0
Breedband

Samsung nog op zoek naar juiste IoT-route

donderdag 17 juli 2014 | 11:19 CET | Marktcommentaren
Apple bracht begin juni zijn HomeKit uit en werd prompt door Strategy Analytics uitgeroepen tot het best gepositioneerde bedrijf voor de smart home markt. Google kocht in januari Nest Labs en werd onmiddellijk gezien als drijvende kracht in de ontwikkeling van dezelfde smart home markt. Samsung, eveneens een grootmacht op telecomvlak, is dit jaar al vaker in verband gebracht met het Internet of Things, maar heeft de handen nog niet op elkaar gekregen. Deze week werd bekend dat het bedrijf voor 200 miljoen euro SmartThings overneemt. Deze stap werd in de internationale pers gezien als het juiste antwoord. 

In januari toonde Samsung op de CES in Las Vegas een aantal smart home producten en applicaties. Net als zijn concurrenten richtte het zich in eerste instantie op applicaties die via smartphone, tablet of spraakgestuurd de verlichting, verwarming en beveiliging in en om het huis bedienen. Een half jaar geleden gaf het Koreaanse bedrijf tevens aan dat het een eigen standaard wilde ontwikkelen, het Smart Home software protocol, gebaseerd op Tizen. 

Daarbij heeft het waarschijnlijk besloten dat het geen kwaad kan om op meerdere paarden te wedden. De naam Samsung duikt ook op bij allianties en consortia die op zoek gaan naar een standaardprotocol. Onder andere bij het in maart opgerichte Industrial Internet Consortium en het begin juli opgerichte het Open Internet Consortium. In Duitsland prijkt de naam ook bij de Qivicon alliantie, een IoT-samenwerkingsverband van Duitse en internationale bedrijven onder leiding van Deutsche Telekom.

De overname van SmartThings is nog niet bevestigd, het gaat tot nu toe om een gerucht. Bronnen van technologiesite TechCrunch geven aan dat het er aan zit te komen. Mocht het gerucht niet op waarheid gebaseerd zijn, dan is alleszins aannemelijk dat Samsung op niet al te lange termijn ergens anders opduikt.
In Nederland zijn er ook diverse smart home ontwikkelingen die door de recente internationale aandacht wellicht van het momentum kunnen profiteren. 

  • Homewizzard. Bestaat al een tijdje. Biedt een apparaat waarmee beveiligings-, verlichtings- en verwarmingsapparatuur via een smarthone kan worden bediend.
  • Thermosmart. Een online thermostaat die via smartphone of tablet te besturen is.
  • Homey. Een start-up die via crowdsourcing (Kickstarter) in rap tempo 200.000 euro wist op te halen. Homey is een spraakgestuurd apparaat van waaruit diverse devices in en om het huis gestuurd kunnen worden. Het apparaat is nog niet commercieel beschikbaar.

Dergelijke oplossingen doen in wezen niet onder voor die van Nest Labs of SmartThings, hoewel ze zeer kleinschalig zijn. Maar ze hebben gemeen dat het om een platform gaat dat door eindgebruikers (redelijk) eenvoudig is te bedienen. Nieuwe apparaten zijn via een tablet of smartphone aan het netwerk toe te voegen. Alle werken met behulp van bestaande draadloze technologieën, waaronder ZigBee, WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth, NFC, etc.

Vanwege hun omvang blijven deze initiatieven wellicht onder de radar van Samsung, maar binnen Nederland hebben zij zeker kans van slagen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe