hardwarepartners bekend. Het ging om enkele lokale spelers waaronder de Indiase fabrikanten Xolo, Karbonn en Lava en het Chinese Foxconn. Ook noemde Microsoft ZTE, Lenovo en LG. Enkele maanden later schrapte Microsoft de licentiekosten voor Windows Phone-apparaten met een schermformaat kleiner dan negen inch.

Microsoft bevestigde deze maand nog tegenover Amerikaanse media dat het app-aanbod voor Windows Phone het voorbije jaar een flinke groei heeft laten zien, namelijk 96 procent. Het aantal actieve ontwikkelaars nam met de helft toe.

Kortom, het ecosysteem rondom Windows Phone groeide dit jaar flink ten opzichte van zo'n twee jaar geleden.Maar dan nog: er is nauwelijks garantie dat de verkoop van Windows Phone-smartphones nu rap zal toenemen. Juist die grote spelers in opkomende markten gaan vanwege de immense markten - China, India - waarin zij opereren, voor grote volumes. En dan gaat, en blijft waarschijnlijk de komende jaren, de voorkeur al snel uit naar het wijdverbreide Android. Zoals Huawei-topman Yu tegen de WSJ stelde: er is gewoonweg geen alternatief.

Huawei groeide binnen korte tijd uit tot een belangrijke speler op de wereldwijde markt voor smartphones. Na aanvankelijk succes in eigen land begon het Chinese bedrijf zich langzaam, maar zeker, te profileren als volwaardige maker van hoogwaardige devices. Huawei zag het aantal verscheepte smartphones in het eerste halfjaar van 2014 met 62 procent stijgen naar 34,27 miljoen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In het tweede kwartaal bedroeg de groei jaar-op-jaar 85 procent (naar 21 miljoen smartphones). Huawei wil in heel 2014 80 miljoen smartphones verschepen.

De sterkste groei bij Huawei vond plaats in het tweede kwartaal plaats in het Midden-Oosten (+275%) en Latijns-Amerika (+550%). Dat zijn ook markten waarin Microsoft het tegenwoordig probeert met budgetsmartphones op Windows Phone, maar van een echte emerging market-strategie is nauwelijks sprake. Wel is er sprake van dat Microsoft stopt met het ontwikkelen en updaten van feature phones in de Asha-reeks en die draaien op Series 40. Deze zijn vooral nog populair in India en Zuid-Oost Azië.

Het verlies van het snelgroeiende Huawei is ongetwijfeld een flinke aderlating voor Microsoft, maar misschien meer nog een opsteker voor Google, wiens Android dus eigenlijk de enige keuze blijft voor toestelmakers. En de ironie wil dat zelfs Nokia's hardwaredivisie, nog net voor de definitieve overname door Microsoft, twee toestellen op Android lanceerde.

Heel kort door de bocht zou je, op basis van de woorden van Huawei topman Yu, kunnen stellen dat de toegevoegde waarde van Windows Phone voor toestelmakers anno 2014 nog altijd zeer gering is. Onderzoek van IDC toont dit ook aan. Het wereldwijde marktaandeel van Windows Phone daalde in Q2 2014 binnen een jaar van 3,4% naar 2,5%. Het aantal shipments van Windows Phone-toestellen ging naar beneden van 8,2 miljoen naar 7,4 miljoen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe